Itt a lista, amiről beszélned kell a kamasz gyerekeddel: mindegyik megvolt már?

Itt a lista, amiről beszélned kell a kamasz gyerekeddel: mindegyik megvolt már?

Címlap / Életmód / Család / Itt a lista, amiről beszélned kell a kamasz gyerekeddel: mindegyik megvolt már?

A „nagy beszélgetés” talán már megvolt, de amikor a gyerek elkezd kamaszodni, neked kell felkészítened a felnőtt életre, és ez persze bonyolultabb annál, mint hogy méhekről meg gólyákról ködösíts valamit. Ha kamasz lányod van, győződj meg róla, hogy az alábbi témákat már rendbe tettétek.

Testi változások

Amikor beindulnak a hormonok, a kamaszok teste elkezd megváltozni. Ezt mostanra biztosan a lányod is észrevette, és talán már beszéltetek is arról, hogy mindez természetes, de ne felejtsd el azt is elmondani neki, hogy bár ezek a változások mindenkivel megtörténnek, mindenkinél más ütemben zajlanak le, így egyáltalán nincs oka aggódni, ha nála gyorsabban vagy éppen lassabban mennek végbe, mint az osztálytársainál.

Menstruáció

Elkerülhetetlen téma, és ha már beszéltetek is róla, nem árt tudatnod a csemetéddel, hogy ha bármi kérdése van, nyugodtan felteheti. Jó arra is felkészülni, mit tegyen, ha először megtörténik a dolog, és esetleg te nem vagy a közelben.
Sok lány, még ha elméletben tudja is, mire számítson, amikor megtörténik az első vérzés, zavarba jön, hiszen ezt elbeszélés alapján elég nehéz elképzelni… Nem kell minden nap ezzel stresszelned a gyereket, de jó, ha kidolgoztok egy forgatókönyvet, vagy megbeszélitek, hol kihez fordulhat.

Identitás

Ahogyan gyerekből felnőtté válnak, a kamaszok elkezdik keresni a saját identitásukat, és nem csak szexuális téren, hanem az élet minden területén.
Az, hogy a kísérletezés milyen fontos az elköteleződés előtt, nem egyetlen beszélgetés tárgya, de ha beszéltek a lehetőségekről, és arról, milyen hosszú út vezet odáig, míg megismerjük önmagunkat, talán megakadályozhatod, hogy a tizennégy évesen magára tetováltassa az aktuálisan kedvenc bandája nevét…

Szex

A biológiai folyamat talán nem ismeretlen már, a téma mégis megkerülhetetlen. Ne ringasd magadat tévképzetedben, a médiának és a kortársaknak köszönhetően a gyerek akkor is hallani fog a szex „gyakorlati” oldaláról, ha te legszívesebben még megvédenéd ettől.
A te feladatod az, hogy megértesd vele, nem egyszerűen biológiai szükségletről van szó, a szex – még ha képmutatás is lenne azt állítani, hogy szerelmen, de – minden esetben két felnőtt komplex érzelmein alapul, amire egy gyerek vagy egy kiskamasz még nincsen felkészülve, ezért kell várnia, ha a teste talán készen is áll.

Védekezés

Ha nyitottan és őszintén beszéltek, a gyerek remélhetőleg nem követ el hibát, de ha mégis megteszi, akkor legalább ne életre szóló legyen.
A tiltás és az elzárkózás helyett ezért inkább próbálj a józan eszére hatni, és hangsúlyozd neki, ha úgy is dönt, hogy itt az ideje az első szexnek, legalább a védelemre gondoljon, így legrosszabb esetben is „csak” egy rossz tapasztalatot szerez, nem pedig egy nemi betegséget.

Spirituális fejlődés

Szintén nem lehet egyetlen beszélgetéssel letudni, de nem árt, ha időnként időt szánsz arra, hogy elbeszélgess a gyerekkel arról, mit gondol a világról, hogyan formálja a saját véleményét. Ez nem csak azért fontos, mert így megőrizhetitek a köztetek lévő szoros köteléket, hanem mert tanúja lehetsz annak a csodás folyamatnak is, ahogyan az eddig óvott csemetédből önálló véleménnyel bíró, gondolkodó egyéniség válik.
Kérd ki a véleményét, és oszd meg vele te is a tiédet! Vitázni szabad, de ne erőltesd rá a saját nézőpontodat!

Szociális háló

A barátok, ismerősök egyre fontosabbak lesznek, hiszen a saját identitás megalkotásához is elengedhetetlenek – nem beszélve arról, hogy a fiúk és lányok el is kezdenek érdeklődni egymás iránt. Igyekezz megismerni a gyerek barátait, beszélgess vele róluk, mert ők lesznek azok, akik az elkövetkező időkben talán a legnagyobb hatással lesznek rá.
Közben nem árt, ha arra is figyelmezteted, hogy hosszú távon nem lesznek jó következményei, ha a társaság nyomására átlép bizonyos határokat. A szociális háló kialakítása fontos, de megtanulni felelős és saját döntéseket hozni, és azokért vállalni a felelősséget, legalább annyira az.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást