5 dolog, amit sose csinálj a maszkoddal – És 5, amit mindenképp

5 dolog, amit sose csinálj a maszkoddal – És 5, amit mindenképp

Címlap / Életmód / Egészség / 5 dolog, amit sose csinálj a maszkoddal – És 5, amit mindenképp

Amit ne csinálj:

1. Ha már egyszer viselted a maszkodat, számtalan kórokozó felkerült rá. Ezért az, hogy hogyan veszed le, és hova rakod, sokat számít az egészséged megőrzésében. Ha csak bedobod a kabátzsebedbe vagy a táskádba, sajnos sor kerülhet keresztszennyeződésre, és ha koronavírusos személlyel érintkeztél, vagy akár csak beszélgettél vele, ez is rákerül a ruháidra. A legjobb, ha a mosható maszkodat légmentes zacskóba rakod el, az egyszer használatosat pedig azonnal dobd ki, ahogy levetted az arcodról!

2. Ezt a hibát könnyen lehet, hogy te is elköveted, merő figyelmetlenségből! Amikor felveszed a maszkodat, legközelebb már csak akkor lenne szabad megérintened, ha leveszed; minden más alkalommal baktériumokat és vírusokat juttatsz az anyagra, amit sajnos be is lélegezhetsz. Boltban, tömegközlekedésen erre különösen oda kell figyelni!

3. Sosem lenne szabad egész nap ugyanazt az egy maszkot használnod! Ugyanis ideális esetben a maszkot 2(!) óránként cserélni kellene, máskülönben egyre több szennyeződés kerül fel rá, amit így nagyobb eséllyel lélegzel be. Ha tudod, hogy hosszú időt leszel távol, inkább mindig legyen nálad több maszk, és a nap végén alaposan mosd ki őket.

courtneyk/istockphoto.com

4. Nagy hiba, ha például szórófejes flakonból fújsz fertőtlenítőt a maszkodra. Hiába gondolod, hogy ezzel elpusztítod rajta a baktériumokat, valójában nedvessé válik az anyag, ami csak még nagyobb táptalajt biztosít a kórokozóknak. Ezért kell odafigyelned arra, hogy ha például esik az eső, ne érje víz a maszkodat. Ez megnehezíti a légzést, de ráadásul porózusabbá válik tőle az anyag.

Oldalak: 1 2 3

»

2 hozzászólás

 • Kovács Fiona
  2020.10.29., 16:37

  Szerintem a maszkotokat dugjátok bele a s…

  Válasz
  • Szirák Viki
   2020.10.30., 09:05

   …Sporttáskába is? 🙂 Vigyázzunk magunkra és egymásra is, ez most a jó hozzáállás!

   Válasz

Írj egy hozzászólást