Méteres fürtök – A viktoriánus kor különös divatja

Méteres fürtök – A viktoriánus kor különös divatja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Méteres fürtök – A viktoriánus kor különös divatja

Ki ne vágyna tündöklő, hosszú hajzuhatagra? Szerencsére ma már könnyen valóra válthatod ezt az álmot, hiszen kismillió termékből válogathatsz a boltok polcain. De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik évszázadokkal ezelőtt éltek? A viktoriánus kor lányai például óriási hangsúlyt helyeztek a meseszép frizurára, olyannyira, hogy csak szigorú szabályok mellett formázhatták meg hajukat. Most azt is megtudhatod, miért játszott ez létfontosságú szerepet az életükben, és mi volt a legnépszerűbb frizura trend!

Szabályok életkorhoz kötve

A viktoriánus korszak idején a nyugati nők hosszú órákat töltöttek a frizurájuk elkészítésével, és nem csak azért, hogy minél csinosabbak legyenek; ezzel szimbolizálták ugyanis társadalmi helyzetüket és nőiességüket.

Emiatt igazi mérföldkőnek számított a fiatal lányok életében, ha végre elkezdhették kontyban hordani a hajukat, mivel előtte csak kibontva vagy befonva viselhették, színes szalaggal megkötve.

Az idősebbeknél általában a laza hullámok voltak jellemzőek, amit néha madártollal vagy ékszerekkel bolondítottak meg, de persze ezt mindig formálta egy kicsit az éppen aktuális divat.

Egy dolog viszont mindvégig állandó volt: a hajvágás szinte tilos volt, és ezt csak ritka esetekben szeghették meg.

Hosszú haj a gazdagok világában

Ahogy egyébként sok más korszakban, úgy az 1800-as években is voltak vallási okai annak, hogy milyen frizurával léphettek ki a nők az ajtón.

Legtöbbször felkontyolták vagy elrejtették kalapok alá, különösen abban az esetben, ha házasságban éltek. Ezt pedig olyannyira komolyan vették, hogy a kibontott hajú lányokat pimasznak és szemérmetlennek, sőt, bűnösnek tartották.

A divatosabb felsőosztály köreiben a nők haja szépen lassan szexuális vágyakozást is kezdett ébreszteni a férfiakban, hiszen fokozottan ki tudták emelni vele nőiességüket.

Ezzel szemben viszont a szegényebb embereknek a higiéniás problémák miatt szinte lehetetlen volt hosszú hajat növeszteni és ápolni, így sokan adták el fürtjeiket a “rászoruló” gazdagoknak.

Ablak a személyiségre?

Ekkoriban a nőknek az öltözködés terén is szigorú szabályokkal kellett megbirkózniuk: a zárt ruhák miatt csak a hajuk és az arcuk volt szabadon látható, ami viszont megihlette a kor íróit és művészeit.

Sőt, sokan úgy vélték, hogy már a frizurából meg lehet állapítani, milyen személyisége van egy nőnek. Például szerintük a hosszú, vastag haj kifejezetten szenvedélyes és túlfűtött természetről árulkodott.

Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy a lányok egy idő után csakis oldalról vagy hátulról engedték magukat fotózni, reflektorfénybe emelve hosszú fürtjeiket.

Ráadásul ezzel azt is könnyen bebizonyíthatták, hogy nincs szükségük mesterséges póthajra a dús frizuráért.

A kor híres nővérei

A nők haja iránti rajongás hamarosan furcsa fétissé alakult, amit legjobban a Hét Sutherland Nővér sztorija támaszt alá.

Egy szegény farmercsalád gyermekeiként születtek New York államban, és már fiatal koruktól kezdve arra buzdította őket édesapjuk, hogy énekeljenek, zenéljenek – szóval próbáljanak ki bármit, aminek köze van a rivaldafényhez.

De tehetségük helyett hosszú fürtjeikkel sikerült felhívniuk magukra a figyelmet, amiben szüleik is meglátták a lehetőséget: elindították saját, hajápolással foglalkozó üzletüket.

Végül a lányok csatlakoztak egy cirkuszhoz, és világkörüli turnéra indultak, aminek köszönhetően óriási rajongótáborra tettek szert. Sőt, a legnagyobb fanatikusok még attól sem riadtak vissza, hogy megpróbáljanak levágni egy-egy tincset a hosszú fürtjeikből.

Változó szépségtrendek

Persze ahogy az a trendek világában lenni szokott, hamarosan halványodni kezdett a hosszú hajat körüllebegő őrület.

A nők élete fokozatosan átalakult, különösen az első világháború alatt, amikor gyárakban voltak kénytelen dolgozni a megélhetésért.

Ekkoriban egyre többen választották inkább a rövid, kényelmesebb frizurát, részben azért is, hogy időt spóroljanak a reggeli készülődéssel.

Ezzel persze együtt járt a divat átalakulása is: a szoros fűzőket lecserélték a lazább ruhák, ami tökéletes alapot nyújtott a tomboló húszas évek trendjeinek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást