Család / Életmód

Menstruáló újszülött? 3 ijesztő, de ártalmatlan tünet, amitől a friss szülőket kiveri a frász

Menstruáló újszülött? 3 ijesztő, de ártalmatlan tünet, amitől a friss szülőket kiveri a frász

Egy apró, törékeny kis újszülöttet a család legszívesebben még a széltől is óvna. Az első egy-két hétben természetes, hogy mindenki aggódik és árgus szemekkel figyeli a baba minden lélegzetvételét, az alábbi ijesztő jelenségek pedig pillanatok alatt a teljes pánik állapotába küldhetik a friss szülőket. A jó hír azonban az, hogy többnyire maguktól múló, ártalmatlan dolgokról van szó.

Menstruáló újszülött?

Egy egészen apró újszülött pelenkázása egyébként is olyasmi, amit a legtöbb friss szülő remegő kézzel végez, hiszen alig merik megfogni az apró, törékeny kis lábakat. Ha az amúgy is érzékeny művelet közben az anyuka vagy apuka vért talál a pelenkában, akkor ott tényleg hamar kitörhet a pánik, pedig nagy valószínűséggel erre semmi ok. Az újszülött kislány hüvelyéből szivárgó vér látványa valóban nagyon ijesztő lehet, de a jó hír az, hogy amennyire riasztó, annyira ártalmatlan jelenségről van szó.

Előfordulhat ugyanis, hogy a leánygyermekek testébe a várandósság idején anyai hormonok jutnak, és a születés után ez megvonásos vérzést eredményez.

Ez a jelenség az első 2 hétben teljesen normális, és semmi teendő nincs vele. Természetesen ez a „menstruáció” egészen enyhe, legfeljebb egy pici vérfoltot láthatsz a pelenkán. Ha a vérzés ennél komolyabb, vagy nem akar elmúlni, akkor mindenképpen jelezd azt az orvosnak vagy a védőnőnek.

Váladékozó szemek

Ha reggel arra ébredsz, hogy a baba szeme szinte összeragad, még nem kell rögtön pánikba esni! Ha más tünet nem kíséri a jelenséget, akkor nagy valószínűséggel csak a könnycsatornák fejletlensége okozza a panaszt, ami egyáltalán nem veszélyes, többnyire szinte magától gyógyul és nagyon sok kisbabát érint. Természetesen a problémát mindenképpen jelezni kell a védőnőnek vagy a gyermekorvosnak – bár a vizit során úgyis látni fogják –, hogy figyelemmel tudják azt kísérni, de nagy valószínűséggel annyit fognak javasolni, hogy tiszta (felforralt, majd visszahűtött) vízzel mosd meg reggelente a baba szemét a külső szemzugtól a belső felé haladva, illetve óvatosan masszírozgasd a szemzugot.

Kép forrása: belchonock/depositphotos.com

A baba esetleg kaphat szemcseppet, bár legtöbbször erre sincs szükség, a legrosszabb pedig, ami történhet, hogy ha a panaszok 4-6 hónapos korára nem enyhülnek, akkor átmossák a szemcsatornáját. Ez egy ijesztőnek tűnő, de veszélytelen eljárás, és a legtöbb kisgyermek esetében a tisztogatás és a masszázs is megteszi a maga hatását, így az átmosásra már nem lesz szükség.

„Gennyes” köldökcsonk

A köldökcsonk ápolásáról megoszlanak a vélemények: van, aki szerint rendszeres fertőtlenítést igényel, más iskolák szerint egyáltalán nem is kell hozzányúlni, de abban többnyire mindenki egyetért, hogy ijesztő dologról van szó, a legtöbb friss anyuka és apuka szinte nem is mer hozzányúlni, nehogy fájdalmat okozzon a babának.

Bár az óvatosság valóban nem árt, szerencsére a természet azért elég jól kitalálta ezt a dolgot, és hacsak nem fertőződik el, a köldökcsonk szinte semmilyen galibát nem tud okozni.

Az elfertőződés viszont valóban kezelést igényel, ezért ha a szülők sárgás, gennyre emlékeztető váladékot látnak meg a köldök tövében, nagyon meg tudnak ijedni. Pedig ez a váladék jó eséllyel normális – gondolj csak bele, hogy amikor neked van valahol egy mélyebb sebed, amin var keletkezik, ott is szokott ilyen lenni! A köldökcsonk elfertőződésének egyik legegyértelműbb jele a kellemetlen szag, így ha ezt nem érzed, akkor jó eséllyel nincsen semmi probléma.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást