Mérgező kapcsolatok? Hogyan ismerd fel, és hogyan oldd meg, ha valaki a legrosszabbat hozza ki belőled

Mérgező kapcsolatok? Hogyan ismerd fel, és hogyan oldd meg, ha valaki a legrosszabbat hozza ki belőled

Címlap / Életmód / Egészség / Mérgező kapcsolatok? Hogyan ismerd fel, és hogyan oldd meg, ha valaki a legrosszabbat hozza ki belőled

Vannak emberek, akik a legjobbat hozzák ki egymásból, és olyanok is, akik tényleg rossz hatással vannak egymásra. Talán az egyik leggyakoribb viselkedési forma, amit ilyenkor felveszünk, az a passzív-agresszív reakció. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bár mindezt talán egy másik személlyel való viszonyunk hozza felszínre, a saját döntéseinkről van szó, így megoldást is csak mi magunk találhatunk.

Mi a passzív-agresszív viselkedés?

A passzív-agresszív viselkedés egyik definíciója szerint a negatív érzéseinket nem nyíltan kommunikáljuk, de nem is fojtjuk el őket magunkban. A makacs hallgatás, a halogatás, az orrunk alatt elsuttogott szarkasztikus megjegyzések mind a passzív-agresszív viselkedés jellemzői.
A Mayo Klinika pszichiátere, dr. Daniel K. Hall-Flavin szerint a passzív-agresszív viselkedés jellemzői a harag és az ellenséges érzés mások iránt, a halogatás és mások szándékos akadályozása, a cinikus, mogorva vagy ellenséges magatartás és az alábecsültség, elhanyagoltság gyakori érzése.

Gyerekkorban megtanuljuk

A passzív-agresszív viselkedést kisgyermekkorban tanuljuk meg, a problémát az okozza, ha később nem térünk át valamilyen más fajta konfliktuskezelő módszerre. Ha benne ragadunk ebben a viselkedési formában, az később akár mentális problémákhoz is vezethet, de mindenképpen megakadályoz abban, hogy megoldjuk a konfliktusainkat, vagy előbbre mozdítsuk az életünket.
Klinikai vizsgálatok szerint egyébként a passzív-agresszív viselkedésre bizonyos élethelyzetekben a legtöbben hajlamosak, és bár ez nem feltétlenül jelent pszichiátriai problémát, nehézségeket okozhat például a párkapcsolatukban, vagy a munkahelyi érvényesülésben.

Hogyan tehet passzív-agresszívvá egy kapcsolat?

Azoknak, akik úgynevezett mérgező kapcsolatban vannak valakivel, a passzív-agresszív viselkedés egyfajta válasz lehet, különösen akkor, ha terrorizálják őket, és félnek attól, hogy ha ez ellen felemelik a szavukat, akkor tovább rontanak a saját helyzetükön.
Ez egyébként nem feltétlenül jelent fizikai erőszakot vagy nyílt, éles vitákat, és azt sem mindig egyszerű eldönteni, hogy ki az áldozat, és ki a bántalmazó. Nézzünk most néhány hétköznapi példát arra, amikor egy kapcsolat mérgezővé válik, és passzív-agresszív viselkedést eredményez.

Gyerek-szülő

Szituáció: A gyerek hetek óta nem takarította ki a szobáját, ezért az anyja azt mondja, nem viszi el moziba, amíg rendet nem tesz. A gyerkőc erre duzzogva a sarokba vonul, az utolsó pillanatban pedig mindent berámol az ágy alá. Az egyik fél a fenyegetőzéssel, a másik pedig a daccal válik passzív-agresszívvá.
Megoldás: Mivel a passzív-agresszív viselkedést gyermekkorban tanuljuk meg, ilyenkor a legfontosabb, hogy alternatívát mutass a gyereknek, ami a későbbiekben segíthet megoldani a konfliktusokat. A beszélgetés, illetve a másik meghallgatása sokat segít, a legfontosabb, hogy maradj higgadt, és veszekedés vagy kiabálás helyett valódi kommunikációt kezdeményezz.

Anyós-meny

Szituáció: Az anyósod már évekkel ezelőtt nyilvánvalóvá tette, hogy nem vagy elég jó a fiának, és bármit teszel, folyamatosan érezteti, hogy soha nem is leszel az – ezt különösen mások előtt szereti éreztetni veled. Hogy ne bántsd meg a párodat, hallgatsz, de szándékosan elkésel a családi eseményekről, és a háta mögött folyton panaszkodsz az anyósodról a barátnőidnek vagy a saját családodnak.
Megoldás: Nincs hatalmunk a fölött, hogy mások hogyan gondolkodnak rólunk, vagy hogyan éreznek irántunk. Továbbra is próbáld a legjobb formádat hozni, de fordíts kevesebb figyelmet arra, hogy az anyósod mit gondol rólad, és csökkentsd a minimális udvariasság szintjére az érintkezést. Ha elengeded a haragot, a viszonyotok sem mérgesedik tovább, és ha nem is lesz soha rózsás, de nem is keseríti meg egyikőtök életét sem.

Munkahely

Szituáció: A főnököd odaad egy halomnyi papírt, hogy készíts róluk másolatot, holott ez nem a te feladatot lenne. A fél napot a másoló mellett kellene töltened, és közben elmaradnál a saját dolgaiddal. Ennek ellenére azt mondod, megteszed, és így is lesz, ám néhány oldalt „véletlenül” kihagysz, vagy összekevered a lapokat.
Megoldás: Az a baj ezzel a megoldással, hogy mindenképpen te húzod a rövidebbet: elment a fél napod, és még a főnököd is elégedetlen lesz, amiért rosszul végezted a munkádat. Legközelebb két választásod lesz: vagy mondd azt, hogy ez nem a te feladatod, és nem végzed el, vagy ha elvállalod, csináld rendesen a munkát. Ebben a szituációban a passzív-agresszív viselkedéssel te veszíted a legtöbbet.

Romantikus kapcsolatok

Szituáció: Életed párja úgy tűnik, csak a saját érdeklődését tartja szem előtt: ő dönti el, hova menjetek, mit csináljatok és mennyi ideig maradjatok ott. Te beletörődsz, de látványosan unod magadat, esetleg, amikor legközelebb szexre kerül a sor, azonnal megfájdul a fejed.
Megoldás: A passzív-agresszív viselkedéssel itt mindketten saját magatokat is büntetitek, hiszen elvesztitek a lehetőséget arra, hogy kellemesen töltsétek el a közös időt. Senki sem szeret konfrontálódni, de itt az idő, hogy nyíltan kimondjátok az érzéseiteket. Lehet, hogy ha hangosan kimondjátok, mi zavar, máris megszabadultok egy állandó nyomástól, ami eddig rátette a bélyegét a kapcsolatotokra, ha pedig nem sikerül megoldást találnotok, bármennyire fáj is, ideje tovább lépni ebből a kapcsolatból.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!