Mennyi az esély arra, hogy kibékülj az exeddel? A statisztikák elárulják!

Mennyi az esély arra, hogy kibékülj az exeddel? A statisztikák elárulják!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mennyi az esély arra, hogy kibékülj az exeddel? A statisztikák elárulják!

Egy szakítás után nagyon sokan megtapasztalják, milyen nehéz továbblépni. Pláne, ha éveken át alkottatok egy párt, és már a közös jövőt is tervezgettétek. Ezért nem meglepő, ha előbb-utóbb benned is felmerül a kérdés: “mi lenne, ha újra megpróbálnánk?” A statisztikák felfedik, milyen gyakori, hogy valaki kibékül az exével, és azt is, ez egyáltalán mennyire jó ötlet.

Számtalan oka lehet annak, hogy miért szeretne valaki még egy esélyt adni az exének. Sőt, ha egy kicsit megfigyeled a környezetedet (vagy akár saját magadat), azt tapasztalhatod, hogy az emberek többsége a szakítás utáni pár hétben ismét ki akar békülni a volt szerelmével. A különválást nehéz megszokni, így értelemszerű, hogy hiányozni kezdtek egymásnak, pláne eleinte.

Sokan elgondolkodnak azon, hogy talán mégsem kellett volna szakítani, hibát követtek el, és rájöttek, mit veszíthetnek így, ami által az érzések is felerősödhetnek. Hiszen pszichológiailag úgy vagyunk összerakva, hogy ami nem lehet a miénk, azt még jobban akarjuk. Aztán ott vannak azok, akik azt hitték, a különválás után hamar találnak mást, majd rá kell ébredniük, hogy szinglinek lenni nem olyan egyszerű. Akárhogy is, a statisztikák elárulják, milyen gyakori a békülés szakítás után. Ehhez négy kutatási eredményt hoztunk el!

Sokan megpróbálják

Egy amerikai televíziós csatorna készített felmérést korábban a nézőik között az exekről.

Számtalan kérdést tettek fel az embereknek, amelyekben a volt párjukra, kapcsolatukra és a szakítás mivoltjára voltak kíváncsiak, az egyik pedig az volt, hogy “milyen gyakran próbáltál meg kibékülni az exeddel?

Több, mint 2000 ember válaszolt, és 41%-uk beismerte, hogy életükben legalább egyszer biztos, hogy megpróbáltak még egy esélyt kérni vagy adni a volt párjuknak.

A diákok helyzete

A második kutatás a Texasi Egyetemről érkezett, ahol egy professzor vizsgálta meg azt, hogy a tanulók körében mi a jellemző, ehhez pedig egy éven át figyelte meg őket.

Ekkor vette észre, hogy azok a párok, akik szakítottak egymással ez idő alatt, végül nagy valószínűséggel ki is békültek: konkrétan 65% talált vissza az exéhez nem sokkal a szakítást követően.

Persze itt egy kicsit megzavarhatja az eredményt a tény, hogy ezek a diákok egy iskolába jártak, nehezen kerülték el egymást a különválás után, és előbb-utóbb az együtt töltött idő, a másik jelenléte feléleszthette a régi érzéseket.

Azaz ha a szakítás után gyakran találkozol a volt pasiddal a munkahelyeden, szomszédságban, még nagyobb az esélye az esetleges békülésnek.

Akiknél többször is megesett

A harmadik kutatás a Kansasi Egyetem egyik osztályán történt, ahol egy szakértő vizsgálta meg, milyenek az arányok szakítás és békülés terén.

Olyan párokat hallgatott meg, akik hajlamosak voltak szakítani, majd új esélyt adni egymásnak, és ezt gyakran megismételték, valamint olyanokat is, akiknél erre még nem volt példa.

Azt vette észre, hogy az egyetemen átlagosan a párok 37%-a ad még egy esélyt az exének, akik pedig ezt többször is megteszik, sokkal impulzívabban hoznak döntést.

Ergo fejest ugranak a költözésbe, közös állat vásárlásba, esetleg a házasságba is, és a hirtelen jött szakítás sem ritka.

A szex is előtérbe kerül

Egy külföldi magazin is készített kutatást arról, mi a helyzet az exekkel és az újrakezdéssel.

Ez alapján az emberek 50%-a próbált már meg kibékülni a volt párjával, 57% pedig legalább szexuális együttlétet igyekezett kezdeményezni, ha már a békülésre nem látott esélyt, vagy nem is akart újra együtt lenni az exével.

Ez a szám persze azt nem bizonyítja, hogy hányan jártak sikeresen, mindössze azt, hogy átlag minden második ember igyekezett már új esélyt kérni az exétől.

A békülésre van esély

Ha ezt a négy kutatást összevonjuk, azt láthatjuk, hogy 48,25%-os esélyünk van arra, hogy a jövőben egy ponton kibéküljünk valamelyik exünkkel.

Az persze már egészen más kérdés, hogy ezek a kapcsolatok mennyire működőképesek.

A legtöbb esetben sajnos a korábbi problémák visszatérnek, és minden olyan lesz, mint a különválás előtt, ami természetesen egy újabb szakítást hoz magával. Ezért is érdemes alaposan átgondolnod, mennyire szeretnél még egyszer összejönni a korábbi pasiddal.

A legtöbben megbánják, hogy még egy darabig macska-egér játékot játszottak, mert a továbblépést követően találták meg a boldogságot.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást