Hobbi / Otthon

Meseszép festett csempék! Így csináld lépésről lépésre

Meseszép festett csempék! Így csináld lépésről lépésre

Unod már a régi csempét? Tíz éve még tetszett, de ma már mást választanál? Valószínűleg felújítanál, de nincs kedved egy vagyont költeni. Egy kis kézügyességgel és kreativitással azonban a kezedbe veheted a felújítást. Most bemutatjuk, hogyan öltöztetheted új ruhába megunt csempédet!

Előkészületek

Ha precíz munkát akarsz végezni, nem szabad megfeledkezni az előkészületekről sem: rendezd be a munkaterületedet, teríts le fóliát, vegyél elő ecsetet, nedves szivacsot, rongyot.

Legjobb, ha fehér zoknit kapsz magadra, így biztosan nem fogod összekoszolni a már elkészített felületet.

Gondosan tisztítsd meg minden szennyeződéstől a lekenni kívánt felületet. Nem érdemes átugrani ezt a lépést, mert nem lesz olyan szép a végeredmény. Ezzel készíted elő az anyagot, hogy könnyebben le tudd kenni.

Alapozás

Csempefestés esetében ajánlott alapozni, de csak ha az adott festék esetében szükséges. Általában szebb és tartósabb az eredmény, ha alapozva is volt a felület.

Ügyelni kell arra, hogy a fugába is jól „beledolgozzuk” a festéket. Pár óra elteltével már óvatosan lehet rajta járni, de a következő réteget vagy a színt csak 24 óra elteltével lehet rá kenni.

Egy jó tanács: mivel az alapozónak elég éles szaga van, viselj maszkot és gyakran szellőztess.

Festés

Festőhenger segítségével fel tudod vinni a kívánt színt. Festékboltokban tudnak segíteni, de erre a célra a betonfesték az egyik legalkalmasabb. Ehhez tudják keverni a kiválasztott színt. Konyhában akár a manapság nagyon divatos táblafestéket is használhatod. Ezt jobb ha legalább két-három rétegben felviszed a csempére.

Ha mintákat is festeni fogsz, válassz olyan semleges alapszínt, amin az élénkebb árnyalatú minták jól mutatnak.

Díszítés

Meseszép stencil (sablon) segítségével még egyedibbé teheted a csempédet. Ha már tudod milyennel szeretnéd díszíteni, figyelj oda rá, hogy ne csúszkáljon el a minta. A legjobb ha tapétaragasztóval körberagasztod a stencilt.

Manapság a szabályos geometriai mintákon túl rendkívül népszerűek a marokkói és keleties mintájú burkolatok.

Lakkozás

Ahhoz, hogy tényleg strapabíró kis járólapot kapj, le kell lakkozni a csempét. Használj parkettalakkot és több rétegben kend át, és már kész is!

A te munkád, méltán lehetsz büszke rá. Ilyen burkolata biztos, hogy nincs senkinek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást