Megdöbbentő, hogy milyen barbár módszerekkel védekeztek őseink

Megdöbbentő, hogy milyen barbár módszerekkel védekeztek őseink

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Megdöbbentő, hogy milyen barbár módszerekkel védekeztek őseink

1/8 Varázslattal

Természetesen a fogamzásgátlás legősibb módszere a varázslat.  A történelem előtti korok emberei ugyanis nem mindig vontak párhuzamot a szex és a gyermekáldás között. Hitük szerint a baba az istenek ajándéka, ők döntik el, hogy mikor jön.

Persze azért próbáltak védekezni az „akarat” ellen. Ehhez amuletteket, varázsos szövegeket, illetve különböző rituálékat használtak a varázsló tanácsára.

2/8 Kondom

Meglepő, de már igen régóta használnak a férfiak kondomot. Persze nem a mai értelemben vett fajtát, de nagyon hasonlóakat. Már az egyiptomiak is felismerték, hogy ha az ondót nem engedik a hüvelybe jutni, akkor a terhességet el lehet kerülni.

Kr.e. 1350-ből már vannak leírások ilyen eszközökre, melyek közül a legkifinomultabbak, és legkényelmesebbek állatbélből készültek.

Ókori kondom

3/8 Műtét

A műtéti beavatkozás sem olyan újkori találmány, mint azt gondolnánk. Afrikai törzseknél sajnos komoly tradíciója van a nők csonkításának, melynek megvan az a változata is, mellyel meddővé tehető az ember. Ám a férfiak számára is volt lehetőség.

Az ausztráliai bennszülöttek például előszeretettel alkalmazták azt az eljárást, amikor a húgyvezetéket megnyitották a herék tetejénél, és itt vezették ki azt, amit a férfi ürített. Ezzel a módszerrel el lehetett kerülni, hogy a sperma a hüvelybe jusson.

Ókori egyiptomi nők
istockphoto

4/8 Drasztikus

Sajnos, ezek a módszerek nem voltak éppen megbízhatóak, így sokszor szembesültek a nők a nem kívánt terhességgel. Ilyenkor a férfi a legritkább esetben vállalt felelősséget, így ez a „probléma” a gyengébbik nemre hárult.

A szégyen elkerülése érdekében, vagy azért, mert nagyon szegények voltak, illetve, ha egyszerűen nem akarták a babát sokszor fordultak a legdrasztikusabb megoldáshoz. A gyermekhalandóság és csecsemőgyilkosságok száma igen magas volt, amíg nem találtak hathatós megoldást a fogamzás szabályozására.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást