Stílus / Arc

Mikor lehet káros a fogmosás?

A helyes és gyakori fogmosás nagyon fontos. Rossz technikával vagy rosszkor végezve azonban zománcsérüléseket okozhat. Lássuk, hogyan kerülhetjük el ezeket!

Milyen sérülést okozhat a fogkefe?

Ritka az az eset, amikor valóban jelentős károkat okozhat egy fogkefe a zománcban. Ha azonban a káros hatás hosszú távon ismétlődik, komoly következményei lehetnek.
A leggyakoribb fogkefe okozta sérülést a szaknyelvben fogkefe-abráziónak nevezzük, ez a fog nyakánál a külső (ajak-orca felőli) oldalon az ínyhez közel kialakuló ék alakú kopás. Ez, ha egy bizonyos mélységet elér, érzékenységet és gyulladást okozhat.

Mi váltja ki a sérülést?

A fogkefesérülést leginkább a helytelen fogmosás váltja ki. Ez a fogak külső oldalán végzett erős „szájból ki-be mozdulat”, amit mindenképpen kerüljünk el.
Egyrészt azért, mert szinte alig tisztít, a fogközöket legalább is nem igazán, másrészt pedig azért, mert nyaki kopást okoz.

Sörték

Az elhasználódott sörtéjű fogkefék használatakor a káros hatás még jelentősebb. A fogkefék sörtéit ugyanis úgy képzik ki, hogy a végek eredetileg lekerekítettek. Ez is a zománc védelmét szolgálja.
Az elhasználódott fogkefe sörtéi szétállnak, a végek felhasadnak és élessé válhatnak, ezért érdemes őket 1-2 havonta cserélni.

Savas ételek-italok

Ugyancsak káros lehet, ha savas ételek-italok fogyasztása után közvetlenül fogat mosunk. Egyes italoknak igencsak magas a savtartalma, leginkább a száraz borok, és még inkább a fehérbor veszélyes ilyen szempontból, de a száraz pezsgők se sokkal jobbak, figyelembe véve a szénsavtartalmukat.A szénsavas üdítők, a savas gyümölcslevek (narancs, grapefruit, meggy), a forró citromos tea szintén hasonló hatásúak. Természetesen senkit sem szeretnék óva inteni a rostos gyümölcslevek fogyasztásától, mivel ezek meglehetősen egészségesek. Azonban jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ezek is károsak lehetnek a fogzománcra. Az eszpresszó kávé ugyancsak savas pH-jú.

Mi történik a fogakkal, ha savas ételeket-italokot fogyasztunk?

Savas italok fogyasztásakor a zománc legfelső, mikroszkopikus vastagságú rétege fellazul, és ahhoz, hogy ez „visszakeményedjen”, el kell, hogy teljen egy kis idő.
A nyálból 20-30 perc alatt visszaépülnek azok az ásványi anyagok, amiket a savas folyadékok kioldottak.

A helyes fogmosás

A legjobb tehát, ha kis erővel, gyakori körkörös mozdulatokkal, nagyjából 3 percig mosunk fogat. Az elektromos fogkefék kiválóak ebből a szempontból, velük nehéz elrontani a dolgot. 
Savas ételek vagy italok fogyasztása után pedig azt javaslom, ne mossunk egyből fogat. Inkább a szájöblítők, vagy a cukormentes rágók ajánlottak ilyenkor, ezek mind gyorsítják az ásványok visszaépülését a zománcba. 20-30 perc után pedig már veszélytelen a fogmosás.
Dr. Sziklavári György

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást