Egy különös módszer, ami segít a gyermeknevelésben

Egy különös módszer, ami segít a gyermeknevelésben

Címlap / Életmód / Család / Egy különös módszer, ami segít a gyermeknevelésben / 2. oldal

Nem valószínű, hogy a módszer minden gyermek esetében beválik, ezt David is elismeri – azonban úgy véli, ez az egyik első lépés az új szülő-gyermek kapcsolat kiépítése során. Hiszen, ha az interakciók a gyermekek nyelvén történnek, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy a későbbiekben csak nagy harcok árán sikerüljön pontot tenni a felmerülő konfliktusok végére.

És akiknél egyáltalán nem működik?

Persze nem szabad az első néhány alkalommal feladni a próbálkozást, de előfordulhat, hogy minden igyekezeted ellenére sem történik semmi változás, és a gyermekeddel továbbra sem válik szófogadóvá, ezért pedig állandósulnak a konfliktusok köztetek. Lehet, hogy ebben az esetben nálatok is egy szélsőségesnek tűnő jelenségről, az ODD-ről (Oppositional Defiant Disorder), vagyis az oppozíciós viselkedészavarról van szó.

Ennél a problémánál már feltétlenül szükség van a szakértői segítségre, ugyanis az ODD-t legtöbbször nem lehet otthon orvosolni, legalábbis nem egyedül, felkészülés nélkül. Szerencsére létezik megoldás, amivel kezelni lehet a viselkedészavaros gyerekeket, de a cél érdekében el kell sajátítani a megfelelő fogásokat, amelyre a szülőknek tartott viselkedési tréninget szokták javasolni. Ezt a módszert sokan kritizálják, pedig hatékonyságát több kutatás során is igazolták – az eredmények arra mutattak, hogy a fogásokat alkalmazók és a tanfolyamot elvégzők hatékonyan tudták csökkenteni a dacos viselkedést, és javították a szülő-gyermek kapcsolatot is. 

Amikor a szülők kipróbálják azokat a módszereket, amiket a tréningeken sajátítanak el, megtanulják, mi is az a „jó fegyelem”, és miként írhatnak elő büntetéseket, következményeket a gyermekeik számára úgy, hogy ne kelljen a negatív végkimenetelek miatt aggódniuk.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást