Miért jobb a mosható pelenka, mint a hagyományos eldobható?

Miért jobb a mosható pelenka, mint a hagyományos eldobható?

Címlap / Életmód / Család / Miért jobb a mosható pelenka, mint a hagyományos eldobható?

A mosható pelenkáról hallva sokaknak még ma is a (rémisztőnek képzelt) hátrányok ugranak be elsőként: „Éjjel-nappal moshatnék, mint egy Mosó Masa!” „Bűz terjeng majd a lakásban!” „Öblögethetem kézzel a kakis pelenkákat, na persze…” Eközben az eldobható pelenka jelentette hatalmas környezetszennyezésről „szeretünk” megfeledkezni, nem beszélve arról, hogy az eldobható pelenka nem kíméli a pénztárcánkat sem – ellentétben mosható társaival. (x)

Környezeti előnyök

Azt viszont sokan nem tudják, hogy a mai, 21. századi mosható pelenkák (beecenevükön „mosipelusok”) az elődjeiknél sokkal könnyebben kezelhetők, tisztíthatók, és az utóbbi években valóságos trenddé, már-már életérzéssé kezd válni a mosható pelenka használata. Míg eldobhatóból egy gyerek a pelenkáskor végéig úgy 5000-7000 darabot „fogyaszt” el (ez akár másfél tonnányi szemetet is juttathat a környezetbe!), addig mosható pelenkából összesen kb. 24 darabra lesz szüksége napi három mosással számolva. Ebből az is látszik, hogy bár elsőre nagyobb beruházással kell számolnunk, de a kezdeti kiadásaink hosszú távon bőven megtérülnek – egyes számítások szerint akár 60%-ot is spórolhatunk a pelenkázás költségein. A hagyományos, eldobható pelenkák lebomlása akár 500 évet (!) is igénybe vehet; az ökopelenkák ugyan ennél sokkal gyorsabban lebomlanak, de ezekkel is csak szemetet termelünk.

Mosható pelenka – boldogabb baba

A mosható pelenka nemcsak olcsó és környezetkímélő, de a babánknak is előnyös, ha ilyet hord. Egyrészt kényelmes és bőrbarát, másfelől ortopédiai előnyökkel is jár, és jobban szellőzik eldobható társainál. Mivel semmiféle vegyszert nem tartalmaz (így például az eldobható pelenkák egy részében sajnos megtalálható dioxint), egészségesebb, és hosszabb távon sem kell egészségügyi problémák kialakulásától tartanunk miatta. Ha ez még nem lenne elég, a mosható pelenka a szobatisztaság folyamatát is felgyorsítja. Ennek az a magyarázata, hogy a textilpelenkát hordó gyermekünk hamarabb megérzi a nedvességet, ami előbb-utóbb őt magát is zavarni kezdi, szemben az eldobható pelenkát használó babákkal, akiknek az extra nedvszívó képesség következtében fel sem tűnik, hogy van valami a pelusban.

Szerencsére egyre többekben tudatosul, hogy a boldog gyerek egyik kulcsa a boldog anya, márpedig a mosható pelenka igazi szórakoztató időtöltés! Ma már számos típusban, színben és mintában kapható, így a jobbára elszeparált, lelkileg fárasztó első időszakban is érezhetjük azt, hogy „divatozhatunk”, kiélhetjük kreativitásunkat, és egy csinos, egyedi mintás mosható pelenka a szépérzékünket is kényezteti. A választék tényleg hatalmas – érdemes például itt körülnézni. Ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy a babánknak milyen típus lenne legmegfelelőbb, jó, ha tudjuk, hogy számos helyen már kölcsönzésre is van lehetőség. A neten pedig gombamód szaporodnak a különböző mosipelusklubok és -fórumok – tehát a mosható pelenka még társasággal is szolgál, és barátságok is köttethetnek neki köszönhetően!

Felesleges aggódni

Mindez nagyon szép, de… – gondolhatják sokan, majd sorolni kezdik kétségeiket: Minden egyes pisi után cserélni kell majd a mosható pelenkát? Mi van, ha egész napra kimozdulunk otthonról?

A válasz ezekre a kérdésekre is megnyugtató: típusfüggő, de számos olyan mosható pelenka létezik, ahol nem az egész pelenkát kell minden alkalommal cserélni, hanem csak a mosható betétjét, ami lényegesen egyszerűbb. Létezik papírbetét is (úgy is, mint „kakifogó papír”), ami a nagy részét felfogja a pelenkába érkező „dolgoknak”. Amennyiben a peluscsere nem otthon történik, a használt mosható pelenkákat pelenkatartó zsákban vihetjük haza, ami modern kialakításának köszönhetően nem engedi át a szagokat, tehát nyugodtan bevállalható. Maga a pelenka mosása sem úgy zajlik már, mint a régi textilpelenkák esetében, hiszen a mosógép elvégzi ezt helyettünk.

Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy összességében – a sok mosás, a megnövekedett víz- és áramhasználat miatt – nem fenntarthatóbb a mosható pelenka használata. Azonban érdemes belegondolni, hogy a fentiekkel gyerekenként számolva egy-másféltonnányi veszélyes hulladékot váltunk ki, ami több száz év alatt bomlana le, vagyis még mindig jobban járunk a mosható pelenkával.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!