Egészség / Életmód

Meztelenül 50 idegennel: izzasztó helyzetbe kerültem

Meztelenül 50 idegennel: izzasztó helyzetbe kerültem

Egy közelgő esküvő, egy szabad hétvége és egy szemtelenül olcsó repülőjegy – a szerencsés összeállásnak köszönhetően egy berlini repülőgépen találtam magam, úton meglátogatni egy ott élő barátnőmet. Akkor még nem sejtettem, hogy nem csak a város kínál majd új élményeket.

Wellness, másképp

Miután a kötelező turistás köröket letudtam, Berlinben élő, rég látott barátnőmmel is sebtében megbeszéltünk néhány pohár bor mellett, amit az elmúlt fél évben nem volt alkalmunk megbeszélni, elkezdtük tervezgetni a hosszú hétvége második napját.

A barátnőm – azzal a felkiáltással, hogy végtére is ez akár a lánybúcsúm, vagy valami olyasmi – felvetette, hogy autózzunk el egy közeli kisvárosba, ahol egy gyönyörű tó partján wellness komplexum áll, medencékkel, szaunákkal, amit csak akarok. Arra viszont készüljek fel, hogy itt úgy szaunáznak, ahogy azt illik: teljesen meztelenül.

Erkölcsi dilemmák helyett

Nem vagyok egy könnyen zavarba jövő alkat, még szégyenlősnek sem mondanám magam, de szerintem akinek azt mondják, hogy lenne itt egy program, annyi van, hogy mindenki meztelen lesz közben, és erre egy másodperc tört részéig sem akad el a lélegzete, annak szerintem kötélből vannak az idegei. Vagy születése óta tagja egy nudista hippi közösségnek. Rám egyik sem igaz, de révén, hogy berlini barátnőmet az egyetemi észt óráimról ismerem – márpedig, aki valaha találkozott észttel, az tudja, hogy szaunázni csakis meztelenül érdemes – különösebben azért nem lepett meg az ötlet. Tisztes menyecskeként gyorsan végigfuttattam a fejemben, hogy vajon ha a vőlegényem venne részt hasonló eseményen, akkor az engem zavarna-e, vagy érezném-e igényét annak, hogy erről előbb engem is tájékoztasson. Arra jutottam, hogy a válasz mindkét kérdésre nem, úgyhogy másnap reggel én is gondtalanul és egy szál törülközővel felszerelkezve pattantam be az autóba, az új élmény a jó élmény életfilozófiámat követve.

Ledobni a törülközőt

Nem telt el sok idő, és egy szál törülközőbe tekerve álltam egy szauna bejárata előtt, és itt az is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy másoknak még a törülközőt sem jut eszükbe magukon hagyni. Itt ugyanis nem csak a szaunában, de a medencékben is meztelenül lebegtek az emberek, sőt zavartalanul sétálgattak egyetlen strandpapucsnyi felszereléssel az egész épületben.

A szauna ajtajába érve vettem egy nagy levegőt, és leengedtem a törülközőt a derekam köré, majd egy kicsit magamat is meglepve, a padunkat elfoglalva még ott is kibontottam, és pőrén üldögéltem a textil tetején, több tucat meztelen német társaságában.

Na de mire jó ez az egész?

A meztelenül szaunázást van, aki higiénikusabbnak is tartja, mint a nedves fürdőruhában izzadást, és lássuk be, ha a magunk törülközőjén ücsörgünk, abból baj nem lehet, a medencében lebegve pedig, ne legyünk naivak, ami meztelenül ázik az a fürdőruhában is ázik, szóval legalábbis rontani biztosan nem ront a helyzeten a meztelenkedés.

Ami viszont ennél is fontosabb talán, hogy a ruhátlanságban van valami felszabadító: az ember maga mögött hagyja a szorító feszültségeket a szoros bikinifelsővel együtt, nem fojtogatják az elvégzendő feladatok és nem kell igazgatni a fürdőruhát sem. Senki nem méregeti a másikat, nem számolja a mellettünk ülő fejben a testtömeg-indexünket, mert senki nem azért jön, hogy megítéltessen, vagy másokat megítéljen. Megszűnik a feszengés, senki nem stresszel azon, hogy vajon hogy néz ki a hasa vagy a combja, mert az emberi test annak látszik, ami: egy eszköznek arra, hogy a világban legyünk, hogy beszélgetni tudjunk, hogy örömet leljünk a vízcseppekben a bőrünkön, vagy a lúdbőrözésben a szauna utáni zuhanyban. Ha ennyi meztelen ember között vagyunk, rájövünk, hogy az emberi test számtalan alakban létezik, és mindegyik éppen olyan normális. A meztelenségben pedig semmi szégyellnivaló nincs, mert nem mutatunk vele semmi mást, csak azt, akik magunk is vagyunk.

Ha valakit mindezekkel együtt is a hideg ráz még a szauna gondolatától is, ha meztelenség is van benne, az szerencsére bőséggel talál fürdőruhás, vagy legalábbis törülközős szaunákat és wellness központokat is. Aki viszont úgy érzi, készen áll arra, hogy másként kezdjen nézni a saját testére, és ne takargatnivalót, hanem gondozásra váró életerő-forrást lásson benne, annak javaslom, tegyen egy próbát a meztelen szaunázással. Úgy hallom, itthon is akadnak már helyek, ahol ki lehet az ilyesmit próbálni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást