Ezt jelenti, ha lisztharmatot látsz a növényeiden, és amit tegyél meg

Ezt jelenti, ha lisztharmatot látsz a növényeiden, és amit tegyél meg

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ezt jelenti, ha lisztharmatot látsz a növényeiden, és amit tegyél meg

Mi pontosan a lisztharmat?

A lisztharmat egy növényekre nézve veszélyes gombás betegség, amelynek a spórái akkor is jelen lehetnek egy virágon vagy zöldségen, ha nem látjuk. A spórákat a szél, a víz és még a rovarok is hordozhatják, ezért is annyira gyakori betegség.

A növényeiden akkor észlelheted, ha árnyékos helyen vannak, rossz légáramlásnak, magas páratartalomnak vagy mérsékelt hőmérsékletnek vannak kitéve – egyszóval nehéz kiküszöbölni a kialakulását.

A számára ideális környezetben a fehér porral járó betegség gyorsan szaporodik a növényeken. Bár minden növényen kialakulhat lisztharmat, egyes növények érzékenyebbek, mint mások. A zöldségek esetén ilyen a bab, az uborka, a paradicsom, a paprika, a borsó vagy a cukkini, a virágok esetében pedig például a pünkösdi rózsa, a krizantém, a dáliák és a rózsák vannak fokozott veszélynek kitéve.

kazakovmaksim/depositphotos.com

Hogyan ismerheted fel?

Ha a lisztharmat szemmel láthatóan jelentkezik a növényeiden, akkor nagyon könnyen beazonosíthatod. Fehér pornak néz ki, és általában a növények legszélesebb részein látható, kis, fehér kör alakú foltok formájában. Ahogy terjed, úgy teljesen fehérré vagy szürkévé változtathatja az adott növényt, ezért amint látod, hogy megtelepedett, egyből érdemes cselekednek.

Ha semmit sem teszel, a betegség eluralkodhat a növényen, és megakadályozhatja, hogy képesek legyenek fotoszintetizálni. A lisztharmat ugyanarra a növénytípusra vagy fajtára terjedhet át, így legalább az valószínű, hogy a fertőzött növény közelében lévő virágok vagy zöldségek nem fognak károsodni. Persze az is nagy bosszúság, ha csak egy növényen megjelenik, így minél előbb próbáld meg orvosolni a problémát.

Hogyan szabadulhatsz meg tőle?

A növényeken lévő lisztharmatot különféle módon lehet minimalizálni vagy megszüntetni. Minél hamarabb észleled a fehér port és intézkedsz, annál könnyebb lesz kordában tartani, és nagyobbak az esélyek a növény teljes gyógyulására. Az első és legfontosabb lépés, hogy metszd le az elhalt leveleket és szárakat, hogy a spórák ne terjedjenek tovább. Ha kész vagy, természetesen feltétlenül fertőtlenítsd le a kerti szerszámaidat.

Ha a növényeid jól szellőző környezetben vannak, akkor érdemes lemosnod a levelek felületét vízzel és egy enyhe mosogatószer keverékével, hogy minél hatékonyabban megszabadulj a kórokozóktól.

Ha pedig természetes gyógymódot szeretnél választani, akkor szódabikarbónával vagy kálium-hidrogén-karbonát oldattal törölgesd át az adott növényt, természetesen úgy, hogy az egyértelműen erősen fertőzött növényrészeket előbb eltávolítod.

Fokussiert/depositphotos.com

Hogyan előzhető meg?

Biztos módszer nincs a lisztharmat megelőzésére, de jó kiindulópont lehet, ha maximálisan figyelembe veszed az egyes növények igényeit, beleértve azt is, hogy az egyes fajtáknak mekkora területre van szüksége az egészséges növekedéshez. Ezután figyelj arra, hogy kertészkedés közben ne alakíts ki a gombák számára ideális környezetet.

Ne helyezd egymáshoz túl közel a növényeket, és lehetőleg csak a földjüket érje víz az öntözéseknél. 

Ha a kerted tele van olyan növényekkel, amelyeken a legvalószínűbb a lisztharmat, akkor érdemes további lépéseket is tenned. Vedd fontolóra a gombaölő szerek alkalmazását megelőző jelleggel, amikor pedig megjelenik a lisztharmat, feltétlenül távolítsd el az érintett növényrészeket. Ha mindez túl sok munkának tűnik, akkor próbálj meg olyan növényeket összeválogatni a kertedbe, amelyek kevesebb eséllyel fertőződhetnek meg lisztharmattal.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!