A sajttorta – bár elsőre biztosan neked is furcsán hangzott – egyszerűen isteni találmány. Belül krémes, alul ropog, és szinte minden gyümölccsel isteni. Most elhoztunk neked 4 olyan receptet, aminek biztosan nem fogsz tudni ellenállni. Felkészültél?
Sós-karamellás mini sajttorta
Hozzávalók:
- 1 evőkanál mandulapehely,
- 200 g barnacukor,
- 3 evőkanál szójaszósz,
- 100 g porcukor,
- 300 ml tejszín,
- 500 g Philadelphia krémsajt,
- 180 g vaj,
- 200 g keksz.
Elkészítés:
Törd kis darabokra a kekszet, olvassz fel 100 g vajat, majd dolgozd össze a kekszdarabokkal és egy evőkanál szójaszósszal. Ha mini sajttortákat szeretnél, akkor kis hőálló edényekben oszlasd el a kekszes vajas masszát, majd jöhet a töltelék összeállítása. Ehhez keverd össze a porcukrot és a sajtkrémet, majd egy evőkanál szójaszószt. Ehhez add hozzá a tejszín kétharmadát (200 ml-t), majd addig kevergesd, amíg szép, sima állagot nem kapsz. Ez jöhet a kekszes alapokra, majd az összes kis mini sajttorta a hűtőbe, körülbelül 6-8 órára. Már csak a karamell elkészítése van hátra, amihez lassú tűzön keverd össze a barnacukrot 2 kanál vízzel, majd a végén adj hozzá 80 g vajat. Ha már szépen összeállt, akkor a tűzről levéve vegyítsd hozzá az utolsó kanál szójaszószt és a maradék tejszínt, majd keverd szép egyenletesre. Ez a csodás karamella mehet a hűtőből kivett minitortákra, a tetejét pedig díszítheted mandulapelyhekkel.
Kép forrása: lecremedelacrumb.com
Áfonyás mikrós sajttorta
Hozzávalók:
- 150 g túró,
- 50 g krémsajt,
- 2 evőkanál tejföl,
- 4 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál vaníliás cukor,
- 150 g áfonya,
- 1 tojás,
- 100 g keksz,
- 70 g vaj.
Elkészítés:
Az alap elkészítéséhez törd kis darabokra a kekszet, majd keverd össze az olvasztott vajjal, tedd kis hőálló edényekbe, majd a mikróba 2 percre (ha sütőben készítenéd inkább, akkor 180 fokon 8 percre). Amíg készül, addig keverd össze a túrót, a krémsajtot, a tojást, a tejfölt és a cukrot, majd a végén óvatosan forgasd bele a megmosott áfonyát is. Ha az alapok egy kicsit kihűltek, akkor mehet rá az áfonyás krém, és így mehetnek is a mikróba 2 percre (vagy a sütőbe újabb 10 percre). Ha lejárt a sütési idő, akkor tedd a kis tortácskákat a hűtőbe egy-két órára, és friss áfonyával tálald.
Kép forrása: chelseasmessyapron.com
Mini Hawaii sajttorta
Hozzávalók:
- 250 g liszt,
- 125 g dió vagy pekándió,
- 100 g cukor,
- 150 g vaj,
- 450 g krémsajt,
- 4 evőkanál cukor,
- 4 evőkanál tej,
- 2 tojás,
- 2 teáskanál vaníliaaroma,
- 450 g ananász,
- 85 g kókuszreszelék.
Elkészítés:
Keverd össze a dióféléket, a lisztet, a cukrot és az olvasztott vajat, majd tedd a sütőformád vagy a mini sütőformáid aljára és mehetnek is a 180 fokos sütőbe 15 percre. Amíg sül az alap, keverd össze a tölteléket; azaz a krémsajtot, a 4 evőkanál cukrot, a tejet, a vaníliaaromát, a kókuszreszelék felét és a tojásokat. Az ananászt vágd kis darabokra, majd ezt is forgasd a krémhez. A sima massza mehet a megsült, de már kissé kihűlt alapokra, majd újra a sütőbe körülbelül 15 percre. Tálaláskor vagy a sütési idő legvégén pedig hintsd meg a maradék kókuszreszelékkel. Vigyázz, nem marad sok belőle!
Kép forrása: jocooks.com
Csokis sajttorta
Hozzávalók (5 adaghoz):
- 60 g vaj,
- 3 tojás,
- 50 g kókuszreszelék,
- 140 g csokis keksz,
- 200 g étcsokoládé,
- 100 g tejföl,
- 30 g cukor,
- 200 g krémsajt,
- 90 ml tejszín,
- 20 g keményítő.
Elkészítés:
Törd kis darabokra a kekszet, majd keverd össze két tojással, a kókuszreszelékkel és az olvasztott vajjal. Ha már szép sima az állaga, akkor tedd kis hőálló edényekbe, majd a 180 fokos sütőbe körülbelül 6-8 percre. Amíg sülnek, olvaszd fel gőz fölött a 100 g étcsokit 20 ml tejszínnel, majd a tűzről levéve add hozzá a krémsajtot, a tojást és a keményítőt. A kihűlt alapokra jöhet a simára dolgozott krém. Keress egy mélyebb sütőformát, tedd bele a kis tortaformákat, majd önts bele vizet addig, amíg a kis sütőformák feléig nem ér. Ebben a gőzfürdőben 150 fokon körülbelül 50 perc alatt készülnek el a csodálatos csokis tortácskák. Ha letelt a sütési idő, akkor tedd őket hűtőbe egy éjszakára, és ha még egy kis extra csokira vágynál, akkor tejszín és csoki keverékéből plusz szószt a torta tetejére.
Kép forrása: bakerita.com