Magyarországon élő külföldiek egészségbiztosítása hazánkban

Magyarországon élő külföldiek egészségbiztosítása hazánkban

Címlap / Életmód / Egészség / Magyarországon élő külföldiek egészségbiztosítása hazánkban

Egyre több külföldi érkezik hazánkba, akik vagy féli magyarok, vagy szimplán itt járnak iskolába, itt találnak maguknak munkahelyet. Ezzel nincs is gond, viszont ehhez hozzátartozik, hogy ezzel nem minden esetben jár együtt az egészségügyi ellátás, ha igen, akkor ugyanazok a dolgok vonatkoznak rájuk is. (x)

Ez tehát azt jelenti, hogy ugyanúgy alig kapnak majd időpontot az állami ellátásba, ami nagyon megnehezíti a gyógyulási folyamatot. 

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy mit tehetnek azok, akik hazánkban élnek, külföldiek és egészségbiztosításra van szükségük.  

Egészségbiztosítás Magyarországon élő külföldieknek 

Itt az ideje, hogy levegyünk a nagy terhet a vállunkról. Akik tartózkodási vagy letelepedési engedélyt szeretne magának, annak mindenképpen egészségbiztosítást kell kötnie. Egy új ország, egy teljesen új környezet, rengeteg megpróbáltatás az, amivel egy idegen területen meg kell birkózni. A hazai környezet biztonsága már a múlt, a kiszámíthatóság szintén elveszik, a család sincs a közelben, nem beszélve rengeteg ismeretlen szabályról és eljárásról.  

Az adminisztrációs követelményeknek képtelenség teljes mértékben megfelelni. Rengeteg helyismeretre és utána járásra van szükség. Ezen azonban sokat segíthet egy egészségbiztosításra specializálódott cég, amely leveszi az ember válláról a terhet. A letelepedni vágyók tehát megnyugodhatnak, nincs minden veszve, nem kell aggódni azért, hogy biztonságot tudjanak teremteni. A MediHelp egészségbiztosítás csomagok bárki számára rendelkezésre állnak, így onnantól fogva a magán- és az állami egészségügyi intézmények végre nyitva állnak. 

Az Európai Unió más országából érkező külföldiek ellátása 

Az EU szociális biztonsági rendszerével kapcsolatban van egy rendelet, ami szerint az Európai Gazdasági Térség bármely országában biztosított személy hazánkban is megkapja az egyes egészségügyi szolgáltatásokat. Ide tartoznak az EU tagállamai, valamint Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc. Utóbbi bár nem tagja az EGT-nek, azonban szerződést kötöttek, ezáltal a szolgáltatásokat bizonyos feltételek teljesülése mellett igénybe lehet venni.

Attachment:
kulfoldiek.jpg

Ami az EU tagállamában munkát vállaló és ott biztosított, Magyarországon viszont állandó lakhellyel rendelkező embereket illeti, nekik ugyanúgy megjár a teljes körű egészségügyi ellátás. Ehhez csupán egy saját, külföldi biztosítónál meg kell kérni az “S1” nyomtatványt. Ezt az igazolást a külföldi biztosító bocsátja rendelkezésre a lakóhely szerinti vármegyei kormányhivatalnak.  

Mi a helyzet a munkát vállaló külföldiekkel? 

Aki munkavállalás céljából érkezik Magyarországra, az alapvetően biztosítottnak számít, amint munkába áll. A járulékot ugyanis a munkáltatónak kell megfizetnie, ezáltal a dolgozó szinte minden egészségügyi ellátásra jogosultságot szerez. Ugyanakkor ezen felül lehetőség van céges biztosítás megkötésére is, így az öngondoskodást mellőzve a munkáltató segít ebben.

Mi vár a tanulókra és a nyugdíjasokra? 

Aki külföldi állampolgárként hazánkban tanul, ösztöndíjjal tartózkodik Magyarországon, ő hallgatói jogviszonyban áll, így tehát állami egészségügyi ellátásra jogosult. Aki pedig nyugdíjas, az minden esetben abban az országban kap ellátást, ahol lakóhellyel rendelkezik. Ennek megfelelően tehát hiába kap valaki másik országból nyugdíjat, ha nálunk telepedik le, állandó lakcímmel rendelkezik, akkor biztosított, így állami ellátásra jogosult.  

A legtöbb esetben azonban ugyanúgy nekik sem árt egészségbiztosítást kötniük, hiszen hiába külföldről érkeznek, valószínűleg ugyanolyan nehezen kapnak állami ellátást. Magánorvoshoz eljutni pedig sosem kerül kevés pénzbe, így mindenki nyugodtabb, ha van egy magán biztosítása, ami fedezi az esetleges magánorvosi ellátást.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!