Pénz és hivatás

Mennyi pénzem kellene legyen 35 éves koromig?

Mennyi pénzem kellene legyen 35 éves koromig?

2017 novemberében Jean Chatzky személyi pénzügyekkel foglalkozó újságíró az írta a Twitteren, hogy egy 30 éves embernek arra kell törekednie, hogy az átlagos éves fizetésének megfelelő összeg már félre legyen téve a nyugdíjas éveire.

Szerinte ennek az összegnek 40 éves korra három évnyi fizetésnek megfelelőnek kellene lennie, 50 évesen hat évnyinek, 60 évesen nyolc évnyinek, egy nyugdíjasnak pedig az átlagos éves jövedelme tízszeresével kellene rendelkeznie. Az internet pedig kollektíven akadt ki mindezen: a kommentelők szerint lehet, hogy ez az elvárás jól hangzik és meg is indokolható, teljesíteni azonban abszolúte lehetetlen.

Mennyi az annyi?

A KSH adatai szerint a 2019. január-októberi időszakát vizsgálva a havi bruttó átlagkereset 360 400 Ft.

Ez természetesen életkortól, szakmától, régiótól függően eltérő lehet és azt jelenti, hogy Chatzky elvárását követve egy 30 éves fiatalnak általánosságban beszélve 360 400 x 12 = 4 324 800 Ft megtakarítással kellene rendelkeznie, amit a nyugdíjára tesz félre. Ha pedig valaki szerint ez irreálisan magas, akkor az a rossz hírem, hogy ez még csak a kezdet!

Valahogy a nyugdíjig is el kell jutni

A nyugdíjra félretett pénz ugyanis csak a pénzügyi tudatosság egy kis szelete: a pénzügyi tanácsadók szerint egyébként az erre szánt összeget hosszú távú megtakarítás formájában érdemes lekötni, és érdemes egy másik megtakarítást is elindítani a középtávú tervekre: autóvásárlás, lakásvásárlás, felújítás vagy például a gyerek iskoláztatása. Ennek összege persze nagyban függ az egyéni elképzelésektől, azonban még ha itt meg is lehet szorítani a költségeket – nyilván elég komoly lemondások árán – a listának még akkor sincs vége!

Ezek az összegek ugyanis a távlati terveket fedezik, és ha még le is kötöd őket, az azt jelenti, hogy nem, vagy csak komoly veszteség árán nyúlhatsz hozzájuk a lejárati idő előtt. A váratlan kiadásokra – elromlik a hűtőszekrény, megbetegszel, lerobban a kocsi – a szakemberek szerint a havi fizetésed 3-12-szeresével kell rendelkezned, vagyis ekkora összegnek kell likvidnek lennie.

Az átlagbérrel számolva tehát ez azt jelenti, hogy 30 éves korodra van félretéve a nyugdíjadra 4 324 800 Ft, a középtávú terveidre mondjuk ennek az összegnek a fele, 2 162 400 Ft, valamint likviden 1 081 200 és 4 324 800 Ft közötti összeg. Ha csak a háromhavi megtakarítással számolunk is, ez akkor is 7 568 400 Ft.

Lehetséges ez?

A pénzügyek még sokszor a családtagok, szoros barátok körében is tabunak számítanak, így amikor megláttam ezeket az összegeket, az első gondolatom az volt, hogy én csinálok valamit rosszul… Ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy ez a fajta megtakarítás a magyar átlaglakosság számára tényleg elérhetetlen, ugyanakkor ahelyett, hogy legyintünk, és ha már így nem megy, hát hagyjuk a csudába az egészet, érdemes szerintem legalábbis törekedni.

Saját tapasztalatomból kiindulva azt gondolom, hogy spórolni és félretenni egy keserű pirula, amit le kell nyelni. Szerencsésnek tartom magunkat, mert mire a lányunk megszületett, mi tudtunk annyi pénzt félretenni, hogy anyagi biztonságban tudjuk magunkat, igaz, erre szükség is volt, hogy legyen mihez nyúlnunk, hiszen a GYES és GYED ideje alatt kevesebb lett a bevételünk, ellenben egy kisgyerek mellett nőttek a kiadásaink.

A rendszeres megtakarítás mellett nekünk fontos volt az is, hogy mindannyiunknak legyen biztosítása: csak így tudtuk ugyanis garantálni azt, hogy ha bármi történik, nem megy csődbe az egész család. Ez a biztonságtudat elég komoly terhet levett a vállunkról, arról nem is beszélve, hogy felszabadult az „ez a pénz arra van, ha kiesünk a munkából” kategória, hiszen ha lebetegednénk, fizet a biztosító, így legalább erre már nem nekünk kell spórolnunk. Az erre félrerakosgatott pénz ehelyett mehet a középtávú céljaink megvalósítására – ha nem is sokkal, de egy kicsit így közelebb léptünk az anyagi biztonsághoz, és a pénzügyi tudatosság pontosan ilyen kis lépésekből tevődik össze.

Maratonra készülj, ne sprintre

Ugyan az, hogy mennyit tudunk félretenni, nagyban függ a keresettől, illetve az olyan tényezőktől, mint hogy például segít-e valakinek a családja az elindulásban, vagy hiteleket kell felvennie az első saját lakáshoz, illetve akár már a tanulmányok elvégzéséhez is, megtakarítani mindenképpen kell.

Ugyan az elképzelés, hogy több milliót tegyél félre, elsőre talán lehetetlennek tűnik, fontos észben tartani azt is, hogy hosszú távon kell gondolkodnod. Ennek pedig megvan az az előnye, hogy szó szerint néhány száz forintból is elkezdheted építgetni a megtakarításaidat, az idő neked dolgozik!

A Pénzcentrum számításai szerint működő példa, ha 20-29 éves korban napi 250 forintot, 30-39 éves korban napi 500 forintot, 40-49 éves korban napi 750 forintot, 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot takarítunk meg. Ha tartod magad az elképzeléshez, akkor 40 éves futamidő alatt  akkor a 40 éves “futamidő” alatt 9 millió 125 ezer forint jöhet össze, vagyis ennyivel már bentebb leszel a nyugdíjas éveidben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást