Otthon / Szórakozás

Mennyit tudsz a húsvétról? Érdekességek a húsvéti szokásokról

Mennyit tudsz a húsvétról? Érdekességek a húsvéti szokásokról

Minek az ünnepe nagyböjt, virágvasárnap, húsvéthétfő és húsvétvasárnap? Mitől függ, hogy mikor lesz húsvét és pünkösd? Hogyan függ össze a hús és a húsvéti ünnep? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Nagyböjt

A keresztény hit szerint Jézus 40 napig vándorolt a sivatagban táplálék nélkül, mielőtt kiállt az emberek elé. A hosszú, megerőltető út után testben és lélekben megújulva tért vissza, hogy az emberek javára cselekedve teljesítse küldetését.
Vannak, akik a mai napig is megtartják a húsvét előtti 40 napos böjtöt. Ebben az időszakban a 18 és 60 év közötti felnőttek naponta háromszor étkezhetnek, de csak egyszer lakhatnak jól. Húst és halat nem ehetnek. A betegekre a korlátozó étkezési szabályok nem vonatkoznak.

A hús és a húsvét

A böjtöléssel járó önmegtartóztatást vállalók kitartása, önuralma fejlődik, testük megtisztul a méreganyagoktól, lelkük pedig a haragtól. Agyukat nem terheli meg az emésztés, ezért a böjt után új és jó gondolatokkal folytatják az életüket.
A húsvétot megelőző előkészületi időszak elmúltával, az ünnepen az önmegtartóztatás jutalmaként sonka, tojás és mindenféle finom étel kerül az asztalra, és attól kezdve ismét a megszokott módon lehet étkezni.

Virágvasárnap

A húsvét előtti utolsó vasárnapra esik. Jézus dicsőséges jeruzsálemi bevonulására emlékeznek, amikor a lelkes tömeg szeretete jeléül kezében pálmaágakkal, hozsannát kiáltozva fogadta a szamárháton érkező Megváltót.
Az ókor óta a nép örökzöld ágak lengetésével fejezte ki a hősök iránti tiszteletét és a tetteik révén elnyert halhatatlanságukat. A mise előtt a pap megáldja a hívek által hozott (barka)ágakat, amelyekkel házukat és az elhunytak sírját díszítik.

Húsvét vasárnapja

Ezen a napon a délelőtti szent misére az emberek tiszta kendővel letakart kosárban húsvéti ételeket és italokat ‒ bort, sonkát, tojást ‒ visznek a templomba, hogy a pap megáldja. A húsvéti bárány Jézust, az áldozatot, a bor a vérét jelképezi.
Az egészben főtt tojás a család szimbóluma, ezt a családtagoknak együtt kell elfogyasztani, hogy a köztük lévő szeretet és összetartozás érzése erősödjön.

Húsvéthétfő

A hétfői napon van a locsolkodás és a hímes tojások ajándékozása. A Biblia szerint a vízzel legelőször a Jézus sírját őrző katonák locsolták le azokat az asszonyokat, akik a feltámadás hírének hallatán örömükben hangos kiáltozásba kezdtek, hogy lecsendesítsék őket.
A víz az újjászületés, a feltámadás, a megújulás jelképe. A tojás piros színe a néphit szerint megóvja a bajtól azt, akinek a tojást ajándékul adják.

Húsvét és pünkösd ideje

Húsvét és pünkösd ideje évről évre változik. A húsvét időpontja attól függ, hogy mikor van az első telihold a tavaszi napforduló után (március 21.). A telihold utáni első vasárnapra fog esni húsvét vasárnapja. Húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük. A pünkösd időpontja a húsvét utáni 50. nap.
Erre utal az elnevezése is, hiszen a görög pentekoszté jelentése: ötvenedik. Május 10. és június 13. között bármikor lehet. Pünkösd napján Jézus korábbi ígérete szerint a Szentlélek lángnyelvként szállt le az apostolokra.
Tudj meg többet a nagy csíksomlyói pünkösdi búcsúról!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást