10 mérgező gondolat, ami gátol az előrejutásban I.

10 mérgező gondolat, ami gátol az előrejutásban I.

Címlap / Életmód / Egészség / 10 mérgező gondolat, ami gátol az előrejutásban I.

Még a csapból is az folyik, hogy a gondolataid megváltoztatásával képes vagy az életedet minden eddiginél kedvezőbb mederbe terelni. Igen ám, de melyek azok a bevésődött ideák, amelyek a legnagyobb akadályt jelentik? Kétrészes cikksorozatunkban közülük gyűjtöttük össze a leggyakoribbakat, hogy velük örökre leszámolhass.

Azt hiszed, áldozat vagy

Nem vagy áldozat, úgyhogy akár fel is hagyhatsz a körülmények örökös hibáztatásával.

Csak mert nincs ínyedre a jelenlegi helyzeted, nem háríthatod kifelé a felelősséget.

Ezzel ugyanis még mélyebbre taszítod magadat a gödörben.

Minél hamarabb megszabadulsz ettől a személetmódtól, annál hamarabb eltűnnek az akadályok az utadból. Ismerd fel, hogy a saját életed és boldogságod a te kezedben van.

Emlékszel a mondásra, miszerint mindenki a maga szerencséjének a kovácsa?

Ha tehát valamilyen életterületen beárnyékolja valami a sikeredet, változtass! Senki nem szánja rá magát helyetted a legnagyobb lépésekre, és míg csak siránkozol, ugyanott maradsz.

Azt hiszed, megváltoztathatsz másokat

Sajnos ez képtelenség, bár a saját bőrödön kell megtapasztalnod, hogy elismerd: valóban nincs esély.

Mindenkinek adódik olyan helyzet az életében, amikor motiválni vagy inspirálni szeretne valakit a továbblépésre, a végén viszont kénytelen felismerni, hogy a változás csakis belső igényből kifolyólag következhet be.

Aki nem akar változ(tat)ni, annak a megsegítésébe akármennyi időt és energiát beleölhetsz – semmire sem fogsz menni vele. A megoldás, hogy ne foglalkozz folyton másokkal, inkább befelé irányítsd a figyelmed.

Jogod van úgy dönteni, hogy ilyen körülmények között nem maradsz az illető mellett. Ahhoz viszont nincs, hogy olyanná formáld, amilyen szerinted ideális lenne!

Azt hiszed, a dolgok „csak úgy vannak”

Tényleg létezik, amin nem tudsz változtatni. De ahelyett, hogy ezeken elmélkednél, fordítsd inkább a figyelmed arra, amiért tényleg tehetsz valamit.

Igenis lefogyhatsz, izmosodhatsz, találhatsz jobb állást, visszaülhetsz az iskolapadba, vagy magad mögött hagyhatod a már semmi örömöt nem jelentő párkapcsolatodat.

Az előző tanácsra emlékezve azonban tartsd észben, hogy életed szereplőit nem változtathatod meg.

Nincs más választásod, mint elhatározni, mit tudsz elfogadni, s ha valamit nem, akkor bölcsen felmérni, van-e lehetőséged módosítani.

Ja, és ha lehet, ne agyalj sokat rajta, mert úgyis az első gondolat vagy megérzés súgja az igazat!

Azt hiszed, a szomszéd fűje mindig zöldebb

„Ha csinosabb lennék, kiegyensúlyozottabb volna a magánéletem.” „Ha gazdag lennék, nem nyomasztana semmi sem.”

Ugye, milyen ismerős gondolatok ezek?

Valószínűleg mindenkiben felmerülnek, ám nem mindegy, képes vagy-e gyorsan elengedni őket. Az efféle feltételezés ugyanis minden alapot nélkülöz.

Nézd csak meg, mennyire boldog az az ember, akinek a birtokában van az általad vágyott dolog!

Rá fogsz jönni: a kiegyensúlyozottság kulcsa nem valaminek az elérése, megszerzése vagy megtartása, hanem a tiszta szívű elengedés.

Minél több elvárástól szabadulsz meg, annál szabadabb leszel. A szomszéd fűje nem is kell, hogy érdekeljen…

Azt hiszed, lehetnek elvárásaid másokkal szemben

Noha a társadalmi együttélés megkövetel bizonyos szabályokat, most nem ezeknek az alapvető normáknak a betartásáról beszélünk.

Hanem arról, hogy nem létezik olyan mérce, melyet mindenki egyformán magára vehetne.

Oké, hogy törvények formájában adott a külső szabályozás, az erkölcs pedig megadja a belső tartást, ám ezek értelmezése gyakran szubjektív.

Csak azért, mert te egy bizonyos helyzetben így vagy úgy viselkednél, nem várhatod ugyanezt másoktól is. Az egyéni jellemvonások és tapasztalatok halmaza adja meg, kinek mi a fontos, és milyen cselekedet után tud tükörbe nézni.

A sajátjába, nem a tiédbe! Amennyiben valakinek a magatartása teljességgel elfogadhatatlan számodra, egyszerűen engedd el, ne magadat bosszantsd miatta!

Ennyi elmélkednivalóval engedünk most utadra, hamarosan jelentkezünk a folytatással!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást