6 meghökkentő, de igaz tény a ciklusodról

6 meghökkentő, de igaz tény a ciklusodról

Címlap / Életmód / Egészség / 6 meghökkentő, de igaz tény a ciklusodról

Menstruáció… Minden nő életében a legszükségesebb rossz.

Ott van velünk, mindig, mindenütt, életünk végéig elkísér. Akár egy jó barátnő. Csak talán közel sem olyan élvezetes a társasága.

Manapság a nők igen tájékozottak ami a havi menzeszüket illeti. Mivel napjainkban már egyre korábban serdülnek a lányok, így érthető hogy a menstruáció is egyre hamarabb bekopogtat hozzájuk. Így, mire egy nő eléri a felnőtt kort, már biztos hogy bőven tapasztalt lesz a ciklusos kérdéseit illetően.

Azonban előfordulhatnak még tények, amit még mi magunk sem biztos, hogy tudtunk a havi vérzésünket illetően. Vajon milyen újdonsággokkal szolgálhat számunkra a menstruációs ciklusunk? Most lerántjuk a témáról a leplet!

A ciklusod első hete tuti időszak a fogyókúrázásra!

Az Amerikai Boston Tufts Egyetem, nemrég bebizonyított álláspontja szerint, a menzesz első hetében a nők átalgosan 12 %-kal kevesebbet esznek! Ilyenkor némileg megváltozik az étrend minősége is, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt tudatosan észleljük. Sőt. A kutatók állítása szerint, ez a hormonális változásokkal van összefüggésben, ugyanis ilyenkor a szervezet egyfjata automata üzemmódot folytat, és hasonlóan a terhesség időszaka allatti kívános állapothoz, ilyenkor is ösztönösen megérezzük mi az, amit fogyasztani szeretnénk. Szóval, aki diétába akar kezdeni, annak ez az idő tökéletes lehet a kezdésre!

Ez az időszak szótlanságba súlykolhat!

Nemrég látott napvilágot az a kutatás, amit a Minnesotai Egyetemen végeztek, miszerint a menstruációs időszak alatt nem ritka, hogy egyfajta szótlansági állapot lesz úrrá a nőkön, vagyis akik szeretnek csacsogni, azok is jóval kevesebbet beszélnek ezen időszakban, még akkor is, ha azt nem vesszük nyíltan észre. A menstruáció alatt ugyanis, jóval több progeszteron hormon termelődik, ami befolyással van a különböző szóbeli képességekre.

Többek között olyan hatást válthat ki, ami arra ösztönzi a nőket, hogy kissé akadozva, vontatottabban mondják ki a szavakat. Másrészt pedig a gondolkodást is lassítja, szakadozottabbá teszi, mondhatni ilyenkor könnyebben elveszítjük a fonalat elménkben. Nem mellékesen, ugyanez a hormon székrekedést is okozhat ezekben a napokban.

A menstruáció ragályos lehet!

Ha letörtebb és kedvetlenebb vagy a kelleténél ezekben a napokban, nem meglepő az sem, ha mondjuk a pasidra is átragad ez az állapot. Ha hasonló tüneteket veszel észre rajta is, akkor bizonyos hogy arról van szó, hogy lelkileg átéli a nehezebb időszakodat. Még csak valószínűsíthető, bár több kutatásra és bizonyításra van még szükség hozzá, hogy biztosan ki lehessen mondani azt az álláspontot, miszerint erről, a havibaj alatti tesztoszteron szint ingadozása a felelős. Legalábbis ezt állítja Jad Diamond amerikai pszichoterapeuta.

Egy tanulmány már kimutatta, hogy azok a férfiak akik jobban kötődnek kedvesükhöz, szintén sokkal nehezebben viselik azt az időszakot, mikor párjuk menstruál, ráadásul meglepő, de állításuk szerint, még a tüneteik is hasonlók ilyenkor. Ennek legbensőbb oka valószínűleg, a kölcsönös lelki rezgésszámok hasonlóságában rejlik, olyan ez mint amikor az egymáshoz közel állók is megérzik, ha a másiknak mondjuk baja van.

A ciklus második hetében próbáld meg letenni a cigit!

Szintén a Minnesotai Egyetem kutatóinak köszönhetjük azt a tanulmányt, mely bebizonyította, hogy a menstuációs ciklus hetei alatt, közel sem kívánjuk úgy a cigarettát mint egyébként. Ennek oka abban keresendő, hogy alapjáraton az ösztrogén felelős azért, hogy rágyújtunk. Mármint minél több ösztrogén van valaki szervezetében, annál valószínűbb, hogy nagyobb hajlandóságot mutat a dohányzásra, ugyanis az ösztrogén kiváltja a nikotin hiány érzést, így a szervezet még több, és még több nikotint akar magához venni.

Viszont a ciklusos időszakban jelentősen csökken a nők hormonszintje, főleg az ösztrogénszint, így ilyenkor nem kívánatos annyira a cigaretta. Aki le akar szokni a dohányzásról, az ekkor határozza el magát és hagyja abba, amúgy sem egészséges!

A menstruációs időszak hasmarsot is hozhat!

Bizonyított tény, hogy különböző gyógyszerek és más egyéb járulékos vegyszerek, reflexszerűen képesek méhi összehúzódásokat elindítani. Ez a természetes reakció egyénként azt a célt szolgálja, hogy segítsen könnyebben kiűríteni a szervezetből a menstruáció alatt fölöslegesen felgyülemlett vért. Ilyenkor viszont, alacsonyabban fekszenek a belek is, és nem ritka, hogy kihat rájuk ez az összehúzódás.

Ekkor pedig beindul a bélműködés, mintha emésztési folyamat zajlana, és könnyen megeshet, hogy gyakrabban lesz székelési vagy akár hasmenési ingerünk. Ha hasonló problémát tapasztalunk, akkor ajánlott bevenni egy szem fájdalomcsillapítót vagy görcsoldót, mert az ellazítja az izmokat és leállítja az összehúzódásokat.

A lakótársaid vagy közeli barátnőid ciklusára, hatással lehet a te ciklusod!

Szakértők állítják, hogy a nők testében jelen lévő kémiai anyagok, és a rengeteg lezajló vegyi folyamat kihathat és könnyen kölcsönhatásba léphet más, közel álló nők kémiájával. Azok a nők, akik tényleg jóban vannak, szeretik egymást és közel állnak egymáshoz, fogékonnyá válnak egymás fizikai folyamataira is. Így nem ritka az sem, hogy sokszor a barátnők egyszerre menstruálnak, ugyanis ezen kémiai változások hatással lehetnek egymás menstruációs időzítésére. Hasonló folyamat észlelhető még a stresszelős időszakoknál is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást