Szórakozás / Otthon

Mennyit tudnak rólunk, magyarokról a külföldiek?

A magyar, büszke nép. Legalábbis bizonyos dolgokat igen nehezen visel. Van egy mérce, melyet megörököltünk, és ehhez tartjuk magunkat. Ez elvi kérdés. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csupán ebből áll magyarnak lenni, de mégis… ez az alap. Vannak dolgok, amikre ugrunk, nagy részben joggal, ám azt is hozzá kell tenni, hogy sokunknak – háttér, munka, tudás és tapasztalat híján – nem lenne erre jogunk.

A magyar konyha

Harminc évvel ezelőtt, főleg a németek vitték hírül a világba azt, hogy a magyar konyha ízei utánozhatatlanok. Leginkább a Balaton környékén szaporodtak egyre-másra a lángossütők, halasok, kifőzdék, ahogyan a nívósabb éttermek is. Folyamatosan menün volt a halászlé, gulyás, pörkölt, palacsinta, sült kolbász.
Ettől azért sokkal több a magyar konyha: különböző népek konyhája és a magyar hagyományos ételek összeforrása, számtalan ízes variációban. Minden magyar ,,ugrik” arra, ha a magyar konyhát leszólják – pedig ma már nagyon kevesen tudnak egy-két hagyományos magyar ételen kívül bármi más magyar ételt főzni. E témában figyelmébe ajánlom mindenkinek Venesz József szakácskönyvét.

A magyar okos nép

A világban nem annyira egyértelmű az, hogy a magyar igen leleményes, okos nép, ahogy azzal sincsenek tisztában, hogy számos Nobel-díjasunk van. Azzal sem, hogy itt a legmagasabb színvonalú az orvosi egyetemen a tárgyi tudás oktatása. Az összefüggéseket igen jól látjuk, ahogyan igen logikusan gondolkozunk – feltéve, ha van mögötte tudás, mert a magyarra jellemző az okoskodás, találgatás is.
És mitől ,,okos” a magyar? Több okból is. Egyrészt az oktatásunk igen magas színvonalú, alapos volt egy időben, már az általános iskolákban is – ami alap. Másrészt, a tatárjárás óta folyamatosan frissültünk genetikailag. A ,,vérfrissítés” eredménye a sok készség, ami jót tesz a jövő nemzedéknek.

Olvastad már?  Hazánk nyara 50 évvel ez előtt - Kedvenc retro fotók

A magyar sport

Első körben Puskás Öcsi, az aranycsapat jut mindenkinek eszébe. Sajnos azóta a magyar foci kiábrándító változásokon ment keresztül – hogy úgy mondjam, vicc. Siralmas vicc, hiszen politikát csináltak belőle eredmények helyett.
Ám ott vannak úszóink, vívóink, kajak-kenusaink, és sorolhatnám. Az elképesztő az, hogy hazánkban a tömegsport, a napi mozgás csak az elmúlt 10-15 évben kezdett virágzani. Ebben jelentős szerepe volt az egészséges életmód divatjának, üzletének.

Házi állataink és a mezőgazdaság

Első helyen áll Overdose és Kincsem, a csodás versenylovak, melyek világhírűvé tették hazánkat. Egyre népszerűbb a szürke marha és a mangalica is, nem csak itthon, hanem külföldön is. A magyar kutyák is világhíresek lettek az utóbbi időben. Kedvelt lett a puli, pumi, a magyar vizsla, komondor, kuvasz.
A magyar embert a természet és állatszeretete, a föld szeretete teszi azzá, ami. Mezőgazdaságunk mindig is kimagasló volt, és még most is az, amikor csak ,,alszik”. Mégis a sor végén kullogunk, amikor a környezetvédelemről, természetvédelemről van szó. Tehát, megelőztek minket ebben a nagyon fontos kérdésben olyan országok, akik sokkal kevesebbet tudnak a földről, a mezőgazdaságról. Ez szégyen.

Nemzeti ünnepeink

Nagyon fontos része ez a magyar tudatnak a megújult identitás keresés, de nem csak ezen múlnak a dolgok. Folyamatosan terheljük a világot ezeréves történelmünkkel, világfájdalmunkkal, ahogy Trianonnal is. Ahelyett, hogy most, a jelenben változtatnánk, és gyermekeinket nevelnénk helyénvalóan, siránkozás helyett.
Tudomásul kell vennünk, hogy bár a magyar történelem csodás, rejtélyes és felemelő, ez a mi történelmünk és nem világtörténelem. Természetesen a mundér becsületet meg kell védeni, de tenni is kell, és nem csak beszélni. Ha pedig azt szeretnénk, hogy komolyan vegyenek minket, ne traktáljuk a külföldieket komoly képet vágva azzal, hogy az Orionról származunk – amit mellesleg én is szeretnék hinni.

Kultúra

A magyar kultúra irodalmunknál kezdődik, ám ezt sajnos nem nagyon ismerheti sajátságos nyelvünk miatt a világ. Humorosan úgy mondanám, a világ összes szava is kevés ahhoz, hogy egy magyar költő versét hitelesen érzékeltesse. A magyar népművészet sokrétűsége az elfogadás, tolerancia terméke, hiszen minden ide települő nép megtartotta saját kultúráját, ami beépült, szerves része lett a magyar értéknek.
Fontos tudatosítanunk a világban azt is, hogy Liszt és Bartók nélkül bizony nem lenne most ennyire jó az angol slágerlista… ugyanis nélkülük nem lenne mai zene. A titok abban rejlik, hogy ne akarjuk bármi áron elfogadtatni magunkat a világ népeivel, mert ezzel inkább csak azt érjük el, hogy nevetségesnek fogunk látszani, rátartinak, és úgy gondolom, ezt nem fogjuk nagyra értékelni. Ugyanis a magyarnak limitált a humorérzéke, ha magyarságáról van szó…

Olvastad már?  4 dolog, amiről sosem tudtad, hogy egy magyar találta fel