Masni szalagból, hajbavaló evőpálcikából

Masni szalagból, hajbavaló evőpálcikából

Címlap / Otthon / Hobbi / Masni szalagból, hajbavaló evőpálcikából

A nők mindig szerették csinosítani magukat, nem is akárhogy. Minden nőt a frász kerülget, ha az utcán, egy másik nőn ugyan azt a ruhát, ékszert látja. Igyekszünk mindannyian – legalább egy kicsit – különbözni a többiektől, már ami a ruhát, kiegészítőket illeti. Ez utóbbi nagyobb variációs lehetőségeket rejt. Íme, néhány ötlet, amihez csak evőpálcika, szalag, festék, némi gyöngy, tű, gomb és cérna kell. No meg fél óra szabadidő.

Kezdeti tudnivalók

Előre kell bocsátanom, a szalagból készített díszeket csak négy centiméternél szélesebb szalagból érdemes lekezdeni. A szatén szalag széle foszlik, és ez sok bosszúságot okozhat. A varrás mindig kellő távolságban legyen a szalag szélétől – ez körülbelül fél centi.
A szaténszalagból készült virágokat, masnikat lefújhatjuk hajlakkal, így a szatén szálai nem feslenek tovább. Sőt, ha van csillámporunk, a hajlakkozás után, amikor az még friss, beszórhatjuk csillámmal a masnit, virágot.

Szalagból masni

A boltokban kapható szalag masni egy kicsit más. Dúsabb. Ennek elkészítése látható a képeken. A szalagból kétszer olyan hosszúságot kell levágni, mint amilyen hosszúra szeretnénk a masnit.
A folyamat végén, a középillesztésnél alaposan le kell varrni a masnit. Ezután – lehetőleg külön cérnaszállal – rögzítjük a gyöngyöt, vagy akár díszes gombot, mint a képen is.

Mit díszítsünk szalag masnival?

Fel lehet varrni francia csatra, de hullámcsat végére is fel lehet kötözni, vagy hajgumira felvarrni. A francia csatnál figyelni kell arra, hogy nem csak a két végén kell a csathoz rögzíteni, hanem középen is, hogy stabil maradjon.
Ez a szalag masni alkalmas bárminek a díszítésére, szalvétagyűrűt is díszíthetünk vele, sőt, ha anyagból készítjük, és nem köt minket a szalag szélessége, akármekkora masnit készíthetünk, ami már alkalmas arra is, hogy a függönyt azzal kössük ki oldalra.
A masnis hajbavalók manapság igen népszerűek, nem feltétlenül csak a kicsiknél, sőt, nem csak élénk színekben lehet gondolkozni. Gót vagy elvont stílusú kamaszgyerekünk biztos örülne egy fekete-fehér csíkos, vagy pöttyös hajbavalónak…

Hajbavaló, evőpálcikából

A hajtű régi találmány. A nélkül fogja meg a kontyot, hogy a hajat megtörné. Most evőpálcikából csináltam hajtűt. Az evőpálcikát kicsit(!) meg kell hegyezni, ha szükséges. Akril festékkel érdemes lefesteni, ez tartósabb. Ezután len zsinórra, vagy vastagabb dísz zsinórra fűzzünk gyöngyöt, és kössük az evőpálcika végére.
Egy nagyon pici ragasztóval érdemes rögzíteni a gyöngyös madzagot a pálcikához. Az evőpálcikát ki lehet dekorálni még a francia köröm festéséhez használt vékony ecsetű körömlakkal. Érdemes a festett mintát színtelen fedőlakkal rögzíteni.

Szalagból virág

Legalább négy centiméter széles szalagot használjunk, mivel a szaténszalag széle foszlik, és könnyen szétcsúszik a varrás. A képen látható módon készítsük el a szirmokat, melyeket egyenként a szirom tövénél alaposan tisztázzuk el.
Csak ezután varrjuk össze kör alakba a négy szirmot. Ennek a közepét is díszíthetjük gombbal, gyönggyel.

Mit díszítsünk szalag virággal?

A virág felhasználási területe szintén igen tág: varrhatjuk szalvétagyűrűre, hajgumira, használhatjuk kitűzőnek, feltűzhetjük ajtódíszre is. Egy kisebb klipsz alappal vagy kevés ragasztóval cipőt is díszíthetünk vele.
Sőt az evőpálcikából készített hajtűre is felvarrhatjuk. Kislányunk régi, megunt sapkáját is a gyerek számára csábítóvá tehetjük vele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást