4 dolog, amit szinte mindenki rosszul gondol a magyar napelemes tetőcserépről

4 dolog, amit szinte mindenki rosszul gondol a magyar napelemes tetőcserépről

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / 4 dolog, amit szinte mindenki rosszul gondol a magyar napelemes tetőcserépről

1. tévhit: Túl drága

Az igazság: „Ha kizárólag a számokat nézzük, első pillantásra tényleg úgy tűnhet, hogy drágábban adom magam, mint a klasszikus napelemes rendszerek. De ha belegondolsz, mennyivel többet nyújtok, mindjárt másképp látod majd ezt! Mivel szolár celláimat betoncserepekbe integrálták, nem rejtem óriási, fekete panelek mögé a szép háztetőt, hanem még szebbé varázsolom azt. Az esztétikumon túl biztonságot is adok, hiszen rögzítésemhez nem kell megbontani a tetőcserepeket, ezért gondoskodom róla, hogy a tető védelmi funkciója a teljes tetősíkon megmarad. A tetőcserepekkel harmonizáló méretemnek köszönhetően jobban tudom követni a tető éleit, olyan helyekre is elérek, ahova a nagyobb panelek nem, tehát ha engem választasz, egy adott tetőfelületről több energiához juthatsz. 

Fontos azt is megemlítenem, hogy olyan beruházás vagyok, ami növeli ingatlanod értékét – azonnal és hosszú távon is. Na, de ne hidd, hogy szégyenlősködöm, elárulom gyorsan, mennyibe kerülök. Egy 2,5 kWp teljesítményű rendszer – amely képes biztosítani egy átlagos magyar háztartás energiaszükségletét – ára inverterrel, teljes körű szolár kivitelezéssel és ügyintézéssel nagyjából bruttó 1,97 MFt. Ám mivel tudom, hogy minden háztető és fogyasztó különböző, mindig egyedi árajánlattal készülök. Az összképhez pedig hozzátartozik, hogy a költségemet nem szabad önmagában számolni, hiszen vagy új tető építésével, vagy a meglévő korszerűsítésével éri meg igazán felhelyezni (kivéve persze, ha már eleve Zenit vagy Rundo csereped van). Előbbi esetben a többletköltségem az összberuházáshoz viszonyítva nincs 1% sem, ha pedig felújítasz, akkor is 10% alatt marad. Nem kell nagy pluszt áldoznod tehát ahhoz, hogy sok pluszt kapjál, befektetésed pedig sokszorosan megtérüljön.” 

Terrán Generon magyar napelemes tetőcserép
Terrán Generon magyar napelemes tetőcserép

2. tévhit: Túlságosan felmelegszik 

Az igazság: „Mint a legtöbb elektromos rendszer, a napelemek sem szeretik a forróságot, mivel csökken a hatékonyságuk, ha felhevülnek. Márpedig a szolárpanelek a tűző napon fokozottan ki vannak téve a felmelegedés veszélyének, és éppen azért, hogy a nyári kánikulában is jó teljesítményt nyújtsanak, megfelelő szellőzésre van szükség. A tető síkja fölé telepített, úgynevezett onroof rendszerek esetében a héjazat és a panelek között mozgó levegő biztosítja ezt. Ám mivel én belesimulok a tetőbe, sokan azt hiszik rólam, hogy nem vagyok képes megfelelően szellőzni, ezáltal a teljesítményem is alulmarad. Ám ha jobban megismersz, rájössz, hogy ez nem igaz!

A szakszerűen megépített tetőknél a cserepek és a tetőfólia közé mindig kerülnek ellenlécek, amelyek legalább 5 cm vastagságúak. Én azonban minimum 7,5 centimétert szoktam kérni, sőt alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, valamint hosszabb szarufák esetében még többet is. Hogy miért? Ebben a légrésben a felmelegedő levegő a kéményhatás elve alapján távozhat, és a helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő érkezhet, ez pedig kellemesen hűsíti a munkától kimelegedett napelem celláimat.”

Terrán Generon magyar napelemes tetőcserép
Terrán Generon magyar napelemes tetőcserép

3. tévhit: Nagy a meghibásodás esélye

Az igazság: „Gyakran hozzák fel ellenérvként velem kapcsolatban, hogy mivel minden egyes napelemes cserepemet rá kell kapcsolni a hálózatra, biztos hamarabb felmondom a szolgálatot, mint a hagyományos panelek. Megnyugtatlak: a csatlakozási pontok magasabb száma nem jelenti azt, hogy nagyobb a meghibásodás rizikója. Egy 500 kWp teljesítményű naperőműnél például 1500-1700 darab csatlakozásra van szükség, mégis megfelelően működik, ehhez képest a Generon-rendszereknél jóval kevesebb, 360 csatlakozót alkalmaznak. Hidd el, minden porcikámat úgy tervezték meg, hogy ne kelljen tartani a meghibásodástól. A celláimat edzett üveg – EVA Tedlar rendszerben laminálják, ezáltal elektromosan szigetelt és időjárásálló vagyok. A csatlakozó dobozom a beton tetőcserép hátsó oldalán található, anyaga UV-sugárzásnak ellenálló műanyag, és IP65 védettséggel rendelkezik. Ebben két, kettős szigetelésű szolárkábel rejtőzik, amelyeket a szoláriparban évtizedek óta használt MC4 csatlakozókkal kapcsolják a rendszerre. Végső soron tehát be kell vallanom, ezen a ponton hasonlítok a klasszikus napelemekre, ugyanolyan csatlakozókkal kapcsolódunk az elektromos hálózatra, így a meghibásodási esélyünk is ugyanolyan alacsony. 

Ha már a meghibásodásnál tartunk, abban viszont túlszárnyalom a legtöbb vetélytársam, hogy gyártóm 20 év teljesítménygaranciát vállal rám. Ez azt jelenti, hogy ha egy modul teljesítménye a vásárlástól számított 20 éven belül a 15 Wp névleges teljesítményérték 80%-a alá csökken, kérni lehet a cseréjét. Büszkén mondom egyébként, hogy bypass diódáimnak hála igazi csapatjátékos vagyok, mert a rendszernek meg sem kottyan, ha esetleg egy-egy cella meghibásodik, vagy árnyék éri, összességében ugyanúgy dolgozunk tovább. Ha egy cella nem üzemel, az mindössze 15 W teljesítménycsökkenést eredményez, szemben a hagyományos rendszerekkel, ahol egy tábla meghibásodása akár 280-400 W mínuszt jelenthet.”

Terrán Generon magyar napelemes tetőcserép
Terrán Generon magyar napelemes tetőcserép

4. tévhit: Nehezen bővíthető 

Az igazság: „A napelem méretét általában a felhasznált villamosenergia mennyiségéhez tervezik. De mi van akkor, ha később bővül a család, esetleg elektromos autót vásárolsz, ezáltal megnő az energiafogyasztás is? Ilyenkor szükségessé válhat a napelemes rendszer bővítése. És valamiért ezzel kapcsolatban az a hír járja, hogy míg a hagyományos nagytáblás szolárpanelekből egyszerű feltenni a tetőre párat utólag, a Generon bővítése körülményes. Ez azonban csak pletyka, ne dőlj be neki! Mivel befoglaló méretem tökéletesen megegyezik a Terrán Zenit és Rundo cserepeivel, ha később nagyobb számban lenne szükséged rám, egyszerűen el tudom foglalni azok helyét. 

A sima tetőcserepeket könnyedén ki lehet cserélni napelemes cserépre, utána csak be kell kötni azokat is, és máris munkába állnak. A bővítés gyors és szinte észrevétlen, csak az áramszámládon láthatod majd a különbséget.” 

Szeretnél még többet megtudni rólam? Kattints a honlapomra, és olvasd el azok beszámolóját, akik már engem választottak! 

Terrán Generon

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást