3 lenyűgöző mesterséges nyelv – ismered őket?

3 lenyűgöző mesterséges nyelv – ismered őket?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 3 lenyűgöző mesterséges nyelv – ismered őket?

Földünkön jelenleg körülbelül 1000 mesterséges nyelv van. Ezek közül válogattam össze azokat, melyeket itt, Magyarországon is jó eséllyel elég sokan ismernek. Az eszperantónak a világbékéhez, a klingonnak híres, mindenki által ismert sorozathoz, míg a tünde nyelvnek az álmok, a lélek világához van köze.

Eszperantó

Ez az a nyelv, amit azért hoztak létre, hogy világnyelv legyen – hogy az emberiség jobban szót értsen egymással. Nem is gondolnánk, de vannak olyan írók, akiket kimondottan eszperantó íróként tartanak számon. Maga a nyelv mesterséges, nemzetközi segédnyelv. Erről a nyelvről először 1887-ben lehetett hallani. L. M. Zamenhof volt az, akinek először jutott eszébe, hogy egy egységes, mindenki számára érthető, kulturális különbségeket, politikai nézetektől független nyelvet hozna létre – előmozdítva ezzel a békét és megértést az emberek között.

Eszperantóul a szeretlek szó így hangzik: mi amas vin.

Lingvo Internacia – Világnyelv

Zamenhof szándéka jó volt, ám az embereknek sosem a nyelvezettel volt a problémájuk, ha békéről volt szó, hanem inkább szívükkel, akaratukkal, motivációjukkal.

Az első eszperantó világkongresszust 1905-ben rendezték meg, és jelenleg – főleg Európában – 500 000 és 25 000 000 között van azoknak a száma, akik beszélik ezt a nyelvet.

Van olyan, aki anyanyelvi szinten beszéli, mert szüleitől tanulta. Nyelvkódja ISO-639 (1, 2, 3) ,,1913 óta a szabadkőművesség, mint világszövetség nyelve.” (Wikipédia)

Klingon

A Star Trek sorozatban eleinte (1966) angolul beszéltek a klingonok – sőt, akkoriban még taréj sem volt a homlokukon. Tehát, aki megnézi a filmeket, a sorozatot, a klingonok testi és nyelvi evolúciójának lesz szemtanúja.

Magát a nyelvet nyelvész segítségével hozták létre, melyet egy kétkötetes nyelvkönyvből el is lehet sajátítani. A nyelvnek számos írásbeli, kiejtésbeli különlegessége van. Többek között az, hogy minden szó mássalhangzóval kezdődik.

Nem csak szavak, ragozás, hanem tudományos alapokon nyugvó mondattana is van – komoly nem?

Klingon nyelve a szeretlek szó így hangzik: qaparha. (Ami elég bizarr, ha a klingon fajra gondolunk.)

,,taH pagh taHbe’!”

Így hangzik klingonul a Hamlet klasszikus mondata: Lenni vagy nem lenni!

Igen! A klingonok szeretik Shakespeare-t. Mi pedig a klingonokat. Némelyek talán kicsit jobban, mint amennyire egészséges lenne, ugyanis, egy apa – természetesen USA-ban – olyan jól megtanította gyermekének ezt a nyelvet három éves korára, hogy ez lett a gyerek ,,anyanyelve”, aki nem beszélt más nyelven. Van aki nyelvvizsgát kíván belőle tenni, sőt van olyan feltételezés, miszerint többen beszélik a klingont, mint az eszperantót.

Klingon kiejtést segítő oldal: hu.forvo.com/languages/tlh

Tünde nyelv

Le a kalappal Tolkien előtt, hiszen nem csupán egy nyelvet alkotott meg, hanem társadalmakat, és azok történelmét – azaz kulturális fejlődésüket, vagy épp hanyatlásukat. A tünde nyelv a szindarin nyelv, melynek komoly evolúciója, több ágra szakadása, szinte külön történelme van. A tünde nyelv megteremtésére komoly hatással volt a kelta nyelv. Ehhez a nyelvhez ABC- és betűket is alkottak. Sőt, van olyan klaviatúra, mellyel lehet tündéül írni.

Tünde nyelven a szeretlek szó így hangzik: Le melon, kiejtve – Lé(j)h MEHL-lon.

Egy nyelv megalkotása komoly tudást igényel. Ugyanis ez egy komoly rendszer, ahol minden mindennel összefügg. Ahhoz képest, hogy az emberek nagy része saját anyanyelvét nem beszéli helyesen, ott vannak az ember által megalkotott nyelvek is – unatkozó géniuszoknak. Tehát, amikor azt mondjuk – magunkat sajnáltatva – hogy nem tudunk megtanulni semmilyen más nyelven, gondoljunk arra, hogy vannak olyanok is, akik hobbiból, csak úgy, összeraknak egy egész nyelvet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást