Mesehősök, akik hasonlítanak életünk szereplőire

Mesehősök, akik hasonlítanak életünk szereplőire

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mesehősök, akik hasonlítanak életünk szereplőire

Rowena & Rupert Shepherd 1000 jelkép (Képzőművészeti Kft. 2004) című könyvének lapozgatásakor azt a fejezetet választottam, amely a világ meséinek legismertebb alakjait elemzi. Ha elolvasod jellemzésüket, sok párhuzamot találhatsz saját valóságod szereplőivel.

Csaló

Sok kultúra népmeséiben és mitológiájában szerepel ez a ravasz figura, aki túljár mások eszén. Ember, állat vagy isteni lény lehet. Általában erkölcstelen, tetteit többféleképpen lehet értelmezni. Az istenek akaratával ellentétesen cselekszik, mégis éppen ezzel segít az emberiségen. 

Csínyeket követ el, de közben értékes szellemi tanítást ad. A feje tetejére állítja a dolgokat, és az ellentéteket hangsúlyozza. A mesékben a holló, a nyúl és a róka számít ravasznak. A csaló képes az alakváltoztatásra is: gyakran szépséges nő vagy buddhista szerzetes alakjában jelenik meg.

Elődök

Imádásuk és tiszteletük a legtöbb kultúrában fontos. Azok a halottak, akiket tisztelnek, segítik leszármazottaikat. Akik nem kapnak tiszteletet, rosszindulatúak. Egyes ázsiai vallásokban tisztelet övezi az elődöket. Japánban például úgy tartják, hogy az elődök lelke a halál után egyesül a közösséget oltalmazó istenekkel. 

Afrikában gyakran szobrot készítenek az elődökről. Ghánában fekete szobrokat állítanak, melyek a halott ősök szellemét szimbolizálják. E szobrok házi istenségként szolgálhatnak, illetve segíthetik az elhunyt újjászületését. Az északi népek úgy hitték, tündérek testesítik meg elődeik lelkét.

Ikrek

Születésük ritka esemény, ezért számos kultúrában különleges, szimbolikus jelentést kapcsolnak hozzá. A görög mitológiában Zeusz ikerfiai közül Pollux halhatatlan volt, Kasztor pedig halandó. Mikor a Halál elválasztotta őket, mély fájdalmuk miatt Zeusz megsajnálta őket, és mindkettőjüket az égboltra helyezte, így Kasztort is halhatatlanná tette. 
 
Az ikrek sok kultúrában a termékenység szimbólumai. A nyugat-afrikai kultúrában a gondoskodó szülőknek az ikrek szerencsét és gazdagságot hoznak, és balszerencsét, ha elhanyagolják őket. Kínában harmóniát és viszálykodást is szimbolizálnak. 
 
Az ellentétes nemű ikreket „kísértet-jegyeseknek” tartották, ezért magukra hagyták őket, így nagyon korán meghaltak. Ugyanakkor a fiú ikrek születését szerencsének hitték. 

Halál

Thanatos (halál) a görög mitológiában az Éjszaka és az Alvás bátyja volt. A középkorban gonosz csontvázként személyesítették meg. Fekete, csuklyás köpenyben jelent meg, kezében egy kaszával, hogy learassa a lelkeket. 

Kezében a homokóra az idő mulandóságát, a halandóságot jelenti. A keresztény kultúra ugyanakkor ünnepelte is a testi halált, mivel a feltámadás első állomását jelentette. Ennek képi megjelenítése a haláltánc.

Anya

Számos európai nyelvben az anya maga a mátrix, az alaktalan anyag, amelyből a mindenség származik. Az anya a termékenység szimbóluma: életet ad, amit a gondozás által fenntart. 
Az anyaság és a termékenység kapcsolata a kőkorszakig nyúlik vissza. A földi körforgást, a halált és az újjászületést testesítette meg. Termékenységét hatalmas mellek és combok jelzik. 
Az alkímiai ábrázolásokon gyakran láthatóak terhes, illetve szülő nők, vagy gyermeküket tápláló anyák. Ezek a képek szimbolizálták a női lélek lényegét, vagyis az új élet teremtésének képességét, amely ellentétek (férfi és nő) egyesüléséből születik. 

Bolond

A bolond ellentmondó, szókimondó figurája az európai királyi udvaroknál jelenik meg. Az udvari bolond kiközösített ember, akinek fontos társadalmi szerep jut. Paródiái, tiszteletlen viselkedése megnevettetik az embereket, és szembesítik őket a hibáikkal. 

A kereszténységben ábrázolt szent bolond figurája rendkívül bölcs, ugyanakkor világi kérdésekben naiv. Ártatlansága jeléül meztelenül vagy remete képében jelenik meg. Az amerikai indián hagyományokban a bolond ijesztgeti az embereket, így mutatja be, hogy milyen szörnyű lenne a társadalom, ha nem létezne a rend.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást