Minták kavalkádja a lakberendezésben

Minták kavalkádja a lakberendezésben

Címlap / Otthon / Dekor / Minták kavalkádja a lakberendezésben

A különböző minták és színek nagy mennyiségű kombinációja nem csak az öltözködésben, de a lakberendezésben is egyre népszerűbbé válik. Lássuk, mit érdemes szem előtt tartani, amikor ezt a módszert alkalmazzuk az otthonunk díszítésében!

Párnák

Az egyik legegyszerűbb módszer az, ha különböző mintájú párnákat teszünk egymás mellé a kanapén vagy az ágyon. Ezek lehetnek teljesen eltérő mintájúak és színűek, a sokszínűség ellenére mégis egységes benyomást fognak kelteni.
Ez a megoldás ráadásul nagyon gazdaságos is, mivel akár mi magunk otthon, a megmaradt textilekből is elkészíthetjük a huzatokat. Távolról sem kötelező, hogy egy párnán csak egy minta köszönhet vissza!

Takarók

A takaróknál hasonló a helyzet, mint a párnáknál. Nyugodtan használjunk az ágyakon különböző mintás takarókat egymás mellett, de a legjobb, ha mi magunk készítünk maradék anyagokból egy olyan takarót, amelyik több mintát is magába foglal.
A szimmetriára itt most nem kell törekednünk, nyugodtan lehetnek szabálytalan formák is az összevarrt darabokon belül. Vagyis a patchwork takaróhoz hasonló megoldásban, de szabályosság nélkül!

Sötétítő függönyök

A sötétítő függönyöknél is alkalmazható az a módszer, hogy különböző mintájú és színű anyagokat varrunk össze és azok együttesen adnak ki egy színes, vidám, és az összevisszaság ellenére is egységesen ható egészet.
Ráadásul az ilyen függönyökkel nagyon kellemes hatást érhetünk a fény terén is, mivel a különböző anyagok hatására változó fényeket fog átengedni a függöny egyik és másik része. Az anyagok vastagságára és a függöny súlyára természetesen figyeljünk!

Képkeretek

Ha nagyon eltérő stílusú elemeket szeretnénk elhelyezni a lakásban egymás mellett, akkor azt a képkeretekkel is könnyen megvalósíthatjuk. Válogassunk össze olyan képkereteket, amelyek közül egyik sem egyezik, sőt akár még tovább is dekorálhatjuk ezeket élénk színekkel vagy mintákkal.
Helyezzük őket szorosan egymás mellé a polcra, a kandalló párkányára, vagy akár tegyük szorosan egymás mellé, de nem szimmetrikusan a falra! Dekoratív és figyelem felkeltő része lesz otthonunknak!

Szabályok – túlzások

A színek és minták keverésének nincs sok szabálya, de azt a néhányat érdemes betartani. Ne vigyük például túlzásba az alkalmazását, vagyis ha egy nagy elem (például egy függöny vagy ágytakaró) már ilyen stílusú a szobában, akkor mellé maximum egy kisebb (például egy néhány fényképkeretes) kompozíciót helyezzünk.
Nem mutat azonban jól, ha több nagy elemen (például a függönyön és az ágytakarón) egyszerre köszön vissza ez a megoldás.

Szabályok- anyagok egyezése

Igaz, hogy a minták keverésében nem kell, hogy szabályosság legyen, sőt a minél több, annál jobb elve érvényesül, azért ugyanez nem igaz az anyagok típusára. A textilek kiválasztásánál például fontos szempont kell, hogy legyen, hogy az anyagok azonos vagy legalábbis hasonló vastagságúak legyenek.
A függönyön is rosszul hat, ha az egyik részlet egy vékony, áttetszőbb anyagból, míg egy másik darab egy sokkal vastagabb, tömörebb textilből készült.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!