Bor, mámor, Balaton – Az 5 legkedvesebb helyem a Balatonnál

Bor, mámor, Balaton – Az 5 legkedvesebb helyem a Balatonnál

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Bor, mámor, Balaton – Az 5 legkedvesebb helyem a Balatonnál

Ha nyár, akkor Balaton! Legalábbis nekem és a családom számára biztosan. Már az első látásra szerelem volt ez, minden évben legalább egy hetet töltünk el itt. Imádunk gyönyörködni a zöldes árnyalatban pompázó tóban, figyelni a fehér vitorlásokat, fürdeni és lángost enni! A hangulata egyszerűen utánozhatatlan, semmivel sem cserélnénk el. Most megmutatom, melyek a mi kedvenc helyeink a Balatonnál!

Balatonfüred, Tagore sétány

Ez az a hely, ahova minden évben visszatérünk! Egyszerűen nem lehet nem szeretni, tartalmazza mindazt, ami számukra a nyarat jelenti.

Nevét Rabindranáth Tagore indiai íróról kapta, aki hosszabb időt töltött a helyi szanatóriumban és gyógyulása után fát ültetett a mostani sétány helyén.

A város egyik legforgalmasabb helye ez, itt tobzódnak a strandra igyekvők, a szuveníreket vásárlók és itt halad végig a Balaton körül kiépített kerékpárút is.

Itt rendezik minden évben a borheteket és a Kékszalag vitorlásversenyhez kötődő rendezvényeket. Mellette húzódik a szökőkúttal és a virágokkal tarkított Vitorlás-tér, a Halász és a Révész szobra, valamint a mesés kikötő is.

 

Badacsony, borozók

Szeretünk strandolni, de a csobbanás mellett általában mindig szánunk egy-két napot a kirándulásra is. Tavaly a választásunk Badacsonyra esett és milyen jól döntöttünk!

Ma ez a hely a második számú kedvencünk a Balatonnál. Sportcipőt húztunk és a vasútállomástól elindultunk felfelé a hegyre útba ejtve a szőlőültetvényeket, majd a Kisfaludy-kilátót és a bazaltsziklákat.

Visszafelé megálltunk egy borozónál, ahonnan festői kilátás nyílt a tóra. Éhesek és szomjasak voltunk, ezért nagyon hamar eltüntettük a méretes, lilahagymával megszórt zsíros kenyeret és a pohár bort.

Tihany, Belső-tó

Tihanyban már többször megfordultunk, ez az a hely, amit egyszerűen nem lehet megunni!

Mindig megcsodáljuk azt a páratlan látványt, ami az apátságtól tárul elénk: a zöldes árnyalatban pompázó Balaton valóban képeslapra illik.

Imádjuk a kis utcácskákat, a friss levendula illatát, és érdemes lesétálni a belső tóhoz is.

Elképesztő nyugalmat áraszt, utunk során akár ürgékkel is találkozhatunk, na és persze kutyákkal, akik boldogan vetik bele magukat a vízbe, itt ugyanis bátran megmártózhatnak az ebek is.

Keszthely, Festetics-kastély

Keszthelyen is számtalan olyan hely van, amit érdemes meglátogatni, órákig tudnánk ücsörögni a kikötőben, sétálgatni a Helikon-parkban és szívesen fagyizunk a sétálóutcán, de kedvencünk mégis a Festetics-kastély.

Az 1800-as évekre elkészült mesés épület ma az ország leglátogatottabb kastélya. Helyet kapott benne többek között a Helikon-könyvtár és a hintó- és vadászati kiállítás is.

Tartozik hozzá egy pálmaház, 42 hektáros parkja pedig természetvédelmi területnek számít.

Fonyód, Várhegy kilátó

Talán mondanom sem kell, imádjuk az olyan helyeket, ahonnan fentről csodálhatjuk meg a Balaton szépségét. Szerencsére a tó körül számtalan kilátó épült, Fonyódon például kettő is található.

A 2011-ben átadott Várhegy kilátót mindenképp érdemes felkeresni, ugyanis egy tanösvény is tartozik hozzá, amely során folyamatosan tárul elénk a meseszép kilátás.

A körpanorámás kilátóból hatalmas területet beláthatunk, amelynek az egyik legszebb része a szemben lévő Badacsony és Szent György-hegy.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást