Így távolítsd el a ruháidból a mikroműanyagot

Így távolítsd el a ruháidból a mikroműanyagot

Címlap / Otthon / Háztartás / Így távolítsd el a ruháidból a mikroműanyagot

A textíliák gyártásuk, viselésük és ártalmatlanításuk során, de különösen mosásuk során mikroszálakat bocsátanak ki magukból. Egyetlen mosási töltet több millió mikroszálat szabadíthat fel. Így tehetsz érte, hogy kevesebb mikroműanyag kerüljön a ruháidból a mosóvízbe és így a környezetbe is.

Fenntarthatóbb mosás

Nem minden anyagból távoznak ugyanolyan gyorsan a mikroszálak. A laza szövésű, bolyhos szövetek, mint például a gyapjú, többet veszítenek, mint a szoros szövésűek. Bár a természetes szálakból, például pamutból és gyapjúból készült ruhadarabok megoldást jelentenének, sajnos ezek is ontják magukból a mikroszálakat, amelyek felvehetik a környezetbe kerülő szennyező anyagokat.

Egyes textiltudósok és -gyártók olyan szöveteket fejlesztenek ki, amelyek a már meglévőknél kisebb mértékben bomlanak, köszönhetően az olyan tulajdonságoknak, mint a hosszabb szálak és a vedlést csökkentő bevonatok. Addig is, amíg ezek a boltokba kerülnek, íme néhány módszer, amellyel csökkentheted a mikroműanyagok kioldódását a szennyesből:

  • Moss ritkábban. A teljes töltet mosása a részleges töltetek helyett csökkenti a mikroszálak felszabadulását, mivel a ruhadarabok kevesebb súrlódásnak vannak kitéve a mosási ciklus során.
  • Használj hideg vizet, amely kevesebb mikroszálat bont ki, mint a meleg víz.
  • Használj kevesebb mosószert, mert az növeli a mikroszálak felszabadulását.
  • Használj elöltöltős mosógépet, amelynek bukó mozgása kevesebb mikroszálat bocsát ki.
  • Szárítsd a mosott ruhát a ruhaszárítókötélen. A szárítógépek további mikroszálakat juttatnak a levegőbe a szárító szellőzőnyílásán keresztül.

Számos terméktípus gyűjti össze a mikroműanyagot a mosógépben, mielőtt azok a szennyvízzel együtt távoznak. Vannak olyan mosózsákok, amelyek szövött monofilszálból készülnek, amely nem bomlik szálakra. Ha a szennyest a zsákba zárva mosod, az felfogja a mikroszálakat, amelyeket a ruhaneműk kibocsátanak. Ezek a termékek egyes kutatásk szerint a kibocsátott mikroszálak körülbelül egyharmadát gyűjtik össze.

Egy másik eszköz, a Cora Ball egy műanyag labda, amelynek tetején puha műanyag korongok vannak, amelyek felfogják a mikroszálakat. Ez körülbelül 25-30%-kal csökkenti a mikroszálak kibocsátását, de nem biztos, hogy alkalmas laza kötésű szövetekhez, mert beleakadhat a szálakba és károsíthatja a ruhát.

ilona titova/istockphoto.com

Szűrd a mosóvizet

Számos olyan külső szűrő kapható, amely utólagosan felszerelhető a meglévő mosógépekre. A külső szűrők a mikroszálak akár 90%-át is eltávolíthatják az öblítővízből. A szűrőket rendszeresen tisztítani kell és az összegyűjtött mikroszálakat más szilárd hulladékkal együtt kell kidobniuk, nem pedig a lefolyóba, mert innen visszakerülnének a szennyvízáramba.

Egy 2021-es tanulmányban a kutatók a kanadai Ontario tartomány egyik városának 97 otthonában, a közösség háztartásának mintegy 10%-ában szereltek fel mosógépszűrőket. Ez jelentősen csökkentette a mikroszálak mennyiségét a helyi tisztítóműből származó kezelt vízben.

Néhány vállalat már beépített mikroszálas szűrővel ellátott mosógépeket gyárt. Franciaország előírta, hogy 2025-ig minden új mosógépet szűrővel kell felszerelni, Ausztrália pedig bejelentette, hogy 2030-tól a kereskedelmi és lakossági mosógépekben szűrőket írnak elő.

Nyitókép: stockbusters/istockphoto.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!