Mindig ugyanott jelenik meg a pattanásod? Erre utalhat!

Mindig ugyanott jelenik meg a pattanásod? Erre utalhat!

Címlap / Életmód / Egészség / Mindig ugyanott jelenik meg a pattanásod? Erre utalhat!

Egy pattanás önmagában is bosszantó, de mi van, ha türelmesen kivárod, hogy eltűnjön, aztán egyszer csak ismét megjelenik a semmiből? Lehet, hogy ilyenkor már érdemes nem csak a kis piros pöttyel, de a kiváltó okaival is foglalkozni.

Hormonok

Az arcon megjelenő elváltozásokból következtetni az általános egészségügyi állapotodra évezredes gyakorlat, az ősi kínai orvoslásban is ismerik.

A technológia az idők során ugyan finomodott, de a lényeg ugyanaz maradt: a mindig újra és újra megjelenő pattanás elhelyezkedéséből következtetnek arra, hogy milyen egészségügyi problémád lehet, aminek valamilyen hormonális változás a következménye, ez pedig a pattanás megjelenéséhez vezet.

A kínai orvoslás szerint az alapprobléma kezelésével eltűnik a makacs és vissza-visszatérő pattanás is.

Felülfertőződés

Igaz, hogy egy pattanás kinyomása komoly elégedettséget válthat ki, de mégsem biztos, hogy olyan jó ötlet így megszabadulni a kis bajkeverőtől, mert lehet, hogy átmenetileg javul a helyzet, de így megnyitsz egy csatornát a bőrödön, amin keresztül szabadon juthatnak be a baktériumok.

A fertőzés következtében pedig a kinyomott pattanás helyén hamarosan újabb jelenik meg, majd ha azt kinyomod, még újabb, és így tovább.

Ha ugyanaz a pattanások mindig, makacsul visszatér, és egyre nagyobb vagy gyulladtabb felületen, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki szakszerűen és sterilen távolítja azt el, így nem csak végleg megszabadulhatsz tőle, de egy maradandó heg kialakulásától is megkíméled magadat.

Hajápoló szerek

Ha a pattanásaid mindig a homlokodon, a hajvonaladban jelennek meg, akkor jó esély van rá, hogy a samponod, balzsamod vagy más hajformázód tehető felelőssé.

Elképzelhető, hogy ezek valamelyike irritálja a bőrödet, ami itt, a könnyen szennyeződő és zsírosodásra hajlamos területeken pattanások kialakulásához vezethet.

Próbálj minél kevesebb hajformázót használni, és lehet, hogy a samponodat és a balzsamodat is megéri lecserélni antiallergénre.

Smink

A smink, amit egész nap az arcodon viselsz, nagyon is fontos szerepet játszhat a bőröd minőségében.

Ha ebben allergének vagy komedóképző anyagok vannak, akkor jó eséllyel el fogja tömíteni a pórusaidat, ez pedig mitesszerek, pattanások kialakulásához vezet.

Ha mindig ugyanazon a területen jelennek meg a bőrhibák, gondold végig, nincs-e olyan sminkterméked, amit éppen ezen a területen használsz – például pirosító, kontúrozó, highlighter – majd csekkold az összetevőket, és ha kell, cseréld le a makeupot.

Mindig itt érinted meg az arcodat

Lehet, hogy neked fel sem tűnik, hogy idegességedben mindig a homlokodat vakargatod vagy az álladat dörzsölöd, de attól még simán lehet ez a bevett módszered a stressz levezetésére.

Csakhogy a bőrödről nem csak extra zsírréteg, de rengeteg baktérium is az arcodra kerülhet, amit aztán bekapirgálsz a bőrödbe, és már kész is a pattanás.

Ha mindig ugyanazon a területen jelenik meg a baj, kezdj el tudatosan figyelni arra, hogy nem piszkálod-e túl sokat az arcbőrödet.

A rossz szokást amúgy is érdemes levetkőzni, mert hosszú távon nem segíti a feszültség levezetését, próbálkozz inkább jógával, sporttal vagy légzőgyakorlatokkal.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást