A lúdtalp megelőzése a kisbabáknál

A lúdtalp megelőzése a kisbabáknál

Címlap / Életmód / Egészség / A lúdtalp megelőzése a kisbabáknál

A lúdtalp problémája sok felnőtt életét nehezíti meg. Ráadásul ebben a korban már nem sokat tehetünk ellene a talpbetét használatán kívül. Gyerekkorban, különösen a kisbabáknál azonban még sok lehetőség van arra, hogy megelőzzük a probléma kialakulását.

Cipőhasználat vagy mezítlábazás

Megoszlanak a vélemények a szakemberek körében is, hogy milyen cipő viselése a legegészségesebb, de abban mindenki egyetért, hogy a baba lábának a legideálisabb az, ha cipőben és mezítláb egyaránt próbálgatja a járást.

Puha talpú cipők

A manapság egyre népszerűbb puha talpú cipők átmenetet képeznek a mezítlábazás és a cipőviselés között. Hagyják a talpat szabadon mozogni, de megvédik attól, hogy a talp megsérüljön. Használatuk egyenetlen talajra, például homokra, parkba ajánlott.

Kemény talpú cipők

A kemény talpú cipők előnye, hogy tartást adnak a lábnak, így amikor a talp izmai elfáradnak, akkor megtámasztják azt, ezáltal védik a lábfejet a túlterheléstől. A kemény talpú cipők ideálisak a keményebb talajra, például az utcára vagy akár az otthoni parkettára.

Sarokfogó

Sok kemény talpú cipőbe építenek bele sarokfogót, ami nagyon nagy segítség lehet a baba járással töltött első éveiben, mivel rögzíti a boka helyes tartását. Ez az eszköz függőlegesen tartja a bokát és ezáltal megakadályozza azt, hogy a sarok befelé dőljön.

Magasított sarokkéreg

A magasított sarokkéreg a boka fölött érő cipőkben található meg. Ez stabil támaszt ad a bokának, nem engedi elmozdulni azt. Ezáltal az izmok és az inak nem nyúlnak meg, hanem a helyes tartásnak megfelelően fejlődnek ki.

Talpbetét

A talp egészséges fejlődésének biztosítására alkalmazhatunk egyszerű talptornát is. Ez a lábfej egyes részeinket mozgásra ösztönzését jelenti: például simítsuk többször végig a lábujjak tövét, hogy a baba behajlítsa az ujjait, ezáltal edzve a lábfej izmait.

Járási gyakorlatok

Érdemes a lábfej izmait úgy is edzeni, hogy a gyerekkel együtt próbálunk kicsit lábujjhegyen járni, majd váltunk a külső, majd a belső talpélre. Inkább nagyobb ( 4-5 év feletti ) gyerekeknél valósítható meg mindez, de érdemes már kisebbekkel is utánoztatni a mozdulatokat.

Játék

Az egészséges talpért egyszerű játékokkal is sokat tehetünk. 1-2 éves kortól ajánlott például azt játszani, hogy ki tud ügyesebben zsebkendőt vagy más tárgyakat felvenni a földről – szigorúan a lábat, főleg a lábujjakat használva!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást