Megnyílt a föld az oroszok alatt – Mi okozta a félelmetes, tátongó lyukakat?

Megnyílt a föld az oroszok alatt – Mi okozta a félelmetes, tátongó lyukakat?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Megnyílt a föld az oroszok alatt – Mi okozta a félelmetes, tátongó lyukakat?

Oroszország hatalmas ország, és Moszkva metropolisza mellett igazi kies vidékek, földöntúli tájak is tarkítják ezt a különös vidéket. Szibériában például nemrég mintha megnyílt volna a föld, és egyenesen a pokol kapuja tátongana a semmi közepén – a tudósoknak persze ésszerű teóriájuk van a jelenségre, de valószínűleg azt még ők is elismerik, hogy a látvány legalábbis hajmeresztő.

Rémisztő gödrök a Jamal-félszigeten

A Jamal-félszigeten már eddig is tátongott három óriási kráter, a tudósok pedig most 4 újabbat fedeztek fel, körülbelül egy tucat kisebb kráter között elszórva.

A jelenség tehát nem egészen új, azonban elképesztő ütemben kezdtek a korábbihoz képest szaporodni a földben megnyílt hatalmas lyukak, ami a tudósok szerint a klímaváltozással járó, földalatti gézképződéssel magyarázható.

Noha úgy tűnhet, hogy néhány óriási szakadék megjelenése a hatalmas Szibériában nem olyan borzasztó dolog, aggodalomra ad okot, hogy a környéken gázkitermelés folyik, az egyik óriási kráter pedig nem is olyan távol keletkezett egy gázvezetéktől. Azt pedig nem nehéz elképzelni, hogy ha a föld egyszercsak egy gázüzem körül szakadna be, akkor már tényleg pokolivá válnának ezek a most még ártalmatlannak tűnű kráterek.

Azonnali kivizsgálást sürgetnek

Vasili Bogojavlenszki professzor, a moszkvai székhelyű Olaj- és Gázkutató Intézet igazgatója azt mondta, azonnal utána kell járni, hogy egészen pontosan mi okozza a jelenséget, és hogy hogyan lehet megállítani azt, máskülönben akár egy komolyabb balesetet is okozhatnak a semmiből nyíló kráterek a Szibériai mezőn.

A kutatást azonban megnehezíti, hogy a hatalmas, lakatlan területen magukat az óriási krátekeret sem egyszerű megtalálni. Négy koordinátáit pontosan ismerik, de három másik létezéséről csak rénszarvas-pásztorok jelentéseiből tudnak.

Fotó: Daily Mail

A professzor szerint ez azért is nyugtalanító, mert a kráterek, ahogyan elmondta, olyanok, mint a gombák: ahol egy van, ott van több is, tehát az eddig észlelt lyukak alapján valószínűleg 20, vagy akár 30 másik is lehet a környéken.

„Fontos, hogy ne rémisszük meg az embereket, de ez egy olyan probléma, amit kezelnünk kell, és gyorsan kell kezelnünk” – tette hozzá a professzor.

A helyiek egyébként az fényjelenségről beszélnek, amit nem sokkal azelőtt észleltek, hogy a környéken az egyik krátert felfedezték, a tudósok ezért is feltételezik, hogy a lyukakat valamiféle gázjelenség okozza. A nemrég felfedezett négy kráterből egyébként kettő mára tóvá változott, és bár szép látványt nyújt, a tudósokat és a helyieket ez nem nyugtatja meg egészen, különösen hogy az egyik lyuk nemegészen 10 kilométerre keletkezett egy Gasprom vezetéktől.

„A legfontosabb most az, hogy megtudjuk, mi okozza pontosan a krátereket, és mely területek a legveszélyeztetettebbek” – mondta professzor Bogojavlenszki.

6 különleges építmény a nagyvilágban, amit látnod kell
Galéria / 6 különleges építmény a nagyvilágban, amit látnod kell

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!