Mennyi pénzt szabad magadra költened? Szakértőnk válaszol

Mennyi pénzt szabad magadra költened? Szakértőnk válaszol

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mennyi pénzt szabad magadra költened? Szakértőnk válaszol

Egy kis pénzszórás örömet hoz

Ellie Thompson, a Money Therapy alapítója és ügyvezető igazgatója a hellogigles.com kérdésére elmondta, hogy fontos, hogy időről időre megjutalmazd magadat valamivel.

„Egy kis önkényeztetésnek minden napodban kellene lennie, mert a pénzügyeidet aköré kell szervezned, hogy mit szeretnél és mire van szükséged” – mondta a szakértő.

Az apróságok, amiket megengedsz magadnak, ténylegesen javíthatnak azon, amilyennek az életminőségedet megítéled, és úgy érezheted, hogy nem csak az életben maradásért robotolsz, hanem valóban származik valami örömöd is a pénzből, amit a munkádért kapsz. De vajon mennyi az, amennyi belefér?

Az 50/20/30-as szabály

Hogy mennyi fér bele a költekezésbe, az természetesen sok mindentől függ, leginkább persze attól, hogy mekkora a bevételed és mennyit költesz a létszükségleteidre. Thompson szerint, ha szeretnéd a pénzügyeiden úrrá lenni, akkor be kell tartanod egy látszólag egyszerű, de némi önfegyelmet követelő szabályt.

Eszerint minden hónapban a teljes bevételed 50%-át kellene lakhatásra, számlákra, általában véve az életben maradásodra fordítanod. 20%-nak kellene a nyugdíjalapodba, megtakarításokba mennie, 30% pedig az az összeg, amit szabadon elkölthetsz, ebből viszont bűntudat nélkül kellene költekezned – lényegében ez a fizetésednek az a része, ami örömet okoz.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást