3 magyar borvidék: itt borozz, kirándulj és szállj meg, akár idén télen is

3 magyar borvidék: itt borozz, kirándulj és szállj meg, akár idén télen is

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 3 magyar borvidék: itt borozz, kirándulj és szállj meg, akár idén télen is

1/3. Balaton Borrégió – Balaton-felvidéki borvidék

A Keszthelyi-hegység lábánál terül el, majd’ minden települést érint (kivéve néhányat, amelyek a Zalai borvidék részei). A balatongyöröki kilátó csodás látványt enged a Badacsonyra, kipróbálhatjuk magunkat egy igazi barlangtúrán a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, felfedezhetjük a rezi várromot, itt található a Balcsi egyik legcsodálatosabb strandja Gyenesdiáson, sőt, a Hévízi-tóban gyógyulhatunk.

A borvidék része Nemesvita is, ez a kis falu az egyik leghangulatosabb település. Ezek már önmagukban is nagyon jó élményeket adnak az egész családnak, de még nincs vége. A sümegi vár, Sümegprága fantasztikus sajtjai, Zalahaláp tanúhegye és a Prónay-kastély újabb szép kirándulóhelyek.

Ennek a borvidéknek a része a csodálatos Káli-medence, ami önmagában is hihetetlen élmény: sok-sok szőlőhegy, édes kis falvak, erdők, hegyek, megismételhetetlen borok, kreatív és hagyományőrző éttermek jellemzik. Nem csoda, ha ide látogatva azt érezzük, itt tudnánk élni.

Itt borozz: A sok borászatot egy kirándulás alkalmával lehetetlen felkeresni. Érdemes előre tájékozódni, van, ahol dűlőbejárással, borkóstolóval, pincelátogatással várják a látogatókat. 

A mi tippünk: 

Káli Kövek Borászat:  Ajánljuk a Frizzantét, ami egy furmint, chardonnay és juhfark házasítás.

Sarki Róka Borház: Isteni a Pinot Noir Rosé és a Rajnai Rizling.

Itt szállj meg: Szálláshelyekkel igen jól ellátott borvidék ez, mivel népszerű, szeretik a hazai és a külföldi turisták is. 

A mi tippünk:

Kálium Vendégház: Egész évben nyitva, három apartman várja a szállóvendégeket a Káli-medence szívében, Mindszentkállán.

Öreghegyi Panoráma Villa: Balatonedericsen vár mindenkit ez a csoda házikó. Fantasztikus látvány, bármerre is nézünk.

2/3. Felső-Pannon Borrégió – Neszmélyi borvidék

Kisbértől Esztergomig rengeteg látnivalót rejteget ez a borvidék, igazi paradicsom. Jelzett turistaútvonalon haladhatunk végig egészen a Bakony kapujától, vagyis Ászár és Kisbér vidékétől indulva. A nagyigmándi kúriák, a kocsi római katolikus templom csodás felfedezéseket ígérnek.

Komáromban gyógyfürdőzhetünk, sőt, át lehet sétálni a város szlovákiai részébe is, itt egy nagy sétát is tehetünk az óvárosban. Keletre, a Duna mentén eljuthatunk a Gerecse-hegységhez, amelynek lábainál húzódnak a borvidék legismertebb és legnépszerűbb szőlői. Vértesszőlősön találkozhatunk Samuval, az előemberrel, Tatán sétálhatunk egyet az Öreg-tónál.

A borvidék keleti vége Esztergom és Kesztölc. Kesztölcön csodás túralehetőségek várnak, sziklaszirtek, romok és a pálosok ősmonostora. Esztergomban természetesen a bazilikán kívül is vannak látnivalók, itt található a Babits Múzeum, a Kerektemplom, a Duna Múzeum és még sok más élmény.

RuslanKaln/istockphoto.com

Itt borozz: Nézzünk körül indulás előtt, hogy mely borászatnál milyen szolgáltatásokkal várnak. A paletta igen széles.

A mi tippünk:

Hilltop Neszmély Borászat: Neszmély csodái palackozva. Az Irsai Olivérnek és a Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée-nak nem lehet ellenállni.

Kősziklás Borászat: Kóstolhatunk sokféle bort Dunaszentmiklóson, mi ajánljuk a Sauvignon Blanc-t és a Rizlingszilvánit.

Itt szállj meg: Népszerű borvidék, sok szép szállás…

A mi tippünk:

Kostel Panzió: Kedves, tiszta szállás Kesztölcön, saját étteremmel és borházzal.

Pentalux Hotel és Apartman***: A tatai Öreg-tótól 200 méterre található, tágas terekkel, kerékpár-bérlési lehetőséggel, igazi családi kikapcsolódásokhoz.

3/3. Pannon Borrégió – Szekszárdi borvidék

A Pannon Borrégióban általában Villányról beszélnek, ha a régió szóba kerül. Ennek ellenére a Szekszárdi borvidék borai is nagyon ismertek és kedveltek, ahogy maga a terület is. A borvidék előnye – saját kincsein túl – az is, hogy könnyedén át lehet látogatni a Tolnai borvidékre is. 

A Szekszárdi borvidék déli részén, Bátán található a Fekete Gólya Ház. Itt közelebbről megismerkedhetünk hazán egyik ritka és védett madarával. Sárköz, Pörböly, Gemenc, Szekszárd… csodás vidékek. A fantasztikus látványért megmászhatjuk a Bartinát, ahol kilátó vár bennünket. 

phbcz/istockphoto.com

Itt borozz: A borászatok ezen borvidéken is fel vannak készülve a látogatók igényeire. 

A mi tippünk:

Eszterbauer Borászat: Csodás családi borászat, remek borokkal, imádnivaló köntösben. Ajánljuk a Sógor Kadarkát és az Öröm Rosé Cuvée-t.

Hetényi Pincészet: Nagyon vagány borok, őrült finom kortyok Mecseknádasdról. Ajánljuk a Motoros róka sillert és a Merlot-t. 

Itt szállj meg: Bőven válogathatunk jobbnál-jobb szállások közül.

A mi tippünk:

Hetényi Pincészet: Apartmanokkal, családi lakosztállyal várnak mindenkit szeretettel.

A borvidékek sora hosszan folytatódhatna, de ehhez kevés itt a hely. Keress fel minél többet, kóstold a csodás magyar borokat, amelyek az egész világon bárhol megállják a helyüket. Fedezd fel az ízekben a csodás tájak természetét.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást