Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az ösztönös triász

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az ösztönös triász

Címlap / Életmód / Ezotéria / Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az ösztönös triász

Tetteink, cselekedeteink, félelmeink, frusztrációink megértéséhez folyton a személyiségünk titkait fürkésszük. Szeretnénk rájönni, hogy mi és miért mozgat minket. Az enneagram az egyéniségünk fő mozgatója alapján típusokba sorolja az embereket. A 9 karaktertípust mutatjuk be nektek. A három triász bemutatását az ösztönös triásszal kezdjük. Vajon magadra ismersz?

Az enneagram nem új elmélet, gondolkodásmód, típustan, sok száz évvel ezelőttre nyúlik vissza a múltja, ám a pszichológia áthangolta, modernizálta.

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az ösztönös triász

A domináns személyiségtípusunk megértéséhez fel kell ismernünk a gyengeségeinket, erősségeinket, félelmeinket.  A diagram segít átlátni az egyes típusok közti viszonyt, a számok itt egy-egy karaktert jeleznek.

Az emberi természet térképének is szokták nevezni ezt az ábrát. Az elkerülési törekvés alapján határozhatók meg az egyes triászok, azaz mit szeretnénk leginkább elkerülni. Az enneagram így az ösztönök, érzelmek és értelem csoportjaiban gondolkodik. Az ösztönös énünk, az érző énünk vagy az intellektuális énünk erősebb.

A 9 karakter, lelki alkat kapcsolódik egymáshoz. Ha nagyon leegyszerűsítjük, a karakterek meghatározása az elkerülés és kompenzáció mentén zajlik.

Az ösztönös triászt vizsgáljuk most meg tüzetesebben!

Az ösztönös triász

Az ösztönös triász fő mozgatórugója az ösztön, a düh. Az ösztönös, mélyen belülről fakadó reakciók és a társadalmi elvárások közti feszültség az egyik alapproblémájuk. A harag, az agresszió kifejezésének módja és kezelése kerül náluk előtérbe. Fontos számukra, hogy önállónak érezzék magukat. A lenyelt harag, az elfojtás okozhat számukra gondot. Az a lelki alkatuk egyik legmeghatározóbb tényezője, hogy miként tudják az ösztöneiket kordában tartani, megélni.

A Nyolcas, az Egyes és a Kilences típus tartozik ide.

Nyolcas – a Harcos

Fő motivációjuk az irányítás. Vitalitásukkal, energikusságukkal nagy lendülettel vetik bele magukat a munkába. Erősnek, tehetségesnek érzik magukat. Tekintélyt tudnak kivívni maguknak. Felismerik a számukra kedvező lehetőségeket. Nagy az igazságérzetük. Védelmezőek. Ugyanakkor heves természetűek. Néha túlzottan is a dominanciára összpontosítanak. Kapcsolatban könnyen leigázhatják a párjukat, főnökként pedig túlságosan uralkodó módon léphetnek fel másokkal szemben. A hierarchia fontos számukra.

A Nyolcasok hibája lehet, hogy túlságosan zsarnoki módon viszonyulnak a környezetükhöz. saját sérülékenységüket nem szívesen ismerik el, takargatják.

Kilences – a Béketeremtő

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az ösztönös triász

A Kilencesek vágynak a harmonikus, konfliktusoktól mentes életre. Segítőkészek, türelmesek, igyekeznek megőrizni a nyugalmukat a leghisztérikusabb személyek közelében is. Kellemes légkört tudnak teremteni. Beleeshetnek azonban abba a hibába, hogy túlságosan elfojtják saját vágyaikat, nagyon alkalmazkodóan elhallgattatják az igényeiket. Alapvetően nyugodtak, de ha a bennük feszülő feszültséget kiengedik, nagyon ki tudnak jönni a sodrukból.

Egyes – a Tökéletes, a Reformer

Az Egyesek kitartóan dolgoznak, következetesek, szívósak. Tartják a határidőket, komolyan veszik a munkát. Szabálytisztelők, hagyománytisztelők. Néha már szinte túlságosan is mintaként szolgálhatnak. Mintaéletük mögött persze meghúzódik az állandó megfelelési kényszer okozta feszültség. Félnek attól, hogy rosszul döntenek. Fontos, hogy mindig erkölcsösnek lássák őket. Dühüket természetesen nem akarják kimutatni, nem illene a viselkedésükhöz, a róluk kialakított képhez. Előfordulhat, hogy képmutatónak tűnnek, vagy azok is.

Természetesen látnunk kell, hogy a személyiségfejlődés lehetőséget nyújt arra, hogy az alapkarakteren belül tisztázzuk a javítandó, formálandó dolgokat. Mi az, amiben változni kéne, változni érdemes. De mindenképp fontos elismerni, felismerni, hogy mit akarunk elkerülni, milyen alapmotivációk mentén szervezzük a rólunk alkotott kép létrejöttét.

A triászok bemutatását egy másik cikkben folytatjuk.

Képek forrása: pinterest.com, pixabay.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!