Otthon / Hobbi

Mindenkiben egy kis művész lakik! Így hozd elő magadból

Sokan felnőttként félnek belevágni egy új, kreatív hobbiba, mondván hogy ilyenkor már úgysem fejleszthető a kreativitás, és nehezebb tanulni is. Szakértővel beszélgettünk arról, hogy miért éri meg mégis felnőttként kreatív elfoglaltságot választani, és milyen előnyei vannak annak, ha ilyenkor állunk neki egy ilyen hobbit űzni.

Kleinhappel Frigyes, a Belvárosi Képzőműhely és Galéria vezetője és oktatója elmondta, hogy intézményükben rajzot, sokszorosító grafikát, festészetet és fotózást oktatnak, és ezeket a művészeti elfoglaltságokat sokan választják felnőttként kikapcsolódásnak.

Sokan először csak hobbiként kezdik űzni ezeket a művészeti tevékenységeket, de később észreveszik, hogy ez már nem is annyira hobbi a számukra, és inkább hivatásként kezdenek el gondolni rá. Tehát van, aki saját szórakoztatására választ egy ilyen elfoglaltságot, de később ez komolyabb lehet” – magyarázta a képzőműhely vezetője.

Meglátása szerint kétféle típussal találkoznak azok között a felnőttek között, akik kreatív kikapcsolódást választanak: van, aki tényleg komolyan gondolja, és fejlődni szeretne egy művészeti elfoglaltságban, míg mások számára ez sokkal inkább egy kreatív időtöltés.

Nagyon érdekes, hogy akik felnőttként nálunk tanulnak, azoknak a 80-90%-a valamilyen pénzügyi területről érkezik, vagy jellemzően irodai, férfiaknál informatikai munkát végez, és valószínűleg a munkája során nem igazán találkozik kreatív feladatokkal” – tudtuk meg Kleinhappel Frigyestől.

Olvastad már?  10 tipp a lowcost nyaraláshoz - Az otthoni szabadságolás mikéntjei

Kép forrása: twitter.com/sunnymei1117

A képzőműhely vezetője szerint a kreatív elfoglaltságok esetében az egyik hajtóerő az embereknél az, hogy alapvetően mi a foglalkozásuk, hiszen ha ott nem érik őket kreatív ingerek, akkor valahol szükségük van ennek megélésére, míg a másik fő motiváció, ha valaki gyerekként már végzett egy hasonló tevékenységet, de ez valamilyen okból – például anyagi vonzat, szülői nyomás hatására –abbamaradt, ezért felnőttként újra szeretnék kezdeni.

Ha gyerekként végeztünk egy kreatív dolgot, az az életünk részévé válik, és ha a munkánk nem elégít ki minket ezen a területen, akkor szükségünk van valamire, amiben újra megélhetjük az alkotás élményét és elkezdünk keresni valamilyen kreatív tevékenységet” – vélekedett a műhely vezetője.

Véleménye szerint a kreativitásnak semmi köze az életkorhoz, ezért felnőttként is bátran neki lehet kezdeni ilyen jellegű dolgokkal foglalkozni, ezt fejleszteni.

Sokkal nagyobb probléma, hogy míg gyerekként önfeledten alkottunk és képeztük magunkat, addig felnőttként sokan nem akarják megadni a szükséges időt, amíg el tudnak sajátítani valamit, és megfelelő szintre jutni az adott kreatív tevékenységben. A készségfejlesztés, legyen az sport, zene, vagy akár a nyelvtanulás, nem egy néhány napos vagy hetes folyamat, amire valaki megtanul például profi szinten rajzolni vagy festeni, az komoly évek munkája. Sajnos mostanában sokan úgy gondolják, ha valamit szeretnének, azt azonnal meg is szerezhetik, de türelmesen kell állni a dolgokhoz, hiszen a kreatív, készségfejlesztő tevékenységek nem ilyenek, ezekhez bizony időre van szükség” – hívta fel rá a figyelmet Kleinhappel Frigyes.

Olvastad már?  5 szuper program, amit tavasszal csinálhatsz, ha vidéken élsz

Kép forrása: bloglovin.com

A készségfejlesztésnél néha éppen előny, ha valaki felnőttként próbálkozik vele, hiszen ilyenkor van, amit sokkal jobban lehet tanítani, finomítani, néhány technikát könnyebben lehet elsajátítani.

Azt kell látni ezeknél a tevékenységeknél, hogy képesek vagyunk rá. Én vallom azt, hogy például bárkit meg lehet tanítani rajzolni, ehhez elsőként akarni kell a dolgot, hiszen az már önmagában fél siker. Utána, ha a kellő idő elteltével és elég gyakorlással eljutunk egy szintre, akkor lehet elgondolkodni, hogy hová tudunk még tovább jutni: elégedettek vagyunk-e a megszerzett tudásunkkal, maradunk a saját szórakoztatásukra alkotó „hobbisták” – tette hozzá –, vagy lesz-e belőlünk önálló, alkotó személyiség, ha tovább fejlődünk.”