4 tény, amit nem tudtál a magyar nyelvről

4 tény, amit nem tudtál a magyar nyelvről

Címlap / Kikapcsolódás / 4 tény, amit nem tudtál a magyar nyelvről

A saját betűnk

Ha próbáltál már valaha különleges fontokat használni egy grafikához, szinte biztosan találkoztál a problémával, hogy a karakterek között nincs ‘ő’. Ennek oka, hogy ez a nyelv egyes egyedül a magyarban létezik, egyetlen más nyelv sem használja ezt a tipográfiai jelet. Míg az ö, az ü és még az ű is előfordul néhány nyelv ábécéjében, addig az ő a mi saját betűnk. Csak és kizárólag magyarul írt szövegekben jelenik meg.

Egyedi, de nem annyira

A magyar nyelvről sokszor hozzák fel egyediségét, ami azonban nem feltétlenül állja meg a helyét, legalábbis tudományos szempontból nézve. Egy vizsgálat során nyelvtani szempontokból rangsorolták, hogy mennyire „egyedi” egy nyelv. Ilyen szempontból például az angol is rendhagyóbb számos tekintetben.

Például, míg a legtöbb nyelvben az első szám harmadik személy az ige szótári alakja (így a magyarban is), az angolban ez az egyetlen eset, amikor az ige eltér a szótári alaktól egy ’s’ végződéssel.

A magyar nyelv egyedisége annyiban azonban megállja a helyét, hogy a finnugor nyelvek családfájának ugor ágán magányosan foglal helyet. A legismertebb rokon nyelvek, a finn és az észt a finn-permi nyelvek közé tartoznak és a másik ágon ülnek. A magyarhoz legközelebb a hanti és manysi nyelvek állnak, ezeket azonban csak Oroszország területén élő kisebbségek beszélik, elég alacsony számban.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Gelimer
    2021.02.21., 20:14

    A baj csak az, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem germagyar, a magyar nyelv egy indogermán nyelv, és germán, 350-től germagyar.

    A magyar nyelvnek semmi köze a hantihoz és a manysihoz, hisz indogermán nyelv és germán.

    Válasz

Írj egy hozzászólást