Kiszámolták, mennyi pénzük kellene legyen a 35 éveseknek

Kiszámolták, mennyi pénzük kellene legyen a 35 éveseknek

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kiszámolták, mennyi pénzük kellene legyen a 35 éveseknek

Szerinte ennek az összegnek 40 éves korra három évnyi fizetésnek megfelelőnek kellene lennie, 50 évesen hat évnyinek, 60 évesen nyolc évnyinek, egy nyugdíjasnak pedig az átlagos éves jövedelme tízszeresével kellene rendelkeznie. Az internet pedig kollektíven akadt ki mindezen: a kommentelők szerint lehet, hogy ez az elvárás jól hangzik és meg is indokolható, teljesíteni azonban abszolúte lehetetlen.

Mennyi az annyi?

A KSH adatai szerint a 2019. január-októberi időszakát vizsgálva a havi bruttó átlagkereset 360 400 Ft.

Ez természetesen életkortól, szakmától, régiótól függően eltérő lehet és azt jelenti, hogy Chatzky elvárását követve egy 30 éves fiatalnak általánosságban beszélve 360 400 x 12 = 4 324 800 Ft megtakarítással kellene rendelkeznie, amit a nyugdíjára tesz félre. Ha pedig valaki szerint ez irreálisan magas, akkor az a rossz hírem, hogy ez még csak a kezdet!

Valahogy a nyugdíjig is el kell jutni

A nyugdíjra félretett pénz ugyanis csak a pénzügyi tudatosság egy kis szelete: a pénzügyi tanácsadók szerint egyébként az erre szánt összeget hosszú távú megtakarítás formájában érdemes lekötni, és érdemes egy másik megtakarítást is elindítani a középtávú tervekre: autóvásárlás, lakásvásárlás, felújítás vagy például a gyerek iskoláztatása. Ennek összege persze nagyban függ az egyéni elképzelésektől, azonban még ha itt meg is lehet szorítani a költségeket – nyilván elég komoly lemondások árán – a listának még akkor sincs vége!

Ezek az összegek ugyanis a távlati terveket fedezik, és ha még le is kötöd őket, az azt jelenti, hogy nem, vagy csak komoly veszteség árán nyúlhatsz hozzájuk a lejárati idő előtt. A váratlan kiadásokra – elromlik a hűtőszekrény, megbetegszel, lerobban a kocsi – a szakemberek szerint a havi fizetésed 3-12-szeresével kell rendelkezned, vagyis ekkora összegnek kell likvidnek lennie.

Az átlagbérrel számolva tehát ez azt jelenti, hogy 30 éves korodra van félretéve a nyugdíjadra 4 324 800 Ft, a középtávú terveidre mondjuk ennek az összegnek a fele, 2 162 400 Ft, valamint likviden 1 081 200 és 4 324 800 Ft közötti összeg.

Ha csak a háromhavi megtakarítással számolunk is, ez akkor is 7 568 400 Ft.

Lehetséges ez?

A pénzügyek még sokszor a családtagok, szoros barátok körében is tabunak számítanak, így amikor megláttam ezeket az összegeket, az első gondolatom az volt, hogy én csinálok valamit rosszul… Ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy ez a fajta megtakarítás a magyar átlaglakosság számára tényleg elérhetetlen, ugyanakkor ahelyett, hogy legyintünk, és ha már így nem megy, hát hagyjuk a csudába az egészet, érdemes szerintem legalábbis törekedni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást