Még mindig tabu, ha valakinek mentális problémája van

Még mindig tabu, ha valakinek mentális problémája van

Címlap / Életmód / Lélek / Még mindig tabu, ha valakinek mentális problémája van

Sokáig gondolkoztam, hogy megírjam-e ezt a cikket, hiszen nem szeretnék senkit megbántani, viszont felháborít az a helyzet, hogy még ma is rengeteg embert stigmatizálnak azért, mert pszichológushoz vagy pszichiáterhez jár.

A környezetemben, a velem egykorú ismerőseim szinte mindegyike járt már valamilyen terápián, én pedig szintén több helyen is megfordultam. Mert mindenki kerülhet olyan helyzetbe, amivel egyedül, vagy baráti, családi támogatással sem tud mit kezdeni.

A jobbik eset, ha ezt a mentális problémákkal küzdő személy környezete elfogadóan és támogatóan kezeli, de sajnos sok esetben vannak olyan ismerősök, akik hülyeségnek, felesleges pénzkidobásnak tartják és egyből bolondnak titulálják azt, aki foglalkozik magával, önismerettel és rendszeresen terápiára jár, netán még gyógyszereket is szed annak érdekében, hogy minél hamarabb (várhatóan egyébként hosszú hónapok, évek alatt) helyrerázódjon. 

Néhány fontos dolog, amit érdemes tudnod, ha van mentális problémákkal küzdő személy az életedben:

A legtöbbször a következő mondatok hangzanak el, ha valaki veszi a bátorságot és megosztja valakivel, hogy szüksége van szakember segítségére, esetleg depressziós, vagy szorongással küzd:

 • „Beszélgetni bárkivel tudsz, ezért felesleges fizetni, én is adok neked tanácsokat.”
 • „Túlságosan érzékeny vagy, próbáld meg elengedni a problémákat.”
 • „Szedd össze magad!”
 • „Ilyenkor télen én is depisebb vagyok, tavaszra már elmúlik nálad is.”
 • „Ha lenne elég akaraterőd, akkor tudnál változtatni a helyzeten saját magad is.”

Helyettük például ezek nyújthatnak segítséget:

 • „Büszke vagyok rád, hogy felismerted a problémát és szakemberhez fordultál.”
 • ”Ha bármiben tudok segíteni, vagy van kedved beszélgetni, keress bátran.”
 • ”Nehéz helyzeten mész keresztül, de tudd, hogy én melletted állok.”

Az utolsó két mondathoz pedig annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a depresszió nem csak a rosszkedvet jelenti, annál sokkal súlyosabb probléma, amit néhány jó program és egy kis beszélgetés nem fog megoldani. Az akaraterő fontos a változáshoz, de a mentális betegségekből való gyógyulás ennél jóval összetettebb és időigényesebb feladat.

Egyes esetekben pedig még az olyan alapvető dolgok elvégzése is problémát okoz, mint a takarítás, a fürdés, a főzés, bevásárlás, vagy akár egy csomag átvétele. Ezek a legtöbb ember számára egyáltalán nem nehezek, viszont sokaknak hatalmas lépés, ha egy dolgot is meg tudnak csinálni a listáról.

Rengeteg hasonló kéretlen jótanácsot kaphatnak a mentális problémákkal küzdők, amik nem segítenek, esetleg rontanak is a helyzeten, hiszen bűntudatot keltenek, az önértékelést (ami gyakran egyébként is elég rossz) pedig rombolják.

Persze, a legtöbbször kedvességből próbálnak így segíteni, azonban van egy nagyon fontos dolog, amit érdemes tudnia mindenkinek, akinek a környezetében van lelki segítségre szoruló:

Amikor valaki megosztja a problémáit, félelmeit, legtöbbször nem azért teszi, mert megoldást, tippeket vár a másiktól.

Például szeretne őszinte lenni, magyarázatot adni arra, miért más, mint korábban és egyszerűen csak támogatásra van szüksége, meg arra, hogy valaki meghallgassa. Nem azért, hogy sajnálják, legyen kifogása, egyszerűen csak szeretné, ha mindenki tisztán látna. 

A legtöbb félreértés

A tapasztalataim szerint azért bélyegzik meg a legtöbb embert, aki szakemberhez fordul, mert egyszerűen nincs kultúrája annak, hogy a lelkünkkel is foglalkozzunk. Az idősebb generáció tagjai közül sokan ugyanis szégyennek tartották, ha valaki pszichológushoz jár. Ezt a gyengeség jelének, túlreagálásnak hitték – de ők ebben nőttek fel. 

A szüleink idejében kezdtek el többen foglalkozni a témával. Nagyjából most tarthatunk ott, hogy tájékozottabbak vagyunk, egyre többet tanulunk róla, elfogadjuk, hogy léteznek ilyen problémák és ezek nem a gyengeség jelei, illetve a mentális problémákkal küzdő személy nem azért viselkedik úgy, ahogy, mert mondjuk lusta vagy félénk.

Ez persze nem az ő hibájuk, hiszen a korábbi generációk még kevésbé voltak jártasak a témában. Sajnos akkoriban rengetegen elnyomták magukban a rossz érzéseket, nem mertek beszélni róluk – hiszen egyenesen sült bolondnak nézték volna őket. Ezért más megoldást választottak, például az alkoholhoz nyúltak, rosszabb esetben pedig öngyilkosságot követtek el. 

Az érzelmek elnyomása és persze az alkoholizmus is óriási terhet ró a fizikai egészségre – utóbbit nem is kell magyarázni. Még rosszabb volt a helyzet a családon belüli erőszak és bármilyen bántalmazás esetében, hiszen voltak, akik úgy gondolták (vagy a mai napig elhiszik), hogy belefér egy-két pofon az „asszonynak” vagy a gyereknek. Innen pedig elég hosszú út vezet el odáig, hogy a társadalom elfogadóan, megértően forduljon a mentális problémákkal küzdőkhöz. Ez a változás pedig jó eséllyel az egyéni látásmódra is hatással lesz.

JNemchinova/istockphoto.com

A vírus és a változások

Egy kis érdekesség: A Onepoll Vida Health részére elvégzett kutatása szerint négy éve, a koronavírus kezdetén még a megkérdezett amerikaiak 47 százaléka gondolta úgy, hogy terápiára járni a gyengeség jele. A kutatásból viszont az is kiderült, hogy a kétezer válaszadó közül 6-ból 1 járt először terápián ebben az évben.

A vírus volt az, ami sokak szemét felnyitotta a mentális egészség fontosságáról.

Rengetegen kértek valamilyen segítséget, hiszen az elmúlt években megnőtt a depressziós és szorongó emberek száma. Sokan pedig éppen a poszt-covid tünetek miatt fordultak szakemberhez. Ez talán hozzájárulhat ahhoz, hogy elfogadott és normális dolognak számítson, hogy ha valaki figyel a mentális egészségére.

Ép lélek kell az ép testhez

Számtalan kutatás hozta összefüggésbe a mentális és fizikai problémákat. Ezekről rengeteg helyen lehet olvasni, de azért összeszedtem néhányat. Például az ekcéma és más bőrbetegségek kialakulásában is közrejátszik a stressz, a szorongás szívproblémákat, a depresszió pedig daganatos betegségeket is okozhat kutatások szerint. Gyakori az irritábilis bél szindróma is a mentális betegséggel küzdőknél, ahogy más emésztési panaszok, vagy a gyomorfekély is. A folyamatos stressz és az alvásproblémák gyengítik az immunrendszert, ami a mostani helyzetben különösen nagy hátrány. Ha másért nem, ezek miatt érdemes több figyelmet fordítani a lelki problémákra.

Addig nem érted, amíg nem vagy benne

Ez a mondat nagyon igaz, azzal még kiegészíteném, hogy akkor is sokat változnak az emberek, ha a közvetlen környezetükben van valaki, aki mentális problémákkal küzd. Így ugyanis testközelből láthatja, mennyire nehéz együtt élni ezzel a helyzettel. Ez persze szintén nem kritika, hiszen a lelki betegségek jóval megfoghatatlanabbak, mint a fizikai problémák, ezért sokkal könnyebben félre lehet érteni a tüneteket.

Az viszont számomra már egyéni döntés, hogy ki mennyire ássa bele magát a témába, ha például egy hozzá közel álló személynek gondja van. 

Nehéz helyzetben vannak azok a gyerekek és tinik, akik felismerik a problémát és pszichológushoz szeretnének menni, a szüleik viszont elbagatellizálják a betegséget, vagy éppen nem engedik el őket szakemberhez. Lehet, hogy sok szülő úgy érzi, ő tehet mindenről és emiatt próbálja meggyőzni magát, hogy nincs probléma a gyermekével és egyszerűbb a szőnyeg alá söpörni az egészet. Pedig ezzel még nagyobb károkat tud okozni a távolabbi jövőre nézve. A gyerekkortól kezdve rengeteg trauma érheti az embereket. 25 vagy 42 évesen pedig sokkal nehezebb és hosszabb idő ezekkel megküzdeni, mint mondjuk akkor, ha valaki ovis vagy kisiskolás korban is kap segítséget. Ezt tapasztalatból mondom, szerintem ez a felelősségteljes viselkedés.

Gondolj csak bele, ha például sokáig hagyod fájni a fogadat, közben pedig nem mosod meg, akkor valószínűleg nem úszod meg a fogorvost, hanem rossz esetben ki is húzhatják. Tudom, ez rettenetesen banális példa, de azt szerettem volna szemléltetni, hogy az időben felismert probléma rengeteget számít a gyógyulás szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy hacsak nem vagy fogorvos, nem tudod kezelni a fájó fogat, nem tudod egyedül betömni, vagy kihúzni. Ezért is kell szakemberhez fordulni, aki a megfelelő terápiás mód és szükség esetén a gyógyszeres kezelés kiválasztásában is segítséget nyújt. 

A mentális problémák kezelése gyerekeknél
Dev Asangbam/unsplash.com

Néhány óra nagy változásokat indíthatna

Érintőlegesen szeretnék egy kicsit beszélni arról, hogy mennyire jó lenne, ha az iskolában a prokarióták megismerése és a növények rendszertani besorolása mellett szánnának néhány órát a mentális betegségekre is. Már csak azért is, mert rengeteg fiatalt érint, ők pedig nehezebben kérnek segítséget. (Elég csak a bullyingra és a vírus miatti elszigeteltségre gondolni, a családi problémákról, bántalmazásról nem is beszélve).

Ha viszont szó esik ezekről, a tünetektől, megoldásokról, talán nyitottabban, felkészültebben állhatnak a dolgokhoz és szükség esetén nagyobb eséllyel mernek segítséget kérni. Hosszabb távon pedig sokkal elfogadottabb lenne pszichológushoz járni és nem bélyegeznék meg a mentális problémákkal küzdőket.

Amire érdemes felkészülni, ha mentális problémákkal küzdesz:

Hosszú ideig tartó folyamat

A mentális problémákból való felépülés hosszú, akár évekig tartó folyamat. Súlyosabb esetekben (például kényszerbetegségben szenvedőknél) pedig nem biztos, hogy minden tünet elmúlik, de a beteg jobban kezeli az esetleges problémákat. Bizonyos esetekben elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, természetesen megfelelő terápiával kiegészítve. Egyes típusok, például az SSRI-k pedig hetek múlva fejtik ki a hatásukat, átmenetileg pedig állapotromlást, a tünetek felerősödését is okozhatják, amire érdemes felkészülni.

Megfelelő segítség

Nagyon fontos a megfelelő szakember kiválasztása. Gyakran több helyen is meg kell fordulnod, hogy megtaláld azt terapeutát vagy pszichiátert, aki szimpatikus, kellő szakértelme van és maximálisan megbízol benne. Semmi baj nincs, ha néhány alkalom után úgy érzed, hogy inkább mást keresel.

A támogató környezet

Sok múlik azon, hogy a beteg környezete mennyire támogató, elfogadó. Tény, hogy a mentális problémákkal küzdő emberek családjának is nagyon nehéz és megterhelő rossz állapotban látni a szerettüket. Az őszinte beszélgetések, a támogatás, biztatás viszont sokat segíthetnek ebben a tapasztalataim alapján.

Hullámvölgyek

Teljesen normális, hogy időnként a terápia és a gyógyszerek szedése mellett hullámvölgybe kerülsz, azonban ilyenkor gondolj arra, hogy ez csak egy ideiglenes állapot, ami a gyógyulással jár. Szerencsére a legtöbb esetben már nem kerülsz annyira mélyre és hamarabb is kilábalsz a nehezebb időszakokból, ráadásul ezek intenzitása is csökken.

Türelmesnek kell lenned magadhoz, magadért

A leglényegesebb pedig, hogy ne hibáztasd magad, ha vannak rosszabb napjaid! Már az is produktív, ha foglalkozol magaddal, az érzéseiddel bármilyen formában. A lelki sebek sokkal lassabban gyógyulnak, mint a fizikai sérülések, úgyhogy hagyj időt magadnak és próbálj türelmes lenni. (Ez sokszor elképesztően nehéz, de így egy jó adag stressztől megkímélheted magad).

Pszichológushoz és pszichiáterhez fordulni nem ciki, nem a gyengeség jele, hanem pont ellenkezőleg. Hatalmas erő kell ahhoz, hogy változz, elfogadd, megértsd a problémádat, foglalkozz az önismerettel. És még valami: nem önzőség, ha foglalkozol magaddal és a saját mentális egészségedet helyezed előtérbe. Nem kell kötelességből igent mondanod semmire, ami nem okoz örömet számodra, nem kell olyan emberekkel tartanod a kapcsolatot, akik feszültséget okoznak és nem kell magadra erőltetni semmit, amivel nem értesz egyet.

Segítségre van szükséged?

 • Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) a 116-123-as telefonszámon érhető el a nap 24 órájában. A 06 80 810-600-as számon pedig péntek 19 óra és szerda 13 óra között lehet segítséget kérni, emellett Skype-on minden hétköznap 17 óra és éjfél között elérhetőek a LESZ munkatársai.
 • Az Ökumenikus Segélyszervezet oldalán is lehetőség van online üzenetküldés formájában, anonim módon segítséget kérni.
 • NANE Egyesület a bántalmazott gyerekeknek és nőknek nyújt segítséget, a 06-80-505-101-es telefonszámon, amely teljesen anonim módon, ingyenesen hívható hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18-22 óra között, szerdán pedig 12 és 14 óra között. Szerdánként chatsegély is elérhető az egyesületnél 16-18 óra között.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!