Otthon / Szórakozás

Ide minden könyvmoly el akar jutni: 5 lélegzetelállító könyvtár a világ körül

Ide minden könyvmoly el akar jutni: 5 lélegzetelállító könyvtár a világ körül

Összehúzni magad a kanapén egy puha takaróval, és beleszippantani a kedvenc könyved lapjaiba: te is így képzeled el a boldogságot? Akkor ezek a helyek valószínűleg hevesebb szívdobogást, tenyérizzadást, és azonnali utazástervezést idézhetnek elő nálad, csak saját felelősségedre olvass tovább!

Szent Gál kolostor, Svájc

Lenyűgöző freskók, faragott lépcsők és galériák, ión oszlopok és aprólékosan díszített korlátok: ha csak magát a termet nézzük, ennek a svájci kolostornak a könyvtára már akkor is lenyűgöző, és akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy micsoda könyvritkaságokat rejteget!

Az illuminátus kéziratok mellett a gyűjtemény egyik legkülönlegesebb darabja a világ legrégebbi, ismert építészeti terve, pergamenre rajzolva!

Nem ritkák itt a 9. századból fennmaradt jegyzetek és dokumentumok sem!

Marokkói egyetem

A Fezben található University of al-Qarawiyyin könyvtára a világ egyik legrégebbi, működő könyvtára, ami évszázadok óta szolgálja a diákok tudásának gyarapítását.

Érdekesség, hogy a könyvtárat egy nő, Fatima al-Fihri alapította, mai formájában pedig egy női építésznek, Aziza Chaouni-nak hála látogatható: neki köszönhető, hogy nem csak a különleges gyűjtemény, de a lenyűgöző, marokkói minták, mozaikok és díszítő elemek miatt is érdemes felkeresni a könyvtárat.

Washington DC könyvtára

Mondanánk, hogy olyan, mint egy kis ékszerdoboz, de persze mindez csak amerikai mércével lenne igaz: a pompásan díszített és hatalmas épület azonban szerencsére nem csak üres csillogás, a világ egyik legértékesebb braille és hangoskönyv gyűjteménye is itt kapott helyet, a márványoszlopokkal erősített teremben pedig tematikus, vezetett túrákon is részt lehet venni, hogy ne csak az itt található könyvritkaságokat, de az épület történetét is megismerd.

A hely egyik büszkesége a nagy folyosón található freskó, ami a könyv evolúcióját mutatja be.

Soneva Kiri Gyermekkönyvtár, Thaiföld

Bele sem kezdünk most abba, mennyire fontos lenne, hogy a gyerekekkel megszerettessük az olvasást – beszéljünk inkább a hogyanról, és arról, hogy ennél a thaiföldi gyermekkönyvtárnál valószínűleg nincs erre alkalmasabb hely.

Az óriási, fa tetején ülő kuckót mintázó könyvtárban felfüggesztett olvasószobák, az üvegtetőkön át látható esőerdő képe, valamint hangszerszoba és tradicionális, helyi hangszerek teszik még teljesebbé az élményt.

Mit mondhatnánk? Nagyon irigyeljük azokat a gyerkőcöket, akik itt vehetik kezükbe az első könyvüket!

Vatikán

A Vatikán Múzeum könyvtára is szemet gyönyörködtető és könyvmolyok szívét melengető, de az igazi izgalmak a mindenkori pápa magángyűjteményében találhatóak: Galileo aláírása 1633-as perének papírjain, Szent Péter levelei és a világ legrégebbi ismert Bibliája – hacsak nem vagy kutató, akkor ide kizárólag vezetett túra során léphetsz be, de legyünk őszinték: aki rajong a könyvekért és a történelemért, annak így is páratlan élményben lehet része.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást