Miért dorombolnak a macskák? Több oka van, mint hinnéd

Miért dorombolnak a macskák? Több oka van, mint hinnéd

Címlap / Életmód / Család / Miért dorombolnak a macskák? Több oka van, mint hinnéd

Hogyan dorombolnak a macskák?

A macskatartók nemcsak azon tűnődhetnek, hogy miért dorombolnak a macskák, hanem biztosan az is eszükbe jutott már: hogyan csinálják? Hogyan keltik ezt a jellegzetes zajt? Nos, ellentétben azzal, amit gondolnánk, érdekes macska tény, hogy a macskaféléknek nincs olyan egyedi testrésze vagy hangszerve, amely lehetővé tenné számukra a dorombolást. Ehelyett a hang a gégében lévő gyors mozgásokból származik.

A dorombolás a központi idegrendszer jelzéseként kezdődik, amely a gégében lévő izmok felé halad” – magyarázza Daniel Rotman, a PrettyLitter alapítója és vezérigazgatója. „Ezek az izmok nagyon gyorsan megfeszülnek és felszabadulnak, miközben a macska be- és kilélegzik, hogy olyan rezgéseket keltsen, amelyeket érezhetünk és hallhatunk.”

Szóval miért dorombolnak a macskák?

Nos, mert erre születtek. A macskák csecsemőkoruktól kezdenek dorombolni és hallani a dorombolást. Ezek az aranyos cicák vakok és süketek, amikor megszületnek, így az anya macskák dorombolnak, a babák pedig követik a mamához vezető vibrációt az ételért és melegért. Az állatorvosok szerint viszont a cicák azért dorombolnak, hogy megmutassák, jól vannak, és mert ez segít nekik kötődni más macskához.

„Ahogy a macskák öregszenek, a dorombolást bármire használják, az öröm és elégedettség közlésétől a fájdalom csillapításáig”

– magyarázza Rotman.

Nem csoda, hogy a macskacsaládban oly sok faj dorombol: nem csak házimacskáink, hanem gepárdok, pumák és hiúzok is. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy a nagymacskák (például oroszlánok, tigrisek, jaguárok és hópárducok) nem dorombolnak ugyanúgy, mint kisebb unokatestvéreik. De mindannyian szeretik a dobozokat – ebben legalább hasonlítanak.

Photographer and Illustrator/istockphoto.com

A macskadorombolás a boldogságtól az éhségig sok mindent jelenthet

A dorombolás endorfint szabadít fel, ezért a szakértők úgy vélik, hogy a macskák a vibrációt önmaguk megnyugtatására használják. Valószínűleg nem tudod megtanítani a macskádat, hogy parancsra doromboljon, de előfordulhat, hogy dorombolni fog, miközben simogatod, de ez segíthet megnyugtatni az idegeiket – vagy szó szerint gyógyítani a fájdalmát. Az anyamacskákról ismert, hogy szülés közben dorombolnak.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a 35-50 Hz-es teljes testre ható rezgések elősegíthetik a csontok gyógyulását. A macskák dorombolási frekvenciája 25 és 150 Hz között van, és egyesek szerint a rezgések segíthetnek a cicáknak megőrizni a csontvázukat. (Őrülten hangzik, de még a NASA űrhajósai is alkalmaztak vibrációs terápiát az űrben, hogy ellensúlyozzák a gravitáció hiányából fakadó terhelést.)

Ami a 150 Hz-nél is magasabb doromboló frekvenciákat illeti, azok egészen más célt szolgálnak. A Current Biology folyóirat egyik tanulmánya megállapította, hogy amikor a macskák megpróbálták rávenni gazdáikat, hogy enni adjanak nekik, dorombolási frekvenciájuk 220-520 Hz-re nőtt – ez borzasztóan közel állt az emberi csecsemők sírásának 300-600 Hz-éhez. A kutatók azt sugallják, hogy a magasabb frekvencia miatt a macska (és a baba) szülei nehezebben hagyhatják figyelmen kívül a hangot. Ez a vacsoraidővel való kapcsolat lehet az oka annak, hogy macskád dorombol, amikor meglát! A lényeg: Nem minden macskazaj egyenlő.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást