Mennyit spórolhatunk, ha okosan választunk notebookot?

Mennyit spórolhatunk, ha okosan választunk notebookot?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mennyit spórolhatunk, ha okosan választunk notebookot?

Hordozható számítógépet vásárolni a legtöbb családban komolyabb beruházás, ezért nem árt, ha körültekintően választasz. Egyrészt, mert fölösleges olyasmiért fizetni, amit nem fogsz kihasználni, másrészt, mert nem érdemes azon spórolni, amire tényleg szükséged van. Útmutatónkkal igyekszünk segíteni, hogy a lehető legbölcsebben költsd el a pénzedet.

Válaszd a megfelelő méretet!

Hogy mekkora az ideális méretű laptop vagy notebook, az természetesen elsősorban azon múlik, hogy mire akarod használni. A legkisebb készülékek képernyője 11-12 inch, és bár ezek többnyire nem csak olcsóbbak, de a legkönnyebb, legegyszerűbben hordozható darabok, a képernyő és a billentyűzet túl kicsi lehet, ha például munkára akarod használni a gépet. A 13 és 14 inch közötti laptopok a blog.laptopmag.com szerint a legjobban használható gépek, mert még könnyen hordozhatóak, ugyanakkor kényelmes munkafelületet biztosítanak. A legnépszerűbb méret mégis a  15 inch, mert ezek ugyan némileg nehezebbek, sokszor a legjobb ár-érték arányban vannak. A 15 inch feletti gépek között azonban inkább akkor érdemes keresgélni, ha valamilyen speciális munkára – például grafikára – akarod használni a gépedet, és nem tervezed sokat hordozni, többnyire egy helyen használod.

Az árakat elnézve tényleg érdemes alaposan átgondolni, mekkora  számítógépre is van szükséged. 11,6”-os laptopot már 69.990 Ft-ért is találtunk, de ugyanabban az áruházban a legolcsóbb 14”-os gép 74.990 Ft volt, a legolcsóbb, 17” fölötti kijelzős masina pedig 84.990 Ft-ot kóstált. Persze, a méret mellett az sem utolsó szempont, hogy milyen különböző kapacitásokkal bírnak ezek a gépek, de ez is jól mutatja, hogy mekkora különbség van a különböző méretű laptopok között.

Ami a laptopok burkolatát illeti, most már az alumínium házak korát éljük, amik a műanyaggal szemben sokkal strapabíróbbak és kevésbé karcolódnak, arról nem is beszélve, hogy sokkal igényesebb és designosabb külsőt kölcsönöznek a gépeknek. Manapság már a szívárvány minden  színében vásárolhatunk laptopot, így az ízlésedtől függően választhatsz akár kék, piros, vagy rózsaszín burkolattal rendelkezőt is.

Tudd, hogy mit keresel!

Ha a méretek már megvannak, jöhet a keményebb dió – CPU, RAM, merevlemez, SSD. Ezek azok, amiktől az átlag felhasználó megijedhet, de nyugalom, mindjárt tisztába tesszük a dolgokat! Ezeknek az adatoknak a jelentésével azért is fontos tisztában lenned, mert döntően befolyásolhatják a géped árát, ugyanakkor a felhasználói élményt is. Ha HD-videók szerkesztésére, vagy komolyabb számítógépes játékokra szeretnéd használni a gépedet, akkor bizony szükség lesz a drágább kiegészítőkre, viszont ha nem, fölösleges akár extra 100 ezer forintot kifizetned a képességért, amit soha nem fogsz kihasználni.

CPU: A Central Processing Unit, vagyis a processzor. Az olcsóbb gépekben ez többnyire AMD E, vagy Intel Pentium – áll a laptopmag.com-on. Ezek a processzorok tökéletesen megfelelnek webes böngészéshez, de a komolyabb feladatokat már nehezebben kezelhetik. A szakértői cikk szerint, ha a teljesítmény valóban számít, akkor ne add alább az Intel Core i3-as processzornál, vagy az AMD A-nál.

RAM: A RAM vagy memória azt befolyásolja, hogy mennyi dolgot leszel képes egyszerre futtatni a számítógépeden. Az olcsóbb gépek 4 GB RAM-mal bírnak, de 6 vagy 8 GB-tal már nem fog akkora gondot okozni, hogy egyszerre több dologgal is foglalkozz, például Youtube videókat hallgass, miközben képeket vágsz.

Merevlemez: A legtöbb felhasználó számára fontosabb, hogy a merevlemez gyors legyen, mint hogy nagy. Ha rengeteg fényképet és filmet készülsz tárolni a számítógépeden, a 320 GB-os merevlemez akkor is elég kell, hogy legyen, de itt már érdemes nyitva tartanod a szemedet, mert az 500 GB-os vagy 750 GB-os merevlemezek általában nem kerülnek sokkal többe. Rajtad múlik, hogy hajlandó vagy-e ezért plusz pénzt fizetni, vagy inkább majd kimentesz néhány dolgot adathordozóra, esetleg felhőbe.

SSD: Solid State Disk, vagyis mozgó alkatrész nélküli memória merevlemez. Egy SSD-vel rendelkező gép érezhetően gyorsabb, mint egy hagyományos merevlemezzel felszerelt modell. Ráadásul az SSD nem sérül, ha meglökjük vagy leejtjük menet közben a gépet. Gyárilag általában hagyományos merevlemezt tesznek a gépekbe, de ha azt szeretnéd, hogy halkabb és lényegesen gyorsabb legyen az eszköz, mindenképpen érdemes kicseréltetni SSD-re. A notebookspecialista.hu oldalon meg is nézhetitek, hogy az egyes modelleknél mennyibe kerül a csere. Pl. egy Dell Inspiron 15 5558 179363 notebook esetében egy 120GB-os SSD-t 22.900 forintért tesznek bele extraként, így 152.800 forintra jön ki a végleges ár. Ezért az összegért tehát egy szupergyors notebook tulajdonosa lehetsz.

Fontos még szót ejteni az akkumulátorról: a vásárlásnál általában az elsők között merül fel az a szempont, hogy meddig bírja a gép akksija. A techkalauz.hu-n olvasható információk szerint kétféle akkumulátor fajtát különböztetünk meg, a Lithium-Iont és a Lithium-Polymert. A Li-Ion akkumulátorok előnyére válik, hogy több újratöltést bírnak ki a működési idő csökkenése nélkül, ez akár 1000 db töltést is jelenthet, míg a Li-Poly akksikat általában 500-600-szor lehet újratölteni anélkül, hogy ez teljesítménycsökkenést okozna – írja a szakmai portál. Az üzemidőt persze nagy mértékben befolyásolja, hogy mire és hogyan használjuk a gépet, így nehéz előre megmondani, hogy egyedi esetekben meddig fogja bírni az akksi 1 feltöltéssel.

Egy notebook ára persze rengeteg dologtól függ, és nem is feltétlenül kell ugyanahhoz a márkához ragaszkodnod, de hogy legyen egy kis összehasonlítási alapod, nézzünk néhány valódi példát: a Dell Inspiron 11 3147 174147 Ezüst Notebook-ja például 5400-as RPM-mel, 500 GB-os memóriával, 4 GB-os Pentium Intel processzorral 184.900 Ft, míg a Dell Inspiron 13 7348 178767 Ezüst Notebook, ami nagyon hasonló modell, de 8GB-os Intel Core i7-es processzor van benne, a memória és az RPM azonban megegyezik, már 324.900 Ft-ot kóstál.

Nem árt tehát szem előtt tartanod, mire fogod használni a gépedet, mi az, amire igazán szükséged van, és mi az, amit nem fogsz kihasználni, mert ha nem megfelelően választasz, az akár százezres különbséget, vagy olcsóbb, de sok bosszúságot okozó gépet jelenthet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást