Fél millió magyar gyerek nő fel egy szülővel – Kire és mire számíthatnak az egyszülős családok?

Fél millió magyar gyerek nő fel egy szülővel – Kire és mire számíthatnak az egyszülős családok?

Címlap / Életmód / Család / Fél millió magyar gyerek nő fel egy szülővel – Kire és mire számíthatnak az egyszülős családok?

Magyarországon 300 000 családból hiányzik az egyik szülő, így 500 000 gyerek nő fel olyan háztartásban, ahol csak anya, vagy csak apa van. Az egyszülős családok így tulajdonképpen az ország legnagyobb kisebbségét alkotják, akiknek komoly kihívásokkal kell szembenézniük a mindennapokban. Őket segíti a 2018. májusában létrehozott Egyszülős Központ. A Központ munkájáról, illetve a veszélyhelyzet alatti feladatairól Nagy Annával, az Egyszülős Központ vezetőjével beszélgettünk. (X)

Lassan két éve működik a központ. Milyen céllal hozták létre, és milyen eredményeket értek el eddig?

Az Egyszülős Központban a 400 négyzetméteres közösségi és segítő térben ingyenes szolgáltatásokkal, programokkal, támogatással és adományokkal segítjük az egyszülős családokat.

A Központ egyszerre krízisközpont, segítő és támogató tér, játszóház, presszó és rendezvényhelyszín.

A Központ megnyitása óta 3100 szülő és gyerek nyaralását, táborozását szerveztük és valósítottuk meg, 7600 családnak nyújtottunk szolgáltatást, segítséget, közösséget, 800 szakember vett részt a szakmai rendezvényeinken, 150 határon túli gyereknek és szülőnek szerveztünk programot, 50 civil szervezetnek szerveztünk workshopot, szakmai képzést.

Alapítványunk 2019. augusztus 1-én csatlakozott az INCORPORA programhoz, ahol egyedül nevelő szülőknek, illetve nőknek segítünk a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. Működésünk nemzetközileg is egyedülálló társadalmi innovációnak számít, amelyet „jó gyakorlatként” mutathattunk be az ENSZ-ben. 

A járványhelyzet most nagyon sok alapítvány munkáját nehezíti meg, pedig a legtöbb helyen nagyobb szükség van segítségre, mint bármikor.

Hogyan hat a veszélyhelyzet
az egyszülős családokra?

A veszélyhelyzet kihirdetését követően az egyszülős családok nehézségei megsokszorozódtak. 

Azoknál a családoknál, ahol a szülő elvesztette a munkahelyét, a mindennapi megélhetés okozza a legnagyobb problémát. Akiknek megmaradt a munkájuk, ott nehezen tudják megoldani a munkájukkal egyidőben a gyerekek oktatását, figyelmük lekötését.

A jelenlegi helyzet tovább fokozza az egyszülős családokat egyébként is sújtó izolációt, a szülők mentális állóképessége jelentősen csökken.

Az Egyszülős Központ gyorsan reagált a kialakult helyzetre, így a bajba került családoknak folyamatos segítséget tud nyújtani.

A veszélyhelyzet alatt  folyamatosan, többféle szolgáltatással, és eddig közel 5 tonnás adománnyal támogatjuk az egyszülős családokat.

Hogyan tud most biztonságosan működni az alapítvány?

Szolgáltatásaink többségét online formába tettük át, így továbbra is elérhető jogi segítségnyújtás, coaching, pszichológiai tanácsadás, segítő beszélgetések, valamint állásközvetítés és álláskeresés, amire a jelen helyzetben különösen megugrott az érdeklődés.

Mi volt az a terület, ahol azonnali tűzoltásra volt szükség, ahol a leggyorsabban reagálni kellett a veszélyhelyzet?

Első és legfontosabb feladatként megerősítettük az adományozási tevékenységünket, hogy élelmiszerrel, tisztító- és tisztálkodószerrel is támogassuk az arra rászoruló családokat, a vidéki klubjaink közreműködésével Budapesten kívül is meghirdettük a támogatási lehetőségeket. 

A rászoruló egyszülős családoknak többszáz kilónyi tartós élelmiszert juttattunk el már az első hetekben, s heti szállítással folyamatosan küldjük az újabb élelmiszercsomagokat. 

Az online oktatáshoz sok családnak nincs meg a megfelelő informatikai eszköze, sem laptop, sem táblagép nem áll rendelkezésükre. Felajánlásként kapott laptopokat juttattunk el tíz családnak, hogy a gyerekek – összesen 25-en – ne maradjanak le osztálytársaiktól, részt tudjanak venni a napi tanulásban. A tervek szerint hamarosan további családok is részesülnek laptopadományban.

Létrehoztunk egy adatbázist a nagyobb települések, illetve a budapesti kerületek önkormányzati támogatási lehetőségeiről, a köznevelési intézmények ügyeleti rendjéről és az igénybe vehető ingyenes gyermekétkeztetésekről. 

A meglévő szolgáltatások tehát online platformokon váltak elérhetővé, illetve alkalmazkodtak a veszélyhelyzet miatt megszületett kihívásokhoz. Van olyan terület, ami kifejezetten a járványhelyzet miatt kezdtek foglalkozni?

Nem kis feladat volt átszervezni az online térbe azokat a szolgáltatásokat, támogatásokat, amiket eddig is nyújtottunk, de tudtuk, hogy egy ilyen kivételesen nehéz időben ezek mellett más területeken is támogatnunk kell az egyszülős családokat. Ezért új szolgáltatásokat indítottunk el, hogy segítsük a szülők mentális talponmaradását: online tanulási segítséget biztosítunk a gyerekeknek felkészült pedagógusok segítségével hét tantárgyból, ezzel a szülők válláról is levesszük a felkészülés és oktatás terhét. Nyelvi fejlesztési foglalkozásokon pedagógusaink az első osztályra készítik fel a kicsiket, stresszoldó beszélgetéseinken pedig igyekszünk támogatást adni a túlterhelt egyszülősöknek.

Újdonságként létrehoztuk az „Énidő a karanténban” programunkat, ahol online egyéni és csoportos beszélgetések formájában tudnak kiszakadni a szülők a mindennapi problémákból.

Online jógaóráinkon lehetőséget biztosítunk a mozgásra és a lazításra. Közösségi médiafelületeinken rövid videók formájában nyújtunk segítséget az egyszülős családoknak az őket most leginkább érintő kérdésekről, például a kapcsolattartásról a másik szülővel a járványhelyzet alatt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást