Melyik a hozzád illő tökéletes parfüm? + a nyár 5 legbódítóbb illata

Melyik a hozzád illő tökéletes parfüm? + a nyár 5 legbódítóbb illata

Címlap / Stílus / Test / Melyik a hozzád illő tökéletes parfüm? + a nyár 5 legbódítóbb illata

Nem mindannyian vagyunk olyan szerencsések, hogy az első drogériába besétálva megtaláljuk a számunkra tökéletes parfümöt, amit aztán éveken keresztül használunk majd. De ha a parfümvásárlást egy kicsit tudatosabban intézzük, akkor máris könnyebben megtaláljuk a legjobb illatot. Segítünk egy kicsit, hogyan is érdemes ezt csinálnod, és ajánlunk ötöt a nyár legjobb illatai közül, ha be is szereznél egy finom parfümöt.

Miből épül fel a parfüm?

A parfümöket általában a fej-, a szív- és az alapillattal jellemzik, amelyek nem mind egyszerre érezhetők. Ami a parfümnél azonnal érezhető, az a fejillat, és ez hamar, általában fél, extrémebb esetben egy órával később már el is illan. A szívillat adja a parfümök igazi esszenciáját: ez az illat nagyjából a fejillat lencsengése után bontakozik ki, és maximum 3 órán át érződik. Az alapillat a parfümnek az a része, amely nagyjából 2 órával később kezd kibontakozni, és akár addig rajtad marad, amíg le nem mosod.

Mivel a különböző illatszintek különböző időpontokban válnak aktívvá, ezért nagy hiba, ha magadra fújsz valamit a drogériában, és meg is veszed az alapján, milyen volt az első benyomás.

Honnan tudom, hogy tényleg jól áll?

Bizonyára észrevetted, hogy a drogériákban a parfümök mellé tesznek papírcsíkokat, amellyel le lehet tesztelni az illatokat, sőt, valószínűleg már használtad is ezeket. Viszont illatot úgy nem lehet választani, hogy csak egy ilyen felületen érzed. A papírcsíkok arra jók, hogy szűkítsék az érdekes, számodra izgalmas, neked tetsző illatok körét, hogy könnyebben válaszd ki azt a néhányat, amelyet majd letesztelsz magadon is. Ha valóban a tökéletes illatot keresed, akkor nem 5 perc lesz, ami alatt meg is találod, viszont érdemes lesz rá időt szakítanod. Ha leszűkítetted az érdekes illatok körét, az egyik csuklód belső oldalára fújva kezdődhet is az első tesztelése.
 

Melyik a hozzád illő tökéletes parfüm? + a nyár 5 legbódítóbb illata

Az illatot szaglászd kifújás után is, amíg nem szabad téren, hanem az üzletben, bevásárló központban tartózkodsz, illetve fél órával a kifújás után is, hogy a szívillatot is érezd. Mielőtt hazaindulsz, fújj az illatból a másik csuklódra is, és a szabad levegőn is teszteld a fej- és a szívillatot is. Este pedig otthon az alapillatot. Ha több parfümből válogatsz, akkor érdemes egy másik nap kipróbálnod a következőt, hasonló módon. Nem lesz egy gyors folyamat, de hidd el, megéri.

Így válassz az illatjegyek alapján

Ha nem vagy kezdő a parfümvásárlásban, akkor bizonyára tudod, hogy a virágos, a citrusos, vagy esetleg a fás jegyeket szereted. Ezekbe a kategóriákba a parfümök általában a szívillat alapján kerülnek besorolásra, és a fejillatot is ehhez igazítják. Ha parfümöt veszel, éppen ezért nagyon fontos, hogy bent és szabad téren is leteszteld magadon az illatot a szívillat kibontakozása után. Az illatjegyek gyakori kategóriái a virágos illatok, amelyek általában édesek, rózsán, jázminon, orchideán és egyéb virágokon alapszanak. Az igazi romantikus lelkeknek való illatok ezek!

A friss, citrusos illatcsaládokban a citrusfélék, a zöld tea, a friss, zöld növények dominálnak általában, míg a gyümölcsös illatokban a különböző gyümölcsök teljes skálája lehet – itt az édességet vagy fanyarságot friss vagy virágos összetevőkkel is erősíthetik. Ezek között vannak a legfiatalosabb illatok. A fás, földes, orientális jegyek nehezebbek, fűszeresek, a szantálfára és a pacsulira alapozzák ezeket általában, és különböző, keleties fűszerekkel egészítik ki gyakran.

A nyugodtabb típusú emberek kedvelt illatai ezek, de sokszor meg kell érni a használatukra. Léteznek különböző nosztalgikus illatjegyek is, amelyek nagyon biztonságosak: ezekben a kávé, a vanília, a süteményillatok, a karamell és hasonlók találhatók meg, amelyek nosztalgikus érzéseket keltenek bennünk. Az illatjegyeket, illatcsaládokat az alapján tudod kiválasztani, mit szeretsz. Ehhez sokféle parfümöt érdemes megszagolnod, a különböző kategóriákat különböző időkben tesztelned, mindig több parfümöt szaglásznod belőle a papírcsíkok segítségével.

Melyik a hozzád illő tökéletes parfüm? + a nyár 5 legbódítóbb illata

Az idei nyári legjobbak

Ha már ki tudod választani magadnak a tökéletes parfümöt, és már tudod, milyen illatjegyek között keresgélnél, mi is ajánlunk neked néhány szuper nyári illatot, amelyek közül érdemes lehet a szimpatikus illatcsaládba tartozókat letesztelned.

A kicsit nosztalgikus, nagyon édes illatok kedvelőinek rögtön itt van a PRADA újdonsága, a Candy Sugar Pop, ami gyerekkorunk karamell popcornos majálisait juttatja eszünkbe a maga vaníliás, karamellás, barackos alap- és szívillataival, amit a fejillatban egy rövid ideig a bergamott, a citrusok és az alma ellensúlyoz.

Ha a virágos illatjegyek a kedvenceid, az idei Marc Jacobs Daisy Love-ot szeretni fogod, amelynek édeskés-fás alapillata mellé a százszorszépet kapod meg, mint szívillatot, míg a bogyós gyümölcsök édes frissességét érezheted a fejillatban.

Melyik a hozzád illő tökéletes parfüm? + a nyár 5 legbódítóbb illata

Ralph Lauren májusi rózsával, violával és jázminnal készült Romance Rosé parfümje pedig akkor lehet a kedvenced, ha nagy romantikus vagy, amely pacsulin alapszik, de a fejillatban megtalálod a licsit és a piros almát is.

Ha a citrusos illatok a kedvenceid, az idei Hermés Eau de Citron Noir-t ajánljuk neked, amelynek alapja ugyan fás, de megtalálható benne a citrom, a cédrátcitrom és a lime is, amit a fekete tea bolondít meg egy kicsit.

Elie Saab a menyasszonyi ruhák királya, és idén piacra dobott egy Le Parfum in White elnevezésű illatot is, amelyet az igazi esküvői illatként emlegetnek az idén. Ha férjhez nem is mész most, ezt a parfümöt akkor is használhatod: a pézsmás-ámbrás alaphoz egy jázminos szívillat társul, amelynek édeskés jellegét a pirosbogyós-narancsvirágos fejillat frissíti fel egy kicsit.

Képek forrása: korzeniweski/depositphotos.com, belchonock/depositphotos.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!