Otthon / Háztartás

5 meglepő dolog, amire a babasampont használhatod

Kíméletesen tisztítja az érzékeny bőrt és pihe-puhává teszi az első tincseket, de a babasampon akkor is jó szolgálatot tesz a háztartásban, ha nincs is otthon kisgyerek. Gondoltad volna, hogy a finom tisztítószer az alábbiakban is a segítségedre lesz?

Fájdalommentes ragtapasz leszedés

Azt mondják, a legjobb, ha a ragtapaszt egy hirtelen mozdulattal téped le, és a gyors, pillanatnyi fájdalom tényleg jobb, mint piszmogás, de van még ennél is jobb módszer! Nyugodtan használhatod magadon is, hiszen akárhány éves is az ember, a sebtapaszt leszedni akkor is kellemetlen, de ha örökmozgó kis kalandorod plezúrjáról kell eltávolítani a tapaszt, akkor is hasznos a trükk:

fogd a babasamponját, és egy borsószemnyi mennyiséget dörzsölj a sebtapaszra úgy, hogy a sampon minél inkább bejusson a tapasz alá.

A ragasztó máris elenged, a sebtapasz felpöndörödik és könnyedén leemelheted a bőrről. A sebtapasz után visszamaradó ragacsot is könnyedén eltávolíthatod egy kis babasamponnal.

 

Ékszerek tisztítására

A gyémánt a legkeményebb anyag a világon, ezért jól bírja az extrém körülményeket is – nem meglepő, hogy bizonyos gyémánt ékszerek esetében az ékszerészek azt javasolják, hogy víz és babasampont keverékében forraljuk fel, majd szárítsuk meg az ékszert.

Hogy a te ékszered bírja-e ezt a kezelést, az persze függ az ékszer kialakításától és többi anyagától is, de egy pohár víz és egy csepp babasampon keverékébe mártott fültisztító pálcikával tényleg bármilyen ékszert és bizsut megtisztíthatsz, eltávolíthatod a szennyeződéseket, melyek homályossá teszik a köveket.

A takarítás után csak folyó víz alatt öblítsd le az ékszeredet, majd szárítsd meg alaposan.

 

Padló tisztításra

Ha szeretnéd távol tartani a kemikáliákat az otthonodból, mégis tiszta, ragyogó padlóra vágysz, akkor két liter vízben keverj el egy teáskanál babasampont, és azzal mosd fel a padlót.

Sok takarítótársaság is ezt a módszert használja például a laminált padló megtisztítására, mert a babasampon kíméletes, nem tartalmaz káros, mérgező anyagokat, mégis hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket és még a zsíros, olajos foltokkal is megbirkózik.

 

Bőrápolásra

Legyen szó a kanapéról, a táskádról, a cipődről vagy egy bőrdzsekiről, számos speciális tisztítószert lehet kapni a bőr bútorok és használati tárgyak tisztításához és ápolásához.

Ha azonban nincs szükséged valamilyen speciális kezelésre, akkor egy adag meleg vízben oldj fel egy-két csepp babasampont, majd márts bele egy puha rongyot és nagyon alaposan csavard ki.

A ronggyal töröld át a bőr felületeket vagy tisztítsd meg vele a dzsekidet, majd egy száraz, puha ruhával töröld szárazra a felületet, és már készen is vagy! A bőr nem csak tisztább, de puhább, ápoltabb, fényesebb is lesz.

 

Fürdős festék

A forró napokon nehéz is jobb programot találni a gyerekeknek a lakásban, mint hogy a kádban lubickoljanak, ezzel a játékkal pedig még nagyobb élménnyé teheted a pancsolást.

Egy kis tálkában keverj el 1/3 csésze babasampont, egy evőkanál kukoricakeményítő és egy-két csepp ételfestéket. Egy másik tálban ismételd meg a műveletet más színnel.

Az elkészült festékekbe a gyerekek ecsetet vagy akár fültisztító pálcikát mártva festegethetnek a fürdőszoba falára vagy a kád oldalára, és ha véget ért a pancsolás, egyszerűen lemoshatjátok a kis műalkotásokat.