Mindent el kell mondanod a párodnak? Ezt mondja róla a tudomány

Mindent el kell mondanod a párodnak? Ezt mondja róla a tudomány

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mindent el kell mondanod a párodnak? Ezt mondja róla a tudomány

Egy kapcsolat alapja a bizalom, egy kapcsolat alapja az őszinteség – mindenhol ezt halljuk, de vajon mit is jelent mindez a gyakorlatban? Tényleg mindent meg kell osztanunk a másikkal, vagy van, amit jobb, ha megtartunk magunknak? Utánajártunk, mit mond a kérdésről a tudomány!

Őszinteség, mindenek felett

2010-ben Lackenbauer, Campbell, Rubin, Fletcher, G. J. O., és Troister végzett egy vizsgálatot, amiben párok egyik tagját arra kérték meg, hogy írja le, hogyan látja a másikat. Ezt a leírást a kutatók később manipulálták és pontossá vagy pontatlanná tették, valamint a kapcsolat szempontjából elfogulttá vagy kevéssé elfogulttá írták át.

A végeredményt ez után (természetesen saját szerepükről nem szólva) megmutatták az eredeti szöveget író résztvevő partnerének, és arra kérték, hogy döntse el, szerinte pontos-e a leírás, majd mondja el ő is, hogy mennyire látja pozitívan a kapcsolatuk jövőjét.

A kutatók azt találták, hogy amikor a leírás pontos volt – vagyis úgy tűnt, hogy őszinte visszajelzést kaptak – a résztvevők pozitívabban látták a kapcsolat jövőjét, mint akkor, amikor a leírás pontatlan volt.

Az őszinteséget tehát a partnerek nem csak felismerik és értékelik, de valószínűbbnek tartják azt is, hogy tovább tudnak életben tartani egy kapcsolatot, amiben a másik nem ferdíti el az igazságot.

A hazugság fáj

Egy 2004-es, Kaplar és Gordon által jegyzett vizsgálat azt találta, hogy a hazugság hosszabb távon is befolyásolhatja egy kapcsolat alakulását, és még a kibeszélt, látszólag megbocsájtott hazugságok is feszültséget kelthetnek a partnerekben, akik másként is fognak tekinteni a lódításra.

Te minden titkodat kiadod egy kapcsolatban? Ezt mondja róla a tudomány

Forrás: AlessandroBiascioli/depositphotos.com

A kutatók vizsgálatukban arra kérték a párok egyik tagját, hogy írjon le egy esetet, amikor hazudott a párjának, és azt is mondja el, miért tette. A páros másik tagját arra kérték meg, hogy írjon le egy olyan helyzetet, amikor neki hazudott a párja, és mondja el, hogy szerinte miért tette.

Az eredmények azt mutatták, hogy míg az, aki hazudott, viszonylag könnyen meg tudta indokolni a tettét, meg tudta magyarázni, hogy a kapcsolat érdekében cselekedett, addig a másik fél úgy látta, hogy inkább önző érdekek motiválták, és kevésbé tekintette megbocsájthatónak vagy lényegtelennek az esetet. A hazugság tehát mélyebb sebet ejt abban, akinek hazudtak, és bár egy ilyen esemény a kapcsolat egy nehezebb időszaka lehet mindkét félnek, később visszatekintve nem egyformán értékelik a helyzetet, ez az ellentét pedig hosszú távon is feszültségeket teremthet kettőjük között.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást