Egészség / Életmód / Fókuszban

Kiderült: a magyarok fele nem oltatná be magát koronavírus ellen

Kiderült: a magyarok fele nem oltatná be magát koronavírus ellen

A válaszadók 62%-a pedig úgy véli, hogy azért kell betartani az óvintézkedéseket, mert ez egy olyan veszélyes vírus, aminek jelenleg nem is értjük teljesen a működését és mechanikáját. A kutatási eredményekből kirajzolódik, hogy az emberek 78%-ának közvetlen ismerősei között már előfordult a betegség, de csak egy ötödüknek volt olyan fertőzött ismerőse, aki nem élte túl a koronavírussal való találkozást. 

Marketing Professszorok

Az oltásellenesség hátterében többféle tényező állhat. A legtöbben az esetleges nem ismert mellékhatásoktól félnek (66%), míg sokan úgy érzik (64%), hogy túl rövid idő állt rendelkezésre az oltás kifejlesztésére.

Minden harmadik ember azért nem kérné az oltást, mert szerinte a koronavírus sem veszélyesebb, mint az influenza, és az ellen sem oltatja magát. Az oltásra hajlandó magyarok egyharmada az amerikai vakcinában bízik, az orosz oltóanyagot csupán 8% tartja megfelelőnek, a védőoltásért pedig a legtöbben semmit, vagy csak igen kevés pénzt (1000-5000 forint közötti összeget) fizetnének.

Marketing Professzorok

A kutatási eredményekből kitűnik, hogy az egészségügyi kommunikációs szakembereknek még sokat kell dolgozniuk azon, hogy a magyarok jó része ténylegesen kérje az önkéntes védőoltást. Bár a szakemberek egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy a járványnak és az azzal járó szigorú korlátozási szabályoknak csupán csak a társadalom megfelelő átoltottsága vethet véget, ez még nem igazán épült be a köztudatba.

A magyarok egyelőre jobban tartanak a vakcinációtól, mint magától a betegségtől és a járványügyi intézkedésektől.

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást