Megcsalt a párod? Ezt a 7 dolgot ne tedd meg, bármennyire is szeretnéd

Megcsalt a párod? Ezt a 7 dolgot ne tedd meg, bármennyire is szeretnéd

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Megcsalt a párod? Ezt a 7 dolgot ne tedd meg, bármennyire is szeretnéd

Nagyon nehéz megbirkózni a ténnyel, hogy a párod, akinek mindig is 100%-os bizalmat szavaztál, megcsalt téged. Mindegy, miért, hogyan és kivel, ez még a legerősebb embert is megtöri. Amikor pedig egy ilyen helyzetben találod magad, van néhány dolog, ami hirtelen magától értetődőnek vagy csábítónak tűnik, de valójában csak nagyobb kárt okozol magadnak velük. Ezért segítünk, mi az a 10 dolog, amit sose tegyél meg, ha a párod hűtlen volt hozzád!

1. Vissza akarsz vágni!

A csalódás mellett egy másik érzés is jelentősen felerősödik benned: a düh. Teljesen érthető, hogy ilyenkor a barátaidnak kiöntöd a szíved, és közben nem válogatod meg a szavaidat, de sose akarj neki visszavágni, mondván, hogy ha téged megbántott, akkor most visszaadod neki. Vannak, akik ebből a célból a közösségi oldalakon teregetik ki a szennyest, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák az exüket, és még több embert ellene fordítsanak, de ezzel egyáltalán nem segítesz a helyzeten.

Szintén nem érdemes úgy kiegyenlíteni a számlát, hogy te is románcba keveredsz valakivel.

A filmekben sokszor ezt a módszert választják az emberek, de a valóságban ez csakis rosszul végződhet. A kapcsolatotok ezen a ponton tényleg visszafordíthatatlanul a szakadék szélére kerülne, ráadásul érzelmileg csak még jobban padlót fognál egy üres, tartalmatlan egyéjszakás kalandtól.

2. Belesüppedsz az önsajnálatba

Ha kiderül, hogy hűtlen volt a párod, jogosan érezheted magad az áldozatnak ebben a felállásban. De a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, az, hogy teljesen belefeledkezel az önsajnálatba! Természetes, hogy egy ilyen hír után időre van szükséged, hogy egyáltalán képes legyél gondolkodni, és magad alá zuhansz, de addig nem tudod tisztábban látni a helyzetet, amíg csak azzal foglalkozol, hogy mennyire átvertek téged.

Szakértők szerint ilyenkor folyamatosan azt érezteted magaddal, hogy lelkileg sérült és elveszett vagy, ez pedig még jobban lerombolja az önbizalmadat. Egyáltalán nem érdemelted meg, hogy így bánjanak veled, de a legjobb visszavágás az, ha erőt merítesz valahonnan, és nem hagyod, hogy a történtek tönkretegyenek.

3. Bevonod a gyermekeidet is a történtekbe

Még nehezebb a helyzet, ha gyermekeitek is vannak, akik szülők vitáinak szemtanúivá válnak. Szakértők szerint ilyenkor sosem szabad őket is belevonni a történtekbe, mert mindegy, hány évesek, automatikusan azt fogják érezni, hogy választaniuk kell kettőtök közül. Még akkor is, ha erről szó sincs! Ráadásul a szülő-gyerek viszonyt is jelentősen befolyásolja az, hogy mit és hogyan mondtok el nekik.

Nyugodtan elmesélheted nekik, hogy most problémáitok vannak, és nagyot csalódtál az apukájukban, de sosem szabad előttük szidalmazni őt, vagy kitálalni a tudta nélkül.

Nehéz, mert dühös vagy, de ilyenkor a gyerekek érdekeit kell az első helyre tenned!

Azt pedig mindig fontos kiemelni nekik, hogy sosem fognak elveszíteni titeket, mindegy, hogy sikerül-e ismét felépíteni a bizalmat, vagy külön utakon folytatjátok tovább.

motortion/depositphotos.com

4. Hallgatsz a külső tanácsokra

Az anyukád azt mondja, hogy hagyd el a párodat, és kezdj új életet. A legjobb barátnőd szerint adnod kellene neki még egy esélyt. Természetesen meg kell hallgatni az ismerősök tanácsait, beszélgetni arról, ők kívülállóként hogy látják a helyzetet, de sose engedd, hogy más hozza meg helyetted a döntést!

Mindegy, hogy mennyire dühös rá mondjuk az anyukád, nem szabad kizárólag mások véleménye alapján ilyen komoly dologban kimondani a végszót.

Hogy van-e jövője egy kapcsolatnak, ahol hűtlenségre került sor, rengeteg dologtól függ. Mióta vagytok együtt? Milyen volt előtte a kapcsolatotok? Miért lépett félre a párod, és hogyan tudnátok orvosolni az ehhez vezető problémákat? Őszintén eléd állt, és elmondta, mi történt, vagy véletlenül bukott le? Mindent figyelembe kell venni, mert bár sok esetben egy ilyen kapcsolatnak nincs jövője, kivételek mindig akadnak, ahol a bizalmat sikeresen vissza tudták építeni az emberek!

5. Úgy teszel, mintha semmi sem történt volna

Az egyik legnagyobb kapcsolatgyilkos az, hogy az emberek nem kommunikálnak egymással őszintén. Úgy gondolják, egyszerűbb mindent a szőnyeg alá söpörni, és úgy tenni, mintha a gondok sosem léteztek volna, ahelyett, hogy hosszú vitákba bonyolódnának. Ez sosem jó megoldás, egy megcsalás esetén pedig végképp nem! Ha nem beszélitek meg a történteket, ha nem mondod el, mit érzel, az semmit sem old meg, ráadásul a lelkedben ugyanúgy ott marad az a mély seb, ami így nem tud begyógyulni.

A feszültség ilyenkor a párok között mindig tapinthatóvá válik, apróságokon kezdenek el veszekedni napi szinten, mígnem két egymástól teljesen elidegenült ember marad a kapcsolatban – sok esetben akár éveket elpazarolva ezzel. Ha nincs kommunikáció, nincs jövőtök sem, ezért ha egy kis esélyt is látsz arra, hogy meg tudsz bocsátani, ezzel a lépéssel kell kezdened!

pepperbox/depositphotos.com

6. Azt hiszed, lehet még minden olyan, mint régen

Sokan ilyenkor egy célt tűznek ki maguk elé: hogy minden olyan legyen kettejük között a házasságban, mint a megcsalás előtt. De az az igazság, hogy soha többé nem lesz semmi ugyanolyan. Ez egyszerre szomorú, és nagyon szerencsés! Mert épp a korábbi felállás vezetett el a félrelépéshez, és nem az a célotok, hogy mindent ugyanolyanra visszacsináljatok.

Egyszerűen muszáj változnotok és változtatnotok, hogy képesek legyetek újra bízni egymásban. Hogy egy erősebb, talán örökre szóló kapocs alakuljon ki köztetek.

Egy új fejezetet kell kezdenetek a házasságotokban, de ehhez elengedhetetlen, hogy ne hátrafelé nézzetek, és azon gondolkozzatok, milyen is volt régen, amikor még minden a legnagyobb rendben volt köztetek. Ami megtörtént, egy tanulság, de nem irányadó!

7. Nem látod értelmét a párkapcsolati terápiának

A párterápia hasznosságát egy ilyen helyzetben pedig végképp ne vessétek el! Sokakat megijeszt, hogy egy harmadik fél előtt kell megnyílniuk és beszélgetniük a kapcsolatuk intim részleteiről, de ez a szakértő olyan szemszögből látja a dolgokat, ahogy egyikőtök sem.

Segít megmutatni a hűtlen személynek, hogy hogyan tehetné jóvá a történteket, és a megcsalt félnek pedig tanácsokat ad, hogy észrevegye azokat a problémákat, amiken mindkettejüknek dolgozniuk kell a jövőben. Meglehet, hogy nem ez a legolcsóbb megoldás, de ha fontos nektek a házasságotok, minden forintot megér egy ilyen terápia!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást