A Madame Tussauds Budapest több csodás meglepetéssel vár, mint hinnéd

A Madame Tussauds Budapest több csodás meglepetéssel vár, mint hinnéd

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A Madame Tussauds Budapest több csodás meglepetéssel vár, mint hinnéd

London, Hollywood, New York, Budapest – hogy mi a közös bennük? Annyi egészen biztos, hogy mindegyik helyszín varázslatos élményeket kínál, többek közt a csodálatos Madame Tussauds-nak köszönhetően. Az elképesztően élethű viaszfigurák Budapesten 2023. májusa óta tekinthetőek meg, és aki csak belép közéjük, hamar meggyőződhet arról, hogy elképesztő élmény ilyen alkotásokat élőben látni.

De hogy mi is teszi annyira varázslatossá és meglepetésekkel telivé a fővárosunkban található helyszínt, azt már Óhidi Zsuzsanna, Madame Tussauds Budapest operatív igazgatója árulja el.

Nem véletlen a helyszínválasztás

A budapesti helyszín a Madame Tussauds első teljes körű franchise attrakciója, és igazán különleges oka van annak, hogy éppen nálunk kapott helyet. „Egy új helyszín kiválasztása és kialakítása mindig hosszú folyamat eredménye. Magyarország ezen a régión belül is különleges, a főváros turisztikai szempontból is rendkívül előnyös adottságokkal bír. Budapest nemcsak helyszíne, hanem inspirálója is a Madame Tussauds-nak, hiszen a Palazzo Dorottya belső tereiben megjelennek a város ikonikus helyszínei, például a Duna-korzó, az Alagút és a fürdők világa” – mondja Óhidi Zsuzsanna.

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Minden viaszfigura mögött hatalmas munka áll

A Madame Tussauds Budapestben található lenyűgöző viaszfigurák mindegyike hosszadalmas, alapos munka varázslatos eredménye, élőben pedig valóban páratlan élményt nyújtanak. „Egy-egy figura megalkotása több hónapot vesz igénybe. A Madame Tussauds-nál minden figurán nagyjából 25 világszerte elismert művész dolgozik a London melletti műhelyben. Egy-egy alkotás elkészítése átlagosan három hónapot vesz igénybe. 

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Az angliai műhelyből szállítják a figurákat a világ minden pontjára. A figurák megalkotásához – amennyiben ez lehetséges – több száz fotót, videót elemeznek ki a szakértők, hogy a gesztusokat, vonásokat minél élethűbben tudják átadni. A ma is élő hírességek sok esetben részt vettek a folyamatban, felvették testi adataikat és rengeteg felvételt készítettek róluk.  

A hajszálakat egyenként helyezik fel, ez a folyamat önmagában hat hétig tart. A figurákat kézzel festik, az alaprétegre további rétegeket húznak fel, a fej és a test festése átlagosan 5-5 napnyi munkát jelent. A szemeket egy specialista készíti akrilból, kihasználva az anyag természetes csillogását. Felhelyezés előtt vazelinnel kezelik, lecsiszolják és fényesítik is a szemeket. Minden mozzanat egyedi, így nincs két egyforma tekintet.”

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Állandó és időszakosan látható viaszfigurákkal is találkozhatunk

A Madame Tussauds Budapestbe többször is megéri visszatérnünk, már csak azért is, mert egyes viaszfigurák mindössze néhány hétig vagy hónapig „időznek” nálunk, így időről időre újabbnál újabb meglepetésekkel is szembesülhetünk. „51 állandó figurával rendelkezünk, de folyamatosan érkeznek hozzánk “vendégek”, az isztambuli produkcióból például Usain Bolt utazott hozzánk néhány hétre az atlétikai világbajnokság alatt, jelenleg pedig David Beckham időzik nálunk, ő Prágából jött látogatóba.”

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Több magyar híresség is kapott viaszfigurát

A Madame Tussauds Budapestben külföldi sztárok mellett jó néhány magyar híresség viaszfigurája is helyet kapott, így például Puskás Ferenccel vagy Hosszú Katinkával is találkozhatunk. „Fontos volt számunkra, hogy a magyar történelem, kultúra, tudomány, művészet és szórakoztatóipar legismertebb, ikonikus alakjai helyet kapjanak a produkcióban, akikkel a magyar közönség is szívesen találkozik, a külföldi vendégeknek pedig lehetőséget biztosítunk arra, hogy jobban megismerjék az ország nagyságait. Jelentős szempont volt továbbá, hogy a kiállítás a szórakoztató jellege mellett edukatív is legyen és jól kiegészítse az iskolai tanulmányokat.”

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Papp László és David Beckham is nagy népszerűségnek örvend

Na de hogy a sok fantasztikus viaszbábu közül melyeknek van a legnagyobb sikere? „Nehéz ezt megmondani, de a produkcióban készült fotók alapján azt látjuk, hogy rendkívül sokan készítenek közös képet Madonnával, George Clooney-val, Leonardo DiCaprióval és Tom Cruise mögé is sokan felülnek a motorra. 

Fotó: Madame Tussauds Budapest

A néhai Erzsébet királynő is hihetetlenül népszerű, de például Papp Laci mellé is örömmel beállnak a ringbe a látogatók – legyenek hazaiak vagy külföldiek. Nagy sikere van a “csereprogramunknak” is, David Beckhammel még “szerződést is hosszabbítottunk”, hogy tovább erősítse a csapatunkat, annyira sok szelfi készült vele.  

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Egyes viaszfigurákkal csak Budapesten találkozhatunk

„Mind a 17 magyar vonatkozású figura unikális, sehol másutt nem látható. A nemzetközi figurák között is találunk különlegességeket, például Bud Spencer alakját, amelynek nincs párja a világ egyetlen Madame Tussauds produkciójában sem. Magyarországi ismertsége, népszerűsége, ikonikussága azonban alátámasztja azt, hogy figuraként megjelenjen itt. Ugyancsak különlegesség Chuck Norris megjelenése, aki annyira népszerű idehaza, hogy még viccekben is szerepel. Néha úgy érezzük, hogy nem mi állítjuk ki Chuck Norrist, ő állít ki bennünket!”

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Plusz élményekben sincs hiány

Aki egyszer ellátogat a Madame Tussauds Budapestbe, jóval több élmény várja, mint a viaszfigurák megcsodálása vagy a velük való fotókészítés. „A produkció erőssége abban rejlik, hogy hihetetlenül izgalmas interaktív installációkat álmodtak meg a figurák köré a készítők, amelyek még inkább élményszerűvé teszik a látogatást. Munkácsy Mihály például “lefesti” a látogatót, Karády Katalin mellé be lehet ülni az autóba, Lugosi Béla koporsója és Sissi hintója is nyitva áll a látogatók előtt. A vendégek kiönthetik a saját kezüket viaszból, Palvin Barbi mellett pedig a kifutót is kipróbálhatják.”

Fotó: Madame Tussauds Budapest

További meglepetésekben sem lesz hiány

Bár a Madame Tussauds Budapest már most csodálatos úgy, ahogy van, a jövőben még tovább fog bővülni. „2024-ben két új állandó figura érkezik, annyit elárulhatunk, hogy mindkét személy az egész világon ismert. Hogy kik ők, az még hétpecsétes titok” – teszi hozzá Óhidi Zsuzsanna. Tehát annyi biztos, hogy akár most, akár a későbbiekben tekintjük meg a produkciót, minden túlzás nélkül felejthetetlen élményben lehet részünk.

Nyitófotó: Madame Tussauds Budapest

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!