A megfelelő szigetelőszalag kiválasztása kulcsfontosságú!

A megfelelő szigetelőszalag kiválasztása kulcsfontosságú!

Címlap / Otthon / Háztartás / A megfelelő szigetelőszalag kiválasztása kulcsfontosságú!

A villanyszereléshez, valamint az otthoni bütyköléshez is (sőt, néha a kettő ugyanaz) rengeteg kiegészítőre és eszközre van szükség. Az egyik talán legfontosabb ilyen termék a szigetelőszalag, amelyekből ugyan számtalan elérhető a piacon, de minőségben hatalmas eltéréseket lehet tapasztalni. (x)

Milyen a jó szigetelőszalag?

A beszerzésük ma már gyerekjáték, mivel nincs szükség arra, hogy a közelünkben keressünk egy erre specializált szakboltot, hanem egyszerűen az internet segítségével is megvásárolható a szigetelő szalag az olyan oldalaknak köszönhetően, mint amilyen a Molker is. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy bármelyiket megvehetjük, mivel az egyes termékek között hatalmas eltéréseket lehet tapasztalni.

De mégis mi az, amire oda kell figyelni? Például magára a tapadásra, hogy mennyire erősen tudja megragasztani az adott felületet, és ne engedje el a külső körülményektől függetlenül. A jó szigetelőszalag tapadóereje magas kell, hogy legyen, mivel ez elengedhetetlen a megfelelő szigeteléshez. Alapvető szempont a rugalmasság is, vagyis hogy ne legyen annyira merev, ugyanis kábelek esetén előfordulhat némi mozgás, ezt pedig ki kell bírnia a kiegészítőnek.

A víz- és hőállóság is kifejezetten fontos, mivel az az elsődleges szerepe a szigetelőszalagnak, hogy a külső hatásoktól megvédje például egy kábel belsejét, s így ne legyen se rövidzárlat, se kellemetlenség. Előbbi különösen lényeges, ha olyan területen kell valamit szigetelni, ami külterületnek számít, vagy ahol gyakori a nedvesség és a víz. A hőállóság már önmagában nyáron is szükséges, mivel a 35-40 fokban nem szabad, hogy a ragasztó elengedjen.

A méret a lényeg?

Ha szigetelőszalagról van szó, akkor bizony a méret nem elhanyagolható tényező. Ezért fontos az, hogy a vásárlás során kiemelten odafigyeljünk arra, hogy mekkora az adott kiegészítő szélessége, valamint mennyi található egy tekercsen, hogy ne fogyjon el idő előtt. Az ellenállóságról is érdemes még beszélni, mivel nem csak a hőség és a nedvesség ellen kell védelmet biztosítania, hanem az UV-sugárzás, vegyszerek, olajok, és úgy összességében a külső hatásokkal szemben. Egy szigetelőszalag csak ezen tulajdonságok meglétével tudja ellátni fő feladatát.

Alaposan gondoljuk át a választást!

Manapság már a piacon többféle gyártóval és termékkel találkozhatunk, ezért is kiemelten fontos az, hogy alaposan átgondoljuk, hogy hol és melyiket vesszük meg. Érdemes elkerülni a feltűnően olcsó külföldi weboldalakat, ehelyett válasszunk inkább hazait, amely kifejezetten erre a területre specializálódott, valamint további villanyszereléssel kapcsolatos termékeket is forgalmaz. Hosszú távon így biztosítható az, hogy a szigetelés minőségi lesz, és nem fog minket kellemetlenség érni a munka, bütykölés során. Az egyes termékekről rengeteg információ érhető el az interneten, valamint vásárlói véleményeket is olvashatunk, éljünk ezekkel a lehetőségekkel.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!