Mindent a tetoválásokról

Mindent a tetoválásokról

Címlap / Stílus / Test / Mindent a tetoválásokról

A tetoválások népszerűek, de valóságos veszélyei vannak. Te tudod, hogyan védd meg magad?

Néhány óra alatt te is büszke tetoválás tulajdonossá válhatsz, de nem árt figyelembe venned néhány dolgot és meggondoltan cselekedned, ha „varratni” akarsz. Először is tudnod kell, hogyan védd meg magad a lehetséges kockázatoktól, hiszen így kevesebb az esélye, hogy később megbánd döntésed.

Hogyan készül a tetoválás
A tetoválás egy színezőanyagból készült tartós jel vagy minta, melyet a bőr felső rétegébe fecskendeznek be apró tűkön át. Általában, a tetováló művész egy kézben tartott gépet használ, mely úgy működik, mint egy varrógép, benne egy vagy több tűvel, melyek folytonosan átszúrják a bőrt. Minden egyes szúrással a tűk parányi tinta cseppeket fecskendeznek a bőrbe. A tetoválást anesztézia nélkül készítik. Nagyobb tetoválások esetében a procedúra több óráig is elhúzódhat. Kevés vérzés és enyhe fájdalom is jelentkezhet.

Ismerd meg a tetoválás veszélyeit
A tetoválások felhasítják a bőrt, amely gyulladást okozhat és egyéb komplikációk is jelentkezhetnek. Íme a leggyakoribb kockázatok:
– Allergiás reakciók. A tetoválás során alkalmazott festékek, főleg a piros színű, allergiás tüneteket okozhatnak, mely viszkető kiütéssel jár a tetoválás felületén. Ez a tünet akár évekkel később is jelentkezhet.
– Bőrgyulladások. A tetoválások hely bakteriális fertőzéseket okozhatnak, melyeket pirosság, duzzanat, fájdalom és gennyedzés jellemez.
– Egyéb bőr problémák. Néha dudorok keletkeznek a tetováló festék körül, főleg a piros tinta körül. A tetoválás okozhat heges kidomborodásokat is.
– Vérfertőzések. Ha a tetováló felszerelés fertőző vértől szennyes, olyan betegségeket kaphatsz, mint a hepatitis B, hepatitis C, tetanusz és AIDS.
– MRI komplikációk. Ritkán, a tetoválások és a permanens sminkek beduzzadhatnak vagy égető érzést okozhatnak a mágneses magrezonancia képalkotás (MRI) során. Néhány esetben, szemvizsgálat során, amikor az illető személynek tartós kontúr volt a szemhéjára varratva, a tetoválás színezőanyagai rontottak a kép minőségén

Gyógy- és egyéb kezelésekre lehet szükséged, ha allergiás tüneteket produkálsz, esetleg fertőzés vagy egyéb bőr problémák jelentkeznek. Egyes estekben még a tetoválás eltávolítása is szükséges. Ne feledd, hogy a tetováló festéket kozmetikumként tartják számon, ami azt jelenti, hogy az étel- és gyógyszeripar nem ismeri el.

Ragaszkodj az óvintézkedésekhez
Ahhoz, hogy tetoválásod biztonságosan készüljön el, válaszolj magadban a következő kérdésekre:
– Ki végzi el a műveletet? Válassz egy hírneves tetováló stúdiót, ahol szakképzett tetoválók dolgoznak.
– A tetováló művész visel-e kesztyűt? Bizonyosodj meg róla, hogy a tetováló művész megmosta a kezét és minden egyes művelethez tiszta új kesztyűt visel.
– A tetováló művész megfelelő felszerelést használ? Csak akkor engedd tetováltatni, ha a tűket és a csöveket lezárt tasakokból vette elő. A festéknek és mindenféle tartónak is újnak kell lenniük.
– A tetováló művész fertőtlenítette a rendelkezésre álló felszerelést? Bizonyosodj meg arról is, hogy a tetováló személy hővel fertőtlenítő gépbe teszi a a felszerelést minden egyes ügyfél után. Egyes eszközöket nem lehet ily módon fertőtleníteni, de léteznek egyéb fertőtlenítőszerek, melyekkel lemoshatók.

Tedd fel magadban a kérdést még egyszer: Valóban egy ilyen tartós művet szeretnél? Óvatosan válaszd ki a helyet. Ha alkohol vagy drog hatása alatt állsz, vagy ha tudod, hogy később megbánod, inkább ne tetováltass.

Vigyázz a tetoválásodra
Az, hogy miként kell vigyáznod a tetoválást, függ annak fajtájától és méretétől. Íme az általános szabályok:
– 24 óra elteltével távolítsd el a kötést. Amíg a seb gyógyul állandóan kenegesd antibiotikum alapú kenőccsel.
– A tetovált bőrt mindig tartsd tisztán. Egyszerűen szappannal és vízzel tisztítsd, bánj vele gyengéden. Csak itasd fel róla a vizet, ne dörzsöld.
– Naponta többször is kend be hidratálókrémmel.
– Ne tedd ki a nap káros sugarainak és ne napozz legalább néhány hétig az új tetoválásoddal.
– Figyelmesen válaszd ki a ruhákat. Ne viselj olyasmit, ami hozzáragad a tetováláshoz.
– A bőrnek legalább 2 hétre van szüksége, hogy regenerálódjon a tetováltatást követően. Vigyázz, nehogy elfertőződjön vagy heg keletkezzen rajta, mert az a tetoválás kinézetét is elrontja.

Ha úgy gondolod, hogy tetoválásod elfertőződött vagy aggódsz, mert nem gyógyul a megfelelőképpen, keresd fel orvosod. Ha szeretnéd eltávolítani tetoválásod, érdeklődd meg bőrgyógyászodtól, hogy lézeres beavatkozást ajánl vagy másfélét.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!