Pénz és hivatás

Lottózzunk vagy túl veszélyes?

Lottózzunk vagy túl veszélyes?

A modern kori lottó 1957-ben, pontosan 55 éve indult újra hódító útjára Magyarországon. Az intézmény eredete 1741-re nyúlik vissza, de a II. világháború után 1957-ben vezették be újra. A lényege ugyanaz az egyszerű feladat volt, számokat kellett eltalálni a gazdagsághoz.

Családi nyerőszámok

Mindegyik szerencsejátékkal kapcsolatban gyakori, hogy a játékosok a családi nyerőszámokkal próbálnak nyerni. Vagyis megjátszák a saját, vagy főleg gyermekeik, szeretteik születési dátumát, vagy az ezekből kialakított számokat.
A módszert ráadásul alátámasztja az a történet is, miszerint a lottónak a háború utáni újraindulását követően nem sokkal, pontosan a 6. játékhéten egy özvegyasszony öttalálatos szelvényt adott le, melyen előzőleg a saját és gyermekei korát jelölte be nyerőszámoknak.

Legnagyobb nyeremények

Az előbb említett özvegyasszony volt egyben a magyar lottó első öttalálatosa is: a családi számok megjátszásával 1957-ben 855 ezer forintot kapott.
A valaha volt legmagasabb kifizetés pedig 2003. novemberében történt, amikor az öttalálatos szelvény után 5 milliárd 92 millió 890 ezer 758 forint került boldog gazdájához. Ezen a héten bár az 5 milliárdnál kisebb összeg, de mégiscsak 2 milliárd 382 millió forintot nyerhet meg bármelyikünk.

Egy régi baki hatása

Ha megnézzük a néhány évtizeddel ezelőtti számhúzásokat, akkor láthatjuk, hogy régen még a számhúzó maga mondta be a kihúzott nyerőszámot is. Történt azonban egyszer, hogy egy idős ember húzta ki az egyik nyerőszámot, és először így olvasta be: „hatos”.
Majd megnézte újra, és így helyesbített a kamerával farkasszemet nézve: „…(káromkodás), ez kilences!”. Az eset azóta is közszájon forog. Hatására pedig ma már egy külön ember olvassa be a számhúzók által kiválasztott nyerőszámokat.

Összeesküvés elméletek és azok cáfolatai

Sokan keresik a szerencse vagy a pénznyeremények mögött megbúvó, rejtett összefüggéseket. Időről időre felvetődik a kérdés, hogy hogyan lehet, hogy mostanában gyakoribbak a halmozott nyeremények, vagyis a nagy összegek.
Az összeesküvés hívők ezt természetesen arra vezetik vissza, hogy mindez irányított dolog, nem pedig szerencse. A másik kérdés, hogy hogyan lehetséges az, hogy bár időről időre óriási összegeket nyernek az emberek, mégsem találunk senkit például az ország leggazdagabb emberei között, aki így szerezte volna a vagyonát.
Ezzel kapcsolatban fontos tudnunk, hogy az anyagi helyzettel kapcsolatos listákon csak olyanok jelennek meg, akik ehhez az engedélyüket adták, vagyis koránt sem az összes gazdag ember. A másik magyarázat erre az lehet, hogy az ilyen nyeremények sokszor túl hamar elherdálásra kerülnek.

Negatív hatások

Ha jobban belegondolunk, egyetértünk azzal, hogy bizony könnyen lehetnek negatív hatásai is, ha hirtelen óriási összeg kerül a bankszámlánkra. A tapasztalat azt mutatja, hogy ekkora szerencse után megromlanak a társas kapcsolatok, mivel minden családtag és ismerős megjelenik ilyenkor, hogy kölcsönkérjen tőlünk.
Több példa is ismert azzal kapcsolatban, hogy sok lottónyertest saját családtagjai tettek el láb alól, hogy megszerezhessék a nyereményt. A másik jelenség, hogy valaki nagyon gyorsan elherdálja a könnyen jött pénzt.
2002-ben egy angol fiatalember például hasonló összeget nyert, mint a mostani magyar főnyeremény. 8 év alatt az egészet elherdálta, majd munkanélküli lett, végül pedig visszatért eredeti munkájába: újra kukás lett.

Tervek és álmok

Ha megkérdezünk bárkit, hogy mire költené a lottó ötöst, egészen biztosan fel fog vázolni nekünk egy tervet nagy házakról, nagy teljesítményű autókról, komoly nyaralásokról, esetleg jótékonykodásról, illetve a többi pénz befektetéséről, hogy biztosítsa ezzel az anyagi biztonságát élete végéig.
Érdekes, hogy bár mindenkinek van terve, ha megtörténik vele és álma tényleg valóra válik, akkor mégis sokan rosszul járnak. Lehetséges lenne, hogy nem feltétlenül jó és talán tényleg kifejezetten veszélyes játék, ha nyerünk a lottón? Akár igen, akár nem, egyben talán mindenki egyetért: bármikor szívesen kipróbálnánk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást