Kikapcsolódás / Szórakozás

Négy orvosi rejtély, amire máig nincs magyarázat

Négy orvosi rejtély, amire máig nincs magyarázat

Stiff person szindróma

Mindannyiunkkal előfordul néha, hogy egy megfeszülő izom kellemetlenséget vagy egyenesen fájdalmat okoz, a stiff person szindrómában, azaz merev ember tünetcsoportban szenvedő néhány beteg állapota azonban ennél sajnos jóval súlyosabb.

Ezeknél a betegeknél olyan súlyos izommerevség vagy görcs léphet fel, ami elviselhetetlen fájdalmat okoz, maga a görcs pedig olyan erős lehet, hogy képes akár a páciens saját csontjait is eltörni.

A kutatók úgy vélik, hogy a betegség hátterében valamiféle autoimmun zavar állhat, aminek következtében a test a gerincvelőt támadja meg, de pontos magyarázatot – és így gyógymódot – a mai napig nem találtak.

4 orvosi rejtély, amit a doktorok máig nem tudtak megfejteni
Kép forrása: Youtube

A fiú, aki nem éhes

2013 októberében Iowa államban a 12 éves Landon Jones úgy ébredt fel, hogy nem éhes, nem szomjas, nem is szeretne reggelizni. A jelenségnek elsőre senki nem tulajdonított különösebb jelentőséget, csakhogy a fiú később sem éhezett meg, és soha, azóta sem érzett éhséget.

Mindezek ellenére természetesen eszik, hiszen nem arról van szó, hogy ne lenne szüksége tápanyagra, csakhogy a szervezete egyik pillanatról a másikra egyszerűen nem jelzi ezt neki tovább.

Éhségérzet nélkül enni pedig nem egyszerű: az egészséges, 47 kilós fiú így alig egy év alatt alig 30 kilósra fogyott, az orvosok pedig a mai napig nem tudják, mi okozhatta az étvágya elvesztését.

Vannak, akik szerint valamiféle agyi károsodás állhat a háttérben, de a család egyelőre nem kapott válaszokat, noha a szülők továbbra is kitartóan keresik a specialistákat, akik segíthetnének a fiuk állapotán.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást